Müllerthal it is! Begin september wandelen Aafke en ik de Mullerthail trail ter voorbereiding op onze trektocht in Nepal. Daarnaast vraagt ons spaarpotje (lees: gezamelijke rekening) er om weer geplunderd te worden. Vier jaar geleden deden we een citytrip Portugal (want hoogzwanger), twee jaar geleden liepen we Tour du Mont Blanc, dit jaar wordt het Luxemburg. De Müllerthal wandeling bestaat uit drie Routes (1, 2 en 3), samen zo’n 112km (en aan te vullen met vier ExtraTours (A, B, C en D) van ongeveer 76 km). Wij beginnen bij Route 1 en zien wel waar we uitkomen. No pressure! 🙂

Wil jij de Müllerthal trail lopen?

Met een goede wandelgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Je vindt hem hier:

Paula en Aafke
Müllerthal Trail bossen

Müllerthal trail: Routes & ExtraTours

De Müllerthal trail bestaat uit drie afzonderlijke routes (1, 2 en 3) die onderling verbonden zijn. Samen tellen deze routes zo’n 112km (zeggen ze, maar wij liepen toch wel een paar extra kilometers). Daarnaast zijn er vier ExtraTours (A, B, C, D) te lopen die samen 76km tellen. Wij beginnen met Route 1 en lopen met de klok mee. Omdat we van tevoren niet weten waar we ‘s middags uitkomen, nemen we aan het einde van de dag het ov (gratis) terug naar de camping. De volgende dag reizen we weer naar dit punt en starten vanaf hier.

Müllerthal trail Routes

  • Route 1: Echternach Basilica, Rosport, Moersdorf, Herborn – 37 km
  • Route 2: Echternach Basilica, Berdorf, Mullerthal, Hersberg, Scheidgen – 38 km
  • Route 3: Mullerthal, Blumenthal, Larochette, Beaufort – 37 km

Müllerthal trail ExtraTours

  • ExtraTour A: vanaf Medernach Town Hall – 23 km
  • ExtraTour B: vanaf Beaufort Route de Reisdorf of Bigelbach Church – 13 km
  • ExtraTour C: vanaf Becher Gare of Altrier Centre – 9 km
  • ExtraTour D: vanaf Bourglinster Castle – 31km

Waar start je Müllerthal hike?

Je kunt de Müllerthal wandeling overal beginnen. Alle Routes en ExtraTours zijn onderling aan elkaar gelinkt of overlappen elkaar ergens. Waarschijnlijk is je startpunt afhankelijk van waar je overnacht en hoe je de trail loopt. Slaap je op een camping of kies je voor een hotel, hostel of guesthouse, en wandel je de hele Müllerthal route in één keer of deel je hem op in deeltrajecten? Wij lopen de route in één keer en overnachten in Echternach. Iedere dag reizen we met het openbaar vervoer terug naar de camper. Binnen 30 minuten zijn we weer terug op de camping. Let op: op zondag rijden de bussen minder frequent.

Houd je overzicht of wil je liever niet verkeerd lopen, download dan thuis alvast de GPX van de Müllerthal trail. Je kunt Route 1, Route 2 en Route 3 afzonderlijk inladen. Vooral handig wanneer je niet per ongeluk op een andere Route of ExtraTour wilt belanden.

Müllerthal Trail wandeling in Luxemburg, mooie rotsformaties
Müllerthal Trail, bewegwijzering Route en Extra Route

Hoe zwaar is de Müllerthal wandeling?

Hoe zwaar je de Müllerthal trail ervaart, is afhankelijk van de (weers)omstandigheden, je ervaring, je conditie en hoe zwaar je rugzak is (lees: of je kampeerspullen meeneemt). De meeste wandelaars doen zo’n zes dagen over Route 1, 2 en 3. Maar er zijn ook mensen die met gemak een lus van 38 km in een dag lopen. Wanneer je Route 1, 2 en 3 loopt, maak je zo’n 2.500 hoogtemeters. Dit is niet niks, maar een stuk minder dan bijvoorbeeld Tour du Mont Blanc. Het mooie is dat je de route kunt indelen zoals je zelf wilt. Zo kan je je eigen dagafstanden en tempo bepalen. 

Waar slapen Müllerthal route?

Je kunt ervoor kiezen om te overnachten op een camping, zoals wij, maar ook een hotel, hostel, appartement of B&B behoort tot de opties, Wij starten met Route 1 en 2 en slapen op Camping Wollufsschlucht in Echternach. Deze camping ligt in Echternach (leuk stadje!), tussen beide routes in en vlakbij het busstation en de supermarkt. Lekker comfortabel dus! Omdat we van tevoren niet weten hoeveel we lopen, kunnen we in ieder willekeurig dorp de bus terug naar de camping nemen. Vind je het prettiger om op verschillende plekken te slapen of houd je niet van kamperen. Check dan de Müllerthal trail partners. Deze overnachtingsplekken bevinden zich vlak langs de route. 

Het openbaar vervoer in Luxemburg is uitstekend geregeld en (sinds 2020) volledig gratis. Op veel plekken langs de route zijn bushaltes te vinden. Zo wordt het lopen van de Müllerthal trail nog eenvoudger en leuker!   

Müllerthal trail reflexion
Wandelen in Luxemburg, Mullërthal

Paklijst Müllerthal trail

Omdat we met de camper gaan en iedere nacht in de auto slapen, hoeven we geen kampeerspullen mee te nemen. Erg relaxt! Dit gebeurt niet zo vaak, dus deze trip voelt echt als vakantie. Qua wandelkleding gaat het gebruikelijk mee: een paar shirtjes, korte broeken, sokken en een pet. Daarnaast namen we ook een goede rugzak (24 liter), waterzak, zonnebrand en voldoende snacks mee. Ons tasje was dus ultralicht.

Reisfilm Hiking Müllerthal trail

Ben je nieuwsgierig hoe het is om de Müllerthal trail te lopen of wil je weten wat je ongeveer kan verwachten. In deze video onze 5-daagse hike van 123km (we deden er iets langer over omdat we niet zaten op te letten🙈) in 3 minuten. Kijk je mee?  

Wil je meer weten over de Müllerthal trail? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Handig tijdens de Müllerthail trail: de routekaart

Wil jij de Müllerthal trail lopen?

Met een goede wandelgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Je vindt hem hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.