Een tijdje geleden maakte ik een bijzondere reis door Sri Lanka. Bijzonder omdat ik na 2.5 jaar reizen met een man nu op stap mocht met twee mooie vrouwen. Mijn lieve vriendin Marja met wie ik al veel mooie reizen heb gemaakt en mijn mooie nichtje Loïs. Haar geboorte herinner ik me nog als de dag van gister maar inmiddels is zij uitgegroeid tot een volwassen vrouw die zelf de wereld ontdekt. Speciaal toch? En wat een wereld van verschil, reizen met een man of met twee vrouwen. De gespreksonderwerpen, de activiteiten, eigenlijk alles. Ik heb genoten van het rustige, ontspannen en kleurrijke Sri Lanka. Ben je op zoek naar een relaxte bestemming? Dan is een reis door Sri Lanka zeker een aanrader.

Bloemen en vlinders Botanic Garden Kandy

Bloemen en vlinders Botanic Garden Kandy

One of the boys

One of the boys

Start van de reis door Sri Lanka

Bij aankomst wachten Loïs en Marja me op in Colombo. Waahhhhhh eerst even knuffelen. Ik had ze beide nog in China gezien maar dat was toch alweer een jaar geleden. Wat heerlijk om ze weer te voelen. We eten een hapje, kletsen bij en kruipen vroeg onder de wol want morgen vertrekken we met de bus richting Habarana, van waaruit we het noorden gaan verkennen.

De bus naar Habarana zit bomvol. Het is snikheet en we zitten letterlijk met z’n drieën aan elkaar vastgeplakt op een Aziatisch maatje busbank. Gelukkig trapt de chauffeur het gaspedaal flink in waardoor er regelmatig een windje door de openstaande ramen waait. Helaas zijn deze van korte duur want kort daarna gaat hij alweer volop in de ankers. Het is druk en chaotisch op de weg. Grote Indiase Mahindra vrachtwagens met laadbakken vol zand en grind, auto’s en bussen in alle soorten en maten, gekleurde tuktuks en locals op hun stalen ros, alle weggebruikers rijden kriskras door elkaar over de enige weg die er is. We glijden letterlijk van voor naar achter, van links naar rechts met onze bezwete billen over het leren busbankje. Ondertussen galmt de Bollywood muziek luid uit de speakers en de chauffeur lijkt op het ritme mee te toeteren. Een onderling gesprekje zit er dus niet echt in. We rijden door kleine lintdorpjes waar ze in grote getale bananen en papaya’s verkopen. Velden vol palmen en heldergroene met water gevulde rijstvelden schieten aan ons voorbij. Wat een feest deze hectische, bloedhete en kleurrijke busrit, zelfs na 5.5 uur en een gevoelloos achterwerk. Een mooie kennismaking met het prachtige Sri Lanka.

Kandy Sri Lanka

Kandy Sri Lanka

Sigiriya Rock

Sigiriya Rock

Streets of Kandy

Streets of Kandy

De tempels van Polonnaruwa

We vervolgen onze reis door Sri Lanka op de fiets langs het Topawewa Lake in Polonnaruwa. Het waait behoorlijk en met onze Sri Lankaanse fietsjes is het een heel karwei daar tegenin te komen. We besluiten daarom onze tocht vroegtijdig af te breken en een tuktuk met chauffeur te huren om ons langs de tempels te laten rijden. Iets meer comfort, gewoon omdat het kan.

Het aanbod van de chauffeur was behoorlijk scherp geprijst dus we besluiten er op in te gaan. Geen wonder blijkt achteraf want we hebben één of ander illegale gids in armen genomen. Om controleposten te vermijden brengt hij ons via diverse sluiproutes bij de tempels. Verstopt in de bosjes wacht hij ons op om vervolgens druk bellend de volgende beveiliger om te kopen. Erg bijzonder haha. De beste man leek zich er in ieder geval niet voor te schamen. Ondertussen stoppen we regelmatig voor een foto. Wat een prachtige en fotogenieke omgeving is dit! Schitterende oude bomen, locals die rondhangen bij het tempelcomplex en families die gezamenlijke een wasbeurt genieten in de rivier. De natuur is fantastisch, diepgroen en vol waters en meren. De Sri Lankaanse vrouwen kleuren het straatbeeld met hun vriendelijke glimlach en de traditionele kleurrijke sari’s. De mensen zijn zo puur, vrolijk en vriendelijk. Ik word helemaal blij van Sri Lanka.

De busrit naar terug naar Habarana was overigens de engste uit mijn leven! De chauffeur rijdt zo debiel hard, haalt op de meest gevaarlijke momenten in en moet met regelmaat keihard op de rem. Ik durf niet meer te kijken en verschuil m’n hoofd met verhoogde hartslag in de gordijntjes.

Polonnaruwa temples

Polonnaruwa temples

Siesta Polonnaruwa

Siesta Polonnaruwa

Monks Temple Polonnaruwa

Monks Temple Polonnaruwa

Polonnaruwa

Polonnaruwa

Sigiriya en Pidarangula

Omdat het beklimmen van Sigiriya Rock volgens ons een veel te dure activiteit is (30 dollar) besluiten we het naastgelegen Pidarangula te beklimmen (4 dollar). Ook omdat we daardoor juist het uitzicht óp Sigiriya Rock hebben, en dat hebben we niet als we er bovenop staan. Een goede keuze dus. Na een klim van ongeveer 30 minuten bereiken we de top van Pidarangula met een fenomenaal uitzicht over een mooi stukje Sri Lanka. Het weer is schitterend en daardoor hebben we een paar heerlijke uren op de top van Pidarangula kunnen doorbrengen waarbij we vooral genieten van uitzicht over Sigiriya. The best things in live are free.

Paula Sigiriya

Paula Sigiriya

Sigiriya Rock Sri Lanka

Sigiriya Rock Sri Lanka

Marja, Paula, Loïs op reis door Sri Lanka

Marja, Paula, Loïs op reis door Sri Lanka

Minneriya National Park en massage

Hieperdepiep hoera Marja is jarig. We vieren een klein feestje en trakteren onszelf op een traditionele Sri Lankaanse massage. Wat we ons hier precies bij voor moeten stellen weten we niet maar dat ontdekken we snel genoeg. Een lichtelijk hilarische ervaring. We hebben een paar uur doorgebracht in een soort van houten stoomhok die pas het laatste half uur op temperatuur kwam. Daar zaten we dan… poedelnaakt op een bedje van zojuist geplukte boomtakken vol groene blaadjes. Het tweede gedeelte bestond uit een oliemassage die overigens wel de moeite waard was. Later op de dag brengen we een bezoek aan Minneriya National Park. Heel veel verwachtingen had ik maar Minneriya was te gek. We hebben ontzettend veel olifanten gezien. Volgens mij waren het er wel honderd, in alle soorten en maten. Prachtig!

Minneriya National Park Olifanten

Minneriya National Park Olifanten

Minneriya National Park

Minneriya National Park

Olifanten Minneriya National Park

Olifanten Minneriya National Park

Cultureel Kandy en de Temple of the Tooth

Kandy is het culturele hart van Sri Lanka. Omringd door groen begroeide heuvels is het zicht op Kandy stad een visueel genot. We brengen een bezoek aan de Temple of the Tooth op aanraden van de hoteleigenaar. Daar aangekomen was het zo ontzettend druk, koningsdag in Amsterdam is er niets bij. Iedereen lijkt haast te hebben en al elleboogstotend probeert men zich een weg naar voren te banen. Wat een ellende. De hitte, de mensen, het gezweet… ik wil weg! Ik vond het echt verschrikkelijk. Waarom zou je hier willen zijn? Mijn advies? Overslaan!

Heuvels van Kandy

Heuvels van Kandy

Kaarsjes branden Temple of Tooth

Kaarsjes branden Temple of Tooth

Temple of Tooth Kandy

Temple of Tooth Kandy

White Buddha

White Buddha

Omgeving van Kandy

Per tuktuk verkennen we ook de omgeving van Kandy. We wassen een olifantje en mogen een rondje rijden op z’n mooie brede en harige rug. We bezoeken een kruidentuin waar traditionele Sri Lankaanse producten groeien die we mogen proeven en testen. Van kruiden en specerijen tot thee en lichaamsverzorging. Ondanks dat het ons deels opgedrongen werd was het toch pure verwennerij. Tot slot bezoeken we White Buddha in de heuvels van Kandy en drinken we thee in een traditioneel theehuis met een leuke Sri Lankaans gast die we ontmoet hebben in de Temple of the Tooth.

Kusje voor meneer olifant

Kusje voor meneer olifant

Olifantje rijden

Olifantje rijden

Olifant uitlaten

Olifant uitlaten

Botanical Gardens in Kandy

De laatste dag bezoeken we de Royal Botanical Gardens. Absoluut mijn hoogtepunt van Kandy. Mooie tuinen, kleurrijke bloemen en heel veel vlinders en aapjes zijn me bijgebleven. En weer die leuke Sri Lankanen, ze lijken bijna allemaal vriendelijk en goedlachs. Ze willen continu met ons praten en samen op de foto. Vol positieve energie en helemaal happy minded keren we terug van een bezoek aan deze prachtige tuinen.

Familiefoto Botanic Garden Kandy

Familiefoto Botanic Garden Kandy

Aapjes in Sri Lanka

Aapjes in Sri Lanka

Botanic Gardens Kandy Sri Lanka

Botanic Gardens Kandy Sri Lanka

Tot nu toe is mijn reis door Sri Lanka een mooie, kleurrijke en positieve ervaring. Morgen reizen we verder en trekken we de hooglanden in. We gaan met de trein van Kandy naar Ella. Dit schijnt één van de mooiste treinritten van het land te zijn en daarom zie ik er enorm naar uit. Binnenkort deel twee over onze reis door Sri Lanka.

To be continued…