Een blaar oplopen tijdens het wandelen. Het kan iedereen overkomen. Wanneer je een blaar hebt, zit er niets anders op dan hem te behandelen. Over hoe je dit het beste kan doen, zijn de meningen verdeeld: insmeren, doorprikken, laten zitten, afplakken met een blarenpleister, sokken binnenstebuiten aantrekken. Iedereen doet het anders. Mijn motto: voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkom je blaren tijdens het wandelen?

Hoe voorkom je blaren tijdens het wandelen: tips

Voorkomen blaren: voor het wandelen

Hoe voorkom ik blaren gehwol-voetcreme-75ml

Voorkom blaren: tijdens het wandelen

  • Strooi talkpoeder op je voet, in je sok of in je schoen. Zo houd je je voeten mooi droog. Daarnaast helpt deze voetpoeder ook tegen nare geurtjes.
  • Plak je voeten op gevoelige plekken preventief af met sporttape, antiblaar sporttape of blarenpleisters
  • Gebruik teenspreiders als je tenen tegen elkaar drukken of voor overlast zorgen.
  • Wikkel wandelwol om je tenen om blaren te voorkomen of plaats het op plekken waar je druk wilt verzachten. Wandelwol is 100% natuurlijk en dus milieuvriendelijk! Sinds ik wandelwol gebruik, heb ik geen blaren meer gehad. Het proberen waard.
Hoe voorkom ik blaren bij wandelen wandelwol

Voorkom blaren: na het wandelen

  • Was je voeten met koud water zonder zeep. Zeep maakt je voeten droog en tast de huidflora aan.
  • Stimuleer je bloedsomloop door je voet over een massagebal te rollen.
  • Breng je benen omhoog om de afvoer te stimuleren
  • Neem een voetbad met voetenbadzout of bruistabletten.
  • Smeer je voeten in met een goede herstellende voetcrème, bijvoorbeeld van Hansaplast, Scholl, Eucerin of Gewohl.
Hoe voorkom ik blaren gehwol-voetcreme-extra-75ml
Hoe voorkom ik blaren tijdens een wandeling of trekking

Bouw je wandeluren geleidelijk op. Zo wennen je voeten langzaam aan de kilometers en heeft je huid tijd om sterker te worden. Het wil niet zeggen dat je nooit meer blaren krijgt, maar de kans is kleiner.

Hoe behandel je wandelblaren?

Toch een wandelblaar opgelopen? Behandel hem dan goed. Een kleine blaar kan je het beste afplakken met een blarenpleister en een grote blaar doorprikken. Doe dit wel netjes en steriel. Ontsmet de blaar vooraf met alcohol, jodium, Betadine of wondspray, prik de blaar vanaf de zijkant door met een steriele naald of ontsmet de naald door hem in de blauwe vlam van een aansteker te houden. Druk het vocht er voorzichtig uit met een schone zakdoek of steriel gaasje en dek het wondje goed af. Zo verklein je de kans op infectie.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.