Of je nu op wereldreis gaat, een trekking maakt in Nepal of een dagje wandelt in eigen land, je wilt wandelschoenen die bij je passen. Maar welke typen wandelschoenen zijn er? En welke schoen sluit het beste aan bij jouw persoonlijke wandeldoel. In dit blog lees je welke typen wandelschoenen er zijn én waar ze geschikt voor zijn.

Het ABCD-systeem

Jaren geleden werd in Duitsland het ABCD-systeem bedacht, waarbij A een lichtste type wandelschoen is en D het zwaarste. Met ‘licht’ en ‘zwaar’ wordt niet zozeer het gewicht van de schoen bedoeld, maar meer het soort wandeling waarvoor hij geschikt is. Tegenwoordig is het ABCD-systeem een beetje aan het verdwijnen, want er bestaan ook combinaties zoals AB, BC en CD. Het is dus meer een richtlijn. Wat de letters ABCD inhouden lees je hieronder.

Welke typen wandelschoenen zijn er

Vier typen wandelschoenen: ABCD

Wandelschoen type A: voor de eenvoudige wandeling

Voor een dagwandeling in Nederland of over makkelijk en niet te nat terrein kun je met een wandelschoen type A uit de voeten. Bij een vlakke ondergrond biedt deze schoen voldoende ondersteuning. De zolen geven een goede afwikkeling en kennen maximale demping. Een type A schoen is vaak laag. Een A/B schoen is meestal halfhoog en beschermt je enkel. Deze is geschikt voor bijvoorbeeld wandelingen in Limburg of de Ardennen. De zool van een A/B schoen is nog redelijk flexibel, zodat je voet nog goed kan afrollen op bijvoorbeeld grind- of asfaltpaden. (Gewicht 300 tot 500 gram per schoen)

Wandelschoen type B: voor de avontuurlijke wandeling

Type B schoenen zijn zwaarder, stijver en hebben vaak extra enkelsteun. Het is een veelzijdige schoen die je kan dragen tijdens een trekking. Doordat de zool stijf is, heb je geen vermoeide voeten na bijvoorbeeld een dag lopen over stenen en kiezels. In Nederland loop ik weleens met mijn bergschoen type B, maar dat is eigenlijk eigenlijk too much. Je krijgt warme voeten en de stijfheid en hoogte van de schoen bieden weerstand. Maak jij langere bergwandeltochten op ruig en rotsachtig terrein én draag je bagage? Kies dan een bergschoen type B/C. (Gewicht zo’n 600 gram per schoen)

Wandelschoen type C: voor de serieuze bergtrekking

Ben je bergbeklimmer of alpinist, maak je lange tochten over ruig terrein en loop je in onvoorspelbaar weer met bagage? Dan past een bergschoen type C je goed. Deze schoen is geschikt wanneer je buiten de gebaande paden gaat en bijvoorbeeld gletsjers oversteekt. Door zijn stijfheid biedt hij voldoende enkelsteun op rotsachtig terrein. Bergschoen type C/D is voor het nog ruigere werk. Voor de gewone wandelaar is deze schoen niet geschikt, Type C en C/D draag je tijdens eenvoudige alpine tochten. (Gewicht zo’n 800 gram per schoen)

Wandelschoen type D: voor het échte klimwerk

De Type D schoen is een zeer stijve en waterdichte schoen geschikt voor stijgijzers. Ga je (ijs)klimmen of op expeditie onder koude en barre weeromstandigheden met veel bagage op je rug? Dan is een bergschoen type D geschikt. Deze functionele schoenen heb je nodig wanneer je de hooggebergten intrekt. Ook deze schoen is niet voor gewone wandelaar. (Gewicht zo’n 1000 tot 1600 gram per schoen)
Trekking in Nepal Manaslu en Tsum Valley ezels

Welke type wandelschoen is geschikt?

Welke type schoen je nodig hebt, is persoonlijk en hangt grotendeels af van het terrein waarop je wandelt. Daarnaast spelen ook de hoeveelheid bagage die je meedraagt, de weersomstandigheden en je wandelervaring (lees: hoe sterk je voeten zijn) een rol. Hoe minder gewicht op je rug en hoe sterker je voeten, hoe ‘lichter’ je schoen kan zijn. Pas wandelschoenen altijd goed voordat je ze koopt en draag wandelsokken die passen bij je wandeldoel. Dit is belangrijk bij het voorkomen van blaren en ander ongemak.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.