Hard werken, hard genieten: reisbegeleidster in China

Aan de slag als reisbegeleidster in China. Hoe gaaf! Na een tijd van hard werken hoort een tijd van hard genieten… en die is nu aangebroken. Met m’n pre-master op zak (alles in één keer gehaald, dus best een beetje trots) en een definitieve toelating tot de master, stap ik aankomende week het vliegtuig in om twee reizen te begeleiden voor Djoser. Weer lekker doen wat ik het allerleukst vind: reizen.

Tropenjaar

Toen ik vorig jaar augustus na 2.5 jaar weer voet zette op Nederlandse bodem had ik geen enkel idee wat me te wachten stond. Studeren en werken kostten me afgelopen jaar zoveel meer tijd dan ik van tevoren had ingeschat. Helemaal niet erg overigens want ergens moeite voor doen voelt extra belonend. Verder had ik nog regelmatig een leuke schrijfklus voor m’n werk als tekstschrijver en ondertussen probeerde ik ook nog een woordje Spaans te leren spreken. Een lekker tropenjaartje dus. En nu start de volgende uitdaging: werken als reisbegeleidster in China. Mijn 30er jaren zijn tot nu toe verreweg de meest productieve uit mijn leven.

“I’m too busy working on my own grass to notice if yours is greener”

Reisbegeleidster in China

Voor Djoser Junior ga ik de aankomende maanden aan de slag als reisbegeleidster in China. Ik ga twee supergave Junior reizen begeleiden wat inhoudt dat ik met gezinnen (ouders en kinderen in de leeftijd van 7-18) op pad ga. En ik heb geluk want ik heb mijn voorkeursbestemming toegewezen gekregen: China! Daar waar mijn avontuur in 2009 begon toen ik voor het eerst solo de wereld over trok. Een ervaring om nooit te vergeten: een land vol tegenstellingen, gekke mensen, vreemde gewoonten en een adembenemend mooie natuur. In 2014 ben ik weer in China neergestreken. Dit keer met Mark en voor het runnen van de Giggling Tree, het leukste en gezelligste guesthouse van China. Weer ontdek ik een ander stukje China. Nu in 2016 staat er wederom een nieuwe uitdaging klaar: werken als reisbegeleidster in China. Zo leuk. Als ik er over nadenk voel ik me echt een zondagskind. Ik mag mensen de tijd van hun leven bezorgen en doen wat ik het allerleukste vindt. Dat is toch te gek!

Chinese rooftop

Route en reisbeschrijving

Mijn eerste groep (19 personen) pik ik op in Shanghai om vervolgens via Beijing, Pingyao en Xi’an naar Guilin te gaan. Vanuit Guilin reizen we door naar Ping’An en Yangshuo. Hier ga ik uiteraard even een bezoekje brengen aan de Giggling Tree en heerlijk rondfietsen door voor mij misschien wel het mooiste landschap ter wereld. Daarna reizen we door naar Guangzhou en Hong Kong. Dan zet ik m’n eerste groep op het vliegtuig en vlieg ik naar Beijing, waar ik mijn tweede groep (26 personen) oppik. Met hen ga ik een andere route volgen: Beijing, Pingyao, Xi’an, Chengdu, Lijiang, Dali, Kunming, Guilin, Ping’An, Yangshuo, Guangzhou en tot slot eindigen we weer in de geweldige metropool Hong Kong. In twee maanden tijd zie ik dus ongeveer het hele land en met zoveel luxe als ik het zelf nooit gehad heb. Als budgetbackpacker was het leven niet altijd even comfortabel. 😉 Voor de volledige route en reisbeschrijving kan je op de Djoser site terecht: China Junior 18 dagen en China Junior 23 dagen.

Reisbegeleidster in China met Djoser

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wanneer ik terug kom start ik meteen de master Communicatie en Educatie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik blij ben dat de studie er volgend jaar op zit en ik weer meer vrijheid heb. Tijd voor familie en vrienden, een gevulde portemonnee en een goed feestje op z’n tijd mis ik het meest. Maar ach… ben ik er minder van geworden? Integendeel. Het stapje terug heeft me vooral bewust gemaakt. Vroeger leed ik aan materiële obesitas maar tegenwoordig houd ik meer van minder. Toen ik m’n backpack voor China had ingepakt was ik er eerst dan ook oprecht van overtuigd dat ik iets vergeten was… Is dit alles? Ja. Dit is het resultaat van veel reizen en minimalistisch leven. Ik heb gewoon niet meer zoveel nodig en dat voelt goed. Waar ik vroeger aan 20kg bagage niet genoeg had, doe ik het nu met minder dan de helft. Ik draag vooral tevredenheid met me mee… en dat weegt helemaal niets. 🙂

To be continued…

16 gedachtes aan “Hard werken, hard genieten: reisbegeleidster in China

 1. Gerard

  Wauw Paula, wat een grootse plannen heb je weer. Waar haal je al die energie toch vandaan?
  Heel veel succes (en sterkte met die pubers) en vooral ook heel veel plezier!
  Ik blijf graag je verhalen volgen 🙂

  1. Paula Auteur van bericht

   Hi Gerard,
   Bedankt voor je berichtje. Ik heb geen idee waar ik de energie vandaan haal eigenlijk. Het gaat vanzelf. 😉 Als je doet wat je leuk vindt dan hoef je nooit te werken toch!? 😉 Tot horens en ook een fijne vakantie.
   Paula

 2. Karolien

  Mooi geschreven mooi levensverhaal! Geniet ervan lieverd. Ik hoop door je verhalen ren klein beetje mee te mogen reizen want had je graag weer meegereisd om je uit te zwaaien in China 😉 Veel geluk, plezier en geniet! X

  1. Paula Auteur van bericht

   Hi Karo,
   Ahh dankjewel. Dat zou inderdaad erg leuk geweest zijn. Net als de vorige keer, toen je mee eenzaam en onwetend achterliet en mijn grote avontuur begon. Good old times. 🙂
   Liefs

 3. Yvon

  Gave plannen! Toffe plekken ga je ook aandoen met je groepen.
  Een aantal van die plekken moet ik zelf nog gaan zien (Yangshuo) of wil ik graag nog eens naar terug.

  Veel plezier & succes!

  1. Paula Auteur van bericht

   Hi Yvon,

   Wat leuk om van je te horen. Hele gave plekken inderdaad. Yangshuo is prachtig en ken ik toevallig het beste. Ik had verwacht dat jij inmiddels heel China wel zo’n beetje had gezien. 😀

   Groetjes Paula

 4. Hester

  Hi paula,

  Wat gaaf om Nederlandse groepen kennis te laten maken met het fantastische China! Met jou als enthousiaste reisleidster moet het helemaal goed komen! Beleef je het nu heel erg anders?
  Heel veel plezier!!

  1. Paula Auteur van bericht

   Hi Hester,
   Dankjewel. Het is fantastisch. Eerst vond ik het erg spannend maar ik zit er nu helemaal in. Door je gasten merk je dat je toch veel weet en niet meer zo snel ergens van opkijkt. Maar China blijft me verbazen. Kan er nog wel tien keer heen zonder dat het me verveeld.
   Liefs

 5. ivonne

  Oe, wow. Wat een gave “zomerbaan” heb je gescoord! Grappig dat reizen je zo leert dat we in Nederland zo ontzettend veel hebben en dat je eigenlijk met zo weinig toe kunt! Wij reisden 3 maanden met de auto en tent door de USA en backpacken regelmatig en ik verbaas me elke keer weer hoe gelukkig ik ben met bijna niets. Veel plezier in China en succes met de studie. En op naar de vrijheid 😉

  1. Paula Auteur van bericht

   Hi ivonne,
   Bedankt voor je berichtje. Zeker een gave zomerbaan. Ben er ook erg blij mee! 🙂 Je hebt helemaal gelijk: all you need is less. Die backpackreis door Amerika klinkt ook erg aanlokkelijk. 😉
   Groetjes Paula

 6. Anouk

  Wat leuk Paula! Ik was ook in 2009 in Cina en dan met Shoestring. Prachtige reis en wat een gaaf land. Veel plezier! Groetjes Anouk.
  Leuk om je verhalen te volgen 🙂

  1. Paula Auteur van bericht

   Hi Anouk,

   Wat leuk dat jij ook reizen begeleidt hebt! Dat wist ik uiteraard helemaal niet. Ook China dus. Gaaf hoor! Ben nu eigenlijk wel heel benieuwd naar jouw ervaringen. 😀

   Liefs Paula

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: