03/04/2014 tot 17/04/2014 Het begint een beetje cliché te worden… maar we hebben weer veel meegemaakt. Iedere keer is er weer een nieuw boek te schrijven over de Chinezen en hun (on)gewoonten. We zijn gestopt het proberen te begrijpen. Het is gewoon heel Chinees!

Mister Bing

Het plaatselijke hoofd van de politie, mister Bing, komt weer aanwaaien. Dit keer met weer een andere delegatie. Drie kleine Chinezen met veel te wijde pantalons en colberts tot op hun knieën komen het erf oplopen, zoals de meeste Chinezen eruit zien als ze ‘netjes’ gekleed zijn. Met als finishing touch, de sigaret achter het oor! Mister Bing is een belangrijke man (althans dat denkt hij) dus deze moeten we te vriend houden. Wanneer mister Bing je vriend niet meer is kan hij je het leven flink zuur maken. Hij spreekt een beetje Engels en daardoor heeft hij ook aanzien binnen het dorp. Eens in de zoveel tijd komt hij spontaan opduiken. Vaak op een moment dat je er helemaal niet op zit te wachten… eigenlijk altijd dus. Wanneer hij binnen komt betekent dit spontaan alles uit handen laten vallen en 100 procent focus op hem. “Ja, mister Bing. Nee, mister Bing. Natuurlijk, mister Bing. Wilt u een kopje koffie, mister Bing”.

Mister Bing heeft zichzelf een ruimte toegeëigend binnen Giggling Tree welke hij heeft bestempeld als ZIJN kantoor. Er staat een bureau en er hangen foto’s van Che Guevara en Lei Feng. Er gebeurt nagenoeg niets in deze ruimte maar bij ieder onverwacht bezoek zet hij de staff (zonder dat wij het weten) weer aan het poetsen omdat het wel netjes moet zijn. Deze week besluit hij om daar ‘in order of the President of the People Republic of China’ een hele reeks borden met wetsartikelen op te hangen. Artikelen over dat we ons aan de Chinese wet moeten houden. “Natuurlijk, mister Bing. Ga uw gang, mister Bing”. Daar komen ze tevoorschijn de boormachines, hamers, en ander gereedschap. Wat we hiermee doen? Vriendelijk lachen en laten gaan. Wel moeten we toegeven dat hij het netjes heeft gedaan.

Welcome to Giggling Tree

Welcome to Giggling Tree

Hoog bezoek in aantocht

“Van wie is dit design?”, vraag mister Bing, wijzend op de mooie landelijke buitenmuren van Giggling Tree. Hij vindt het niet mooi, dat is duidelijk. Mark doet z’n best om uit te leggen dat dit de Giggling Tree stijl is en dat we hiervoor bewust hebben gekozen. “Net zo robuust als The Great Wall”, hoor ik Mark zeggen. Leuk gevonden Mark! 😉 Dan moeten de heren even overleg plegen. Na wat Chinees gekakel komen ze tot het besluit dat we er planten en bloemen voor moeten zetten. Wel voor 1 mei want dan komt er belangrijk bezoek. Heel bizar dat er zomaar vier mannen langskomen om te bepalen wat ‘goed’ is en wat ‘moet’. Terwijl dat wanneer je naar hen kijkt je in ieder geval weet hoe het NIET moet.

Heel Chinees, mister Bing

Heel Chinees, mister Bing

Chinese verbouwing

De buren van Giggling Tree zijn bezig met een verbouwing. Oude traditionele huizen worden afgebroken en iets nieuws weer opgebouwd. Waarschijnlijk van cement want daar zijn ze dol op. Op zich is zo’n verbouwing geen probleem totdat blijkt dat ze met een graafmachine gewoon heel lomp alles naar beneden lopen te rossen, dit terwijl de oude huizen bouwtechnisch aan Giggling Tree vastgekoppeld zitten. Met tot gevolg dat ons dak half naar beneden komt. Nog net op tijd kunnen de verbindende balken doorgezaagd worden en de bedrading verlegd. Pfff… op het nippertje! Excuses? Nee… die komen er niet. De rekening wel! …Heel Chinees!

In Nederland zou je zoiets niet in je hoofd halen. Hier heb je als buitenlander echt niets te vertellen. Wanneer je opkomt voor je recht dan haal je jezelf een hoop narigheid op de hals. Bijvoorbeeld een grote baksteen door je autoruit als je s’ nachts ligt te slapen of er worden stenen op het dak gegooid waardoor er weer lekkage ontstaat. Kortom. Gewoon over je heen laten komen. …Heel Chinees!

Happy couple

Happy couple

Brutale apen, heel Chinees

Een bus vol met camera’s bepakte Chinezen stappen uit bij Giggling Tree. Het hele binnenplein is bezaaid met toeristen. Dit betekent opletten geblazen want het zijn een stelletje brutale apen. Ze maken van de meest idiote dingen foto’s en lopen overal ongevraagd naar binnen. Laatst hebben we nog een Chinese meneer uit een hotelkamer gevist. De beste man was lekker in een hotelkamer aan het rondwandelen onder het genot van een sigaretje! Grrrr… Ten eerste is roken verboden, ten tweede was de kamer net schoongemaakt en ten derde zoiets doe je gewoon niet. …Heel Chinees!

Old Gate Giggling Tree

Old Gate Giggling Tree

Chinese superster

De Giggling Tree is erg bekend in China omdat het vaak, vaker dan wij weten en denken, op nationale tv komt. Zo komt er uit een clubje fotograferende Chinezen ineens een man op Mark afgestormd. Hij springt wat spastisch rond, pakt Marks hand en schreeuwt overenthousiast, “Jij bent de manager! Ik heb je gezien op tv!”. Zonder dat we het weten is Mark dus al een bekende Chinese superster! Heel Chinees?

To be continued…