Wanneer je op reis gaat of een trekking maakt, heb je vaak maar één tas bij je. Dit betekent slim inpakken. En wie slim is, neemt geen katoenen badhanddoek mee. Een badlaken is groot, zwaar én het duurt een eeuwigheid voordat hij droog is. Niet handig dus! Wel handig is een sneldrogende reishanddoek. In dit blog de voordelen van een reishanddoek en de beste exemplaren voor je op rijtje. 

Waarom een sneldrogende reishanddoek

Een reishanddoek, ook wel microvezel handdoek of sneldrogende handdoek genoemd, is een compacte en lichtgewicht handdoek voor op reis of tijdens een trekking. Vaak zijn ze klein in volume waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. Doordat de handdoek is gemaakt van microvezel, is hij in een mum van tijd droog. Erg handig wanneer je veel onderweg of op doorreis bent.

Voordelen van een microvezel handdoek

1.) Sneldrogende handdoek is compact

Misschien wel het grootste voordeel van de sneldrogende handdoek: het volume. Wanneer je op reis bent of een trektocht maakt, is een badlaken een no go. Een sneldrogende handdoek is compact en daarmee houd je ruimte over in je tas. Je stopt hem in een packing cube en zit je totaal niet in de weg.

2.) Reishanddoek is sneldrogend

Wanneer je elke dag ergens anders slaapt, zoals dat vaak gaat op reis of tijdens een trekking, dan is het handig dat je niet met een natte handdoek blijft zitten. Een reishanddoek is sneldrogend en dus ideaal op doorreis. Zo kan hij snel weer je tas in en blijft de inhoud van je tas droog.

3.) Microvezel handdoek is lichtgewicht

Tijdens een trektocht door de bergen neem je het liefste zo min mogelijk gewicht mee. De grammen die je thuislaat, zijn de beste. Een microvezel handdoek is lichtgewicht en daarom je beste vriend op reis.  

4.) Reishanddoek is gemakkelijk uitwasbaar

Ook reishanddoeken gaan op den duur stinken. Gelukkig zijn ze gemakkelijk uitwasbaar (want compact, lichtgewicht en sneldrogend). Dit in tegenstelling tot een gewone handdoek. Ruikt je handdoek niet meer fris, dan heb je hem in een handomdraai weer schoon en fris.

Gebruik je een reishanddoek voor het eerst? Stop hem thuis dan alvast in de wasmachine. Zo neemt hij meer vocht op en droogt hij prettiger af. Doe je handdoek liever niet in de droger, daar kan hij niet zo goed tegen… en dat is ook onnodig want hij is sneldrogend.😉

Tour du Mont Blanc dag 5 kleding wassen in de rivier

Beste reishanddoek kiezen

1. Gewicht van je reishanddoek

De meeste reishanddoeken zijn al lichtgewicht, maar ook binnen dit lichtgewicht is er variatie. Is gewicht voor jou een bepaldende factor, dan kan je beter kiezen voor de lichtere versie sneldrogende handdoek. Ben je een echte grammenjager, dan kan het al helpen om een kleiner formaat te kiezen. Deze zijn vanzelfsprekend ook lichter.

2. Formaat van je reishanddoek

Reishanddoeken zijn er in allerlei maten. Supergrote die je kan gebruiken als strandlaken, of kleinere die vooral gericht zijn op de praktische functie: afdrogen. Bepaal waarvoor je de reishanddoek wilt gebruiken en kies je formaat daarbij. Zelf vind ik het prettig dat ik de handdoek in ieder geval om mijn hoofd kan knopen, zodat mijn haar goed droogt.

3. Materiaal sneldrogende handdoek

Sneldrogende handdoeken zijn er van allerlei materialen. Zacht/ruw, dun/dik, glad of met een ribbeltje. In het verleden gebruikte ik vaak de dunnere versie (want licht), maar tegenwoordig kies ik vaker voor de iets dikkere handdoek. Mijn ervaring heeft geleerd dat daarmee afdrogen net iets comfortabeler is. 

4. Wel/geen ophanglusje

Check of de reishanddoek een ophanglusje heeft. Op deze manier hang je hem eenvoudig op in de douche of maak je hem overdag vast aan je rugzak wanneer hij moet drogen. Zelf bevestig ik de sneldrogende handdoek vaak met een karabiner aan mijn tas. Zo weet ik zeker dat ik hem niet verlies. Handig!

5. Opberghoesje of elastieken lus

Sommige microvezel handdoeken komen in een opbergzakje of met een elastieken lus die vastzit aan de handdoek. Dit kan handig zijn omdat je de handdoek dan extra compact kan maken en goed kunt wegstoppen in je backpack.  

Neem naast een lichtgewicht reishanddoek ook een flesje geconcentreerde shampoo of een duurzame bar mee. Dit is beter voor het milieu, lichtgewicht en compact. Beetje zonde als je de grammen en het volume bij een handdoek wegsnoept, maar alles met een grote fles shampoo meteen weer inlevert.😉

Beste sneldrogende handdoek voor trekking

Beste voordelige reishandoek 

Microvezel handdoek Decathlon Nabaiji

Superpraktische en goedkope microvezel reishanddoek voor een trekking of reis. De Nabaiji is lekker compact, niet zwaar en lekker stevig en zacht waardoor hij erg prettig afdroogt. Deze sneldrogende handdoek is gemaakt van 88% Polyethyleentereftalaat (PET) en 12% Polyamide, is verkrijgbaar in meerdere kleuren en vier maten. De grootste maat is bruikbaar als badlaken op het strand of tijdens een picknick. De kleinere formaten zijn ideaal tijdens een trektocht wanneer gewicht en volume belangrijk zijn.

Reishanddoek Nabaiji Maat S

 • Afmeting: 39 x 55 cm
 • Gewicht: 80 gram
 • Prijs: € 2.99
Beste voordelige reishanddoek Decathlon microvezel handdoek maat S 39 x 55cm

Reishanddoek Nabaiji Maat L

 • Afmeting: 80 x 130 cm
 • Gewicht: 200 gram
 • Prijs: € 7.99
Beste reishanddoek Decathlon microvezel handdoek donkergroen maat L 80 x 130 cm

Reishanddoek Nabaiji Maat M

 • Afmeting: 60 x 80 cm
 • Gewicht: 100 gram
 • Prijs: € 4.99
Beste reishanddoek Decathlon microvezel badhanddoek maat M 60 x 80cm

Reishanddoek Nabaiji Maat XL

 • Afmeting: 110 x 175 cm
 • Gewicht: 320 gram
 • Prijs: € 9.99
Beste voordelige reishanddoek Decathlon microvezel handdoek blauw maat XL 110 x 175 cm

Beste lichtgewicht reishanddoek

Sea to Summit sneldrogende handdoek

De beste reishanddoek als het gaat om gewicht is de Sea to Summit pocket handdoek. Deze ultra lichte, zijdezachte reishanddoek is supersnel droog, erg compact en verkrijgbaar in vier kleuren en maten. Is gewicht voor jou de bepaldende factor, dan is dit de beste reishanddoek. Deze pocket handdoek is gemaakt van 100% polyester, voorzien van een ophanglusje en wordt geleverd met praktisch EVA opbergtasje

Pocket handdoek Sea to Summit Maat S

 • Afmeting: 80 x 40 cm
 • Gewicht: 59 gram
 • Prijs: € 16.10
Beste reishanddoek Sea to Summit S

Pocket handdoek Sea to Summit Maat L

 • Afmeting: 120 x 60 cm
 • Gewicht: 110 gram
 • Prijs: € 21.80
Beste reishanddoek Sea to Summit L

Pocket handdoek Sea to Summit Maat M

 • Afmeting: 100 x 50 cm
 • Gewicht: 80 gram
 • Prijs: € 18.95
Beste lichtgewicht reishanddoek Sea to Summit M

Pocket handdoek Sea to Summit Maat XL

 • Afmeting: 150 x 70 cm
 • Gewicht: 175 gram
 • Prijs: € 25.60
Beste lichtgewicht reishanddoek Sea to Summit XL

Mooiste sneldrogende handdoek voor op reis

Buvanha microvezel reishanddoek

Is het geen plaatje? Deze fantastische reishanddoek van Buvhana is niet de lichtste, maar wel de mooiste op de markt. Gemaakt in Nederland, geïnspireerd op het buitenland. De Buvhana reishanddoek komt in design Nepal, Costa Rica, Marrakech, Afrika en 14 andere. Niet alleen leuk tijdens je trekking, maar ook om iemand die van reizen houdt cadeau te doen. De sneldrogende doek is gemaakt van gerecycled gewafeld microvezel (45% gerecycled polyester, 35% polyester 20% polyamide), Dit microvezel is zo klein dat er geen zand achterblijft. Leuk detail: voor iedere verkochte handdoek plant Buvanha samen met Onetreeplanted een boom in Rwanda. Je draagt dus ook bij aan een betere wereld. Verkrijgbaar in 18 prints en 4 maten.

Buvanha reishanddoek Nepal

 • Afmeting: 160 x 80cm
 • Gewicht: 520gr (inclusief zakje 70gr)
 • Prijs: € 39,95
Mooiste reishanddoek Buvanha Nepal

Buvanha reishanddoek Afrika

 • Afmeting: 160 x 80cm
 • Gewicht: 520gr (inclusief zakje 70gr)
 • Prijs: € 39,95
Mooiste reishanddoek Buvanha Afrika

Buvanha Costa Rica

 • Afmeting: 100 x 45cm
 • Gewicht: 120gr (inclusief zakje 30gr)
 • Prijs: € 19,95
Mooiste reishanddoek Buvanha Costa Rica

Buvanha handdoek Marrakech

 • Afmeting: 200 x 90cm
 • Gewicht: 750gr (inclusief zakje 75gr)
 • Prijs: € 49,95
Mooiste reishanddoek Buvanha Marrakech

Beste reishanddoek met reliëf

Rubytec sneldrogende microvezel handdoek

De Marlin van Rubytec is wat mij betreft één van de fijnere reishanddoeken. De Marlin Deluxe Compact Towel is voorzien van ribbels, droogt prettig af en plakt niet, wat ik persoonlijk erg fijn vind. Daarnaast is deze handdoek lekker zacht en compact. Goed om te weten: Rubytec heeft het Dry Groove System in deze handdoek verwerkt (zichtbaar aan het reliëf/de ribbels), waardoor het water in een mum van tijd absorbeert. De Marlin heeft een antibacteriele werking, is voorzien van ophanglus en komt in een handig opbergzakje.

 • Afmeting: 120 x 60cm
 • Gewicht: 240gr 
 • Prijs: € 27,99
Beste allround reishanddoek Rubytec marlin deluxe compact towel blue

Mijn favoriete reishanddoek

Beste reishanddoek voor een trekking

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er diverse reishanddoeken op de markt met ieder hun voor- en nadelen. Belangrijk is om te kiezen voor een reishanddoek die past bij jouw gebruiksdoel, Voor een trekking in Nepal is het belangrijk dat de microvezelhanddoek lichtgewicht, compact en sneldrogend is. Daarnaast wil je liever geen extreem grote handdoek meenemen, want die neemt onnodig veel ruimte in beslag. Of je nu kiest voor de goedkoopste (Nabaiji), de lichtste (Sea to Summit). de mooiste (Buvanha) of de beste allround (Rubytec) reishanddoek, in alle gevallen zit je goed.👌

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.