Müllerthal it is! Met ons campertje reden we in vijf uurtjes van Nederland naar Luxemburg. Vanaf camping Wolfsschlucht staan we dagelijks binnen tien minuten op de route (of het busstation). We beginnen Müllerthal trail Route 2 in het gezellige Echternach, Via imposante rotsformaties, kloven en spleten wandelen we door de prachtige bossen van Müllerthal. Route 2 is een prachtige route door het hart van Luxemburgs Klein-Zwitserland. Müllerthal trail Route 2: daar gaan we!

Trekkersontbijt Müllerthal trail
Müllerthal trail, kamperen
Müllerthal Trail wandeling in Luxemburg, mooie rotsformaties

Müllerthal trail Route 2: spectaculaire rotsformaties

We beginnen Müllerthal trail Route 2 in Echternach. Op de tweede dag van Route 1 hebben we nog tijd en zin over, dus we besluiten alvast een deel van Route 2 mee te pikken. De planning is om de route met de klok mee te lopen, maar vrijwel direct na Echternach lopen we onoplettend de andere kant op. Iets waar we achteraf erg blij mee zijn, want dit is het mooiste stuk van de hele route en dat komt onder andere omdat de zon perfect staat en het in de namiddag heerlijk rustig is op de trail. 

Müllerthal trail Route 2: Echternach naar Berdorf

Het stuk van Echternach naar Berdorf is beeldschoon en verrassend mooi: fraaie rotsformaties, spectaculaire kloven en imposante spleten. Daarnaast ben je de dit hele deel omgeven door kleine stroompjes, fantastische met mosbegroeide bomen en grote groene varens. Het lijkt wel jungle… en de temperaturen doen je dat ook geloven. In Berdorf pakken we de bus terug naar de camping. Binnen een paar minuten staan we alweer op het busstation van Echternach.

Müllerthal trail Route 2, steenmannetjes
Müllerthal trail, lunch
Müllerthal trail wandelen Luxemburg

Müllerthal trail Route 2: Berdorf naar Müllerthal

Vroeg in de morgen rijden we met de bus van Echternach naar Berdorf. Daar pakken we Müllerthal trail Route 2 verder op. Het eerste deel van vandaag loopt van Berdorf naar Müllerthal. Het is vroeg en de zon staat nog aan de ‘verkeerde’ kant van de rotsen, waardoor het pad vrij donker en fris is. Ik voel me een beetje opgesloten tussen die dichte donkere bomen zonder uitzicht. De rotsformaties zijn mooi, maar na kilometers vergelijkbare rotspartijen heb ik het wel een beetje gezien. 

Müllerthal trail: Müllerthal

In Müllerthal stoppen we voor een broodje, foto’s en de Schiessentümpel (waterval). We zijn niet de enige. Nog zo’n honderd dagjesmensen zijn hier actief. Snel doorlopen, denken we. Helaas iets te snel, want na vier kilometer komen we erachter dat we ineens op Route 3 zijn beland.😅 Het is te ver om terug te lopen, dus we laten alles wat enigszins op een planning leek, nu echt los. Zo grappig hoe je thuis een idee hebt over hoe alles aan te vliegen, en dat het er dan in de verste verte niet op lijkt omdat je niet zit op te letten. Gelukkig maakt het allemaal niks uit op de Müllerthal trail.😉

Müllerthal trail Route 2, mooie rotspartijen
Müllerthal trail Route 2, mooie paden
Müllerthal Trail bewegwijzering

Müllerthal trail Route 2: Echternach naar Müllerthal

Na Route 1 en Route 3 volledig te hebben uitgelopen, rest ons nog het ontbrekende stuk van Route 2: Echternach naar Müllerthal… of andersom. Route 2 loopt letterlijk achter de camping in Echternach langs dus we kiezen ervoor om hier te starten. We zijn meteen on track. Onderweg weer mooie rotspartijen, weelderig groene bossen en leuke waterstroompjes. We horen veel geritsel in het blad, zien eekhoorntjes en muisjes. Het liedje ‘t Is weer voorbij die mooie zomer’ kennen we inmiddels uit ons hoofd, maar uitgeraat zijn we nog steeds niet. In Müllerthal pakken we na 24km de bus terug naar Echternach. Daar duiken we het terras op voor een lekkere bak koffie, een overheerlijk ijsje en heel veel Spa Rood. Het is 30 graden, dus we hebben het nodig.😉

Müllerthal trail Route 2: plussen en minnen

Route 2 is qua rotsformaties de meest spectaculaire route. Daarnaast kent de route het meeste hoogteverschil. Regelmaat loop je lekker op en neer. Voor ons was dat een goede training voor de bergtrekking in Nepal. Wat ik persoonlijk minder leuk vond aan Müllerthal trail Route 2 is dat je bijna overal gemotoriseerd verkeer hoort. Hoewel je verscholen in het groen loopt, hoor je bijna overal auto’s. Dit bevordert niet echt het ‘alleen op de wereld gevoel’. Daarnaast was het rond de bezienswaardigheden en trekpleisters op Route 2 behoorlijk druk met dagjesmensen. 

Müllerthal trail Route 2, broodje
Müllerthal trail Route 2, reflectie

Müllerthal trail Route 2: hoogtepunten

Müllerthal trail Route 2 is een beeldschone route door het bos met veel mooie rotspartijen, kloven en spleten. De hoogtepunten voor je op een rijtje:

  • Imposante rotsformaties, kloven en spleten
  • Gezellig Echternach (met goede koffie en lekker ijs😉)
  • legendarische Wollefsschlucht rotspartij
  • Schiessentümpel waterval
  • Sprookjesachtige bossen

Reisfilm Hiking Müllerthal trail

Ben je nieuwsgierig hoe het is om de Müllerthal trail te lopen of wil je weten wat je ongeveer kan verwachten. In deze video onze 5-daagse hike van 123km (ja, we deden er iets langer over omdat we niet zaten op te letten🙈) in 3 minuten. Kijk je mee?  

Wil je meer weten over de Müllerthal trail? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Handig tijdens de Müllerthail trail: de routekaart. Wil je meer info dan is deze Müllerthal trail wandelgids een aanrader

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.