Wil je de beste wandelbroek kopen, maar weet je niet waar je op moet letten? Lees dan even verder. Afhankelijk van het soort wandeling, de weersomstandigheden en je persoonlijke voorkeur zijn verschillende broeken geschikt. De beste wandelbroek voor een trekking is namelijk niet per definitie de beste broek voor een wandeling in Nederland of de tropen. Hier kan je op letten bij aankoop van een nieuwe wandelbroek.

Beste wandelbroek kopen voor een trekking

Materiaal broek voor trektocht

Eén van de belangrijkste dingen waarop je moet letten wanneer je een wandelbroek aanschaft: het materiaal. Synthetische stoffen zoals polyamide, polyester en nylon zijn een goede keuze. Dit materiaal is licht, ademend, elastisch, sneldrogend en biedt veel comfort. Daarnaast hangt je keuze af van het klimaat of de activiteit. In een warm klimaat kan een UV-werende stof een optie zijn. Ga je veel klimmen, dan is een elastische stof prettig. Is het koud, dan draag je liever iets dikker materiaal. Als het regent is waterafstotend materiaal iets om op te letten.

Pasvorm wandelbroek

Ieder lichaam is anders, dus geen broek zit hetzelfde. Wil jij de beste wandelbroek voor jou kopen, kies dan voor een pasvorm die bij je past. Een broek kan er nog zo leuk uitzien, maar als hij niet lekker zit, is het een no go. Hij moet netjes aansluiten: niet te strak, niet te wijd. Te strakke broeken kunnen schuren en knellen, te wijde broeken zakken van je kont. Zeker wanneer je hem een paar weken draagt. Verder kan je letten op de taillehoogte, (verstelbare) pijplengte en eventuele naden op plekken waar je ze niet wilt hebben, bijvoorbeeld rond je heupen. Hier kan je last van krijgen met de heupband van je backpack.

Beste wandelbroek kopen, Arc'teryx

Korte of lange wandelbroek

Loop je in koude temperaturen of op plekken met veel lage begroeiing, muggen of ongedierte? Bedek dan je benen. Ook met koud of guur weer ben je beter af met bedekte benen. Loop je door open terrein of is het lekker weer, dan is een korte broek een prima keuze. Je hebt meer bewegingsvrijheid en kunt je warmte sneller kwijt. Een andere optie is een afritsbroek. Deze broek kan je op één of meerdere plekken afritsen. Handig wanneer het ’s morgens koud is, maar overdag warm wordt. Door de twee in één functie scheelt een afritsbroek ook grammen en volume in je tas.

Type wandelbroek: afritsbroek, legging… 

Een korte broek, afritsbroek, outdoorbroek, sportlegging of trekking legging, er is altijd een wandelbroek die bij je past. Zelf heb ik een (afrits)broek. Daar heb ik goede ervaringen mee. Heel eerlijk, ik vind hem foeilelijk, maar hij is super praktisch (licht, compact, sneldrogend) en dat is wat je wilt onderweg. Ook heb ik een trekking legging. Niets dan lofprijzing over dat ding: elastisch, voldoende zijvakjes (met rits), zit lekker en staat leuk. Maar ook deze broek heeft een nadeel, je kunt hem niet afritsen als het overdag warm is. Zo zie je maar, de perfecte wandelbroek bestaat niet, maar je kunt wel kiezen voor de beste wandelbroek.

Extra features hiking broek

Let voordat je een wandelbroek koopt ook op zaken die voor jou persoonlijk van belang kunnen zijn zoals extra vakjes voor bijvoorbeeld je telefoon, geld etc. Riemlusjes als je een riemdrager bent en eventuele ventilatiegaatjes voor warme gebieden waarbij je wel bescherming nodig hebt tegen insecten of zon.
Trekking in Nepal Tsum Valley

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.