Wat zijn de beste wandelschoenen voor een trekking? Of je nu gaan wandelen in de Alpen of de Everest Base Camp trekking gaat doen, je wilt schoenen die passen bij jouw persoonlijke wandeldoel. Eerder schreef ik al over welke typen wandelschoenen er zijn en gaf ik tips voor het kopen van de juiste schoen. In dit blog lees je wat de beste bergschoenen zijn voor een trektocht.

Beste wandelschoenen voor een trekking

Tijdens een bergtrekking in Nepal loop je afwisselend door dorpjes, bossen maar ook over rotsen en oneffen terrein boven de 4.000m of zelfs 5.000m. De Nepalezen zelf lopen zonder te klagen met 20kg bagage op badslippers de berg op. Daar zijn onze voeten niet op ingesteld. Wat ik ermee wil zeggen: zorg voor schoenen met voldoende steun. Goede schoenen en dito wandelsokken zijn belangrijk tijdens het wandelen. Zo voorkom je blaren en ander ongemak.

Voor een klassieke trekking zoals Everest Base Camp, Langtang Circuit, Manaslu en Tsum Valley, Annapurna Circuit of Annapurna Base Camp raad ik een type B schoen aan. Maar ook een type A/B, B/C of C zou kunnen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren die je voor jezelf moet afwegen.

Hoe kies je de juiste wandelschoen?

Wel of geen drager

Wanneer je een trekking maakt en een drager meeneemt, hoef je je eigen bagage niet te dragen. Dit scheelt al snel zo’n 10kg. Draag je wel je eigen backpack, dan hebben je voeten en enkels meer te verduren overdag, dus heb je meer steun nodig. Een iets ‘zwaardere’ schoen is dan vaak beter.

Het terrein waarop je loopt

Een wandeling over geplaveide paden vraagt minder van je voeten dan een trekking over oneffen, rotsachtig en ruig terrein. Steek je gletsjers over dan heb je weer iets meer nodig. Het terrein waarop je loopt bepaalt grotendeels het type schoen dat je nodig hebt. Hoe makkelijker het terrein, hoe ‘lichter’ de schoen.

Het seizoen waarin je loopt

Loop je in de winter dan zijn iets ‘zwaardere’ schoenen prettig. Ze houden je voeten lekker warm en droog. Wanneer je in het voorjaar of najaar loopt, kan de temperatuur overdag flink oplopen. Warme ‘zware’ schoenen zitten dan niet altijd fijn.

Hoe sterk zijn je voeten

Ben je een échte bergwandelaar, heb je veel ervaring en ben je gewend veel kilometers te maken, dan zijn je voeten waarschijnlijk sterk. Getrainde sterke voeten hebben minder ondersteuning nodig, dan voeten die minder belopen zijn. Hoe sterker de voet, hoe ‘lichter’ je schoen kan zijn.

Bezuinig niet op schoenen. Ze zijn écht belangrijk! Het beste is om naar de winkel te gaan en een paar verschillende wandelschoenen te passen. Zo ervaar je het verschil. Lees hier hoe je wandelschoenen past.

Welke wandelschoenen zijn geschikt voor een bergwandeling in Nepal

Beste wandelschoenen en bergschoenen

Er zijn meerdere schoenen geschikt voor een trekking in Nepal. Zelf heb ik goede ervaring met Hanwag en Meindl. Ook heb ik ooit Lowa’s gehad. Prima schoenen, alleen ze zaten niet lekker, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Voor hetzelfde geld zitten ze jou perfect. Op dit moment loop ik al jaren met plezier op de Meindl Comforfit (type A/B) en Hanwag Tatra Wide (type B, B/C) voor de brede voet. Type C schoenen zijn eigenlijk een beetje too much voor een ‘gewone’ trektocht. Deze gebruik je alleen als je gletsjertochten maakt, klimt of stijgijzers gebruikt. Hieronder een aantal wandel- en bergschoenen op een rijtje. Deze lijst is niet uitputtend, Ga altijd op je eigen gevoel af en pas je schoenen goed voordat je ze koopt.

Wandelschoen type A/B dames

Wandelschoen type AB Meindl Vakuum dames
Wandelschoen type AB Hanwag banks dames
Wandelschoen type AB Lowa Renegade mid dames

Wandelschoen type A/B heren

Bergschoen type B en BC Meindl Borneo dames
Bergschoen type B en BC Lowa Renegade Mid
Wandelschoen type AB Hanwag banks heren
Wandelen in Nepal Manaslu en Tsum Valley JP

Wandelschoen type B en B/C dames

Bergschoen type B en BC Meindl Borneo dames
Bergschoen type B en BC Lowa Renegade Mid
Bergschoen type B en BC Hanwag Tatra Wide dames

Bergschoen type B en B/C heren

Bergschoen type B en BC Meindl Vakuum heren
Bergschoen type B en BC Lowa Ranger heren
Bergschoen type B en BC Hanwag Tatra heren
Wandelen in Nepal Manaslu en Tsum Valley trekking

Bergschoen type C dames

Bergschoen type C Lowa Cevedale Evo dames
Bergschoen type C Meindl Jorasse dames
Bergschoen type C Lowa Cevedale Pro dames

Bergschoen type C heren

Bergschoen type C Hanwag Ferrata heren
Bergschoen type C Lowa Cevedale Pro heren

Loop nieuwe schoenen altijd goed in voordat je een langere hike of bergtrekking maakt! Niet iedereen krijgt last van nieuwe schoenen, maar als je het wel krijgt, dan heb je spijt.

De rest van je uitrusting

Welk type wandelschoen heeft jouw voorkeur of op welke schoenen loop jij al jaren met plezier? Ik ben benieuwd. Goede schoenen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van je uitrusting, dus pas wandelschoenen goed voordat je ze koopt en draag de juiste wandelsokken. Daarnaast is het ook goed om te weten welke bovenkleding en wandelbroeken geschikt zijn voor een bergtrekking.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.