19/03/2014 tot 02/04/2014 We hebben een bewogen week achter de rug. Alle begin is moeilijk, dat bleek wel de afgelopen week. Een vermoeiende busrit, minder leuke ervaringen als manager, personeelsperikelen en de eerste maandafsluiting. Ondanks de mooie ervaringen moeten we toegeven dat het niet allemaal vanzelf gaat.

Een vermoeiende busrit

Voordat we uit Yangshuo vertrekken geven Karst en Paulien ons het advies een plekje voorin de bus te bemachtigen. Daar heb je meer ruimte én je kan bij elkaar liggen. Op de heenweg was dit niet gelukt omdat we midden op de rit opstapten. Bij binnenkomst schrikken we ons rot want overal liggen Chinezen. Niet alleen in de bedden maar ook op de grond en in het gangpad. Via een soort van apenkooi, komen we uiteindelijk terecht op de twee meest impopulaire plekjes. Weggedoezeld tegen een met roet beslagen achterruit leggen we ons hoofd op een vochtig en beschimmeld Chinees kussentje. De ronkende motor onder ons houdt ons zo’n acht van de tien uur wakker.

Dit gaat ons niet nog een keer overkomen dus op de terugweg staan we vooraan in de rij. Netjes doen we onze schoenen in de daarvoor bestemde rode plastic zakjes om ons vervolgens optimistisch en al lichtelijk verheugd naar het gewilde bedje voorin de bus te verplaatsen. En toen kwam de enge, boze, schreeuwende Chinese bijrijder op ons af gestormd. We verstaan helemaal niets wat hij zegt maar het is vrij duidelijk dat we ons heel snel uit te voeten moeten maken. Waarop we vervolgens wéér achterin de bus belanden. It’s all about the experience!

Li River Yangshuo

Li River Yangshuo

Eten bij Pure Lotus Yangshuo

Eten bij Pure Lotus Yangshuo

Een moeizame start

In Giggling Tree gaan we weer verder waar we gebleven zijn. Alles is perfect en ons leven is een sprookje! …Oh nee, toch niet. We hebben een heftig voorval achter de rug met één van de personeelsleden. Hij doet zijn werk niet goed, luistert niet en spreekt geen Engels. Mark moet hem aansturen maar communiceren gaat dus niet. Doordat hij vaak boos en opstandig is laten we hem al vaak zijn gang gaan. Chinezen houden er namelijk niet van terechtgewezen te worden want dit betekent gezichtsverlies en dat is een groot goed. Wanneer iemand in Nederland niet functioneert spreek je diegene daarop aan maar in China werkt dat niet zo. Hierdoor loopt de situatie steeds verder uit de hand. Zonder overleg vrij nemen, werkweigering of zelfs helemaal niet op komen dagen. Als klap op de vuurpijl vraagt hij ook nog loonsverhoging, dan breekt echt je klomp. Helemaal als je beseft dat wat zij in een dag doen, wij in één uur gedaan krijgen. Frustratie ten top.

20 RMB biljet

20 RMB biljet

Peukie roken

Peukie roken

De bom barst

Na het zoveelste voorval loopt hij deze week in het openbaar ruzie te maken aan de telefoon. Met ruzie bedoel ik niet een beetje stemverheffing maar écht schreeuwen. Onze gasten zitten letterlijk achterstevoren op hun stoel en vragen, ‘’Wat is daar aan de hand?’’. Vervolgens krijgt hij een aanvaring met een ander personeelslid omdat zij zegt dat hij moet dimmen. Ik kan het niet meer aanzien vraag of hij zich wil gedragen omdat we gasten hebben. Hierop wordt hij nog bozer, duwt me aan de kant en gaat als een bezetene tegen Mark tekeer. Toen was het klaar. We hebben Karst en Paulien gebeld en die zijn meteen gekomen. Zo… wat een gedoe. Ik schaamde voornamelijk richting de gasten want hij was echt doorgedraaid. Karst en Paulien hadden zoiets nog niet eerder meegemaakt dus wij kregen de primeur. Het koppel is inmiddels ontslagen en de rust is wedergekeerd.

Li River cruise

Li River cruise

Zwembad zwemklaar maken

Zwembad zwemklaar maken

Tegenstellingen

Zoals we overal te maken hebben met tegenstellingen zo ervaren we dat ook hier. Zo startte er deze week een nieuw meisje die nog nooit met een buitenlander had gepraat. Tijdens haar sollicitatie zei ze, “Ik ben zo nerveus, ik heb nog nooit met een buitenlander gesproken’’. Hoe schattig! Aan het einde van ons gesprek gaf ze een kleine buiging en zei, ‘’Ik denk dat het werken binnen Giggling Tree meer blijdschap aan mijn leven zal geven’’. Haha hier moeten wij dan weer een beetje om lachen. Zo heerlijk Chinees.

Ondanks de moeizame start zijn er ook leuke dingen te melden. Vandaag is officieel het zwembad geopend verklaard. Mark is hier de afgelopen weken erg druk mee geweest. Met recht kunnen we zeggen dat dit het zwembad is met het mooiste uitzicht ooit. Verder doen we in onze vrije dagen nog steeds leuke tripjes in de buurt. Tot slot hebben we onze eerste maandafsluiting meegemaakt en ons eerste welverdiende loon in ontvangst mogen nemen. Mark is nu een beetje zielig want hij is vannacht ziek geworden en ligt nu op bed.

To be continued…