IJsbaden is razend populairder. Niet zo gek want het is wetenschappelijk bewezen dat het veel voordelen kent. Om je trektocht in Nepal een extra dimensie te geven, kan je (als de mogelijkheid zich voordoet) ook daar het koude water in. Om je hierop voor te bereiden deel ik in dit blog mijn ijsbad-belevenis en krijg je als Happy Hiker de mogelijkheid om dit ook zelf (met korting) te ervaren. Maar eerst iets over de voordelen van een ijsbad, want waarom zou je in godsnaam het koude water ingaan?

Voordelen ijsbad

Blootstelling aan kou kent veel voordelen, zowel fysiek als mentaal. Omdat er zoveel winst valt te behalen wordt het nemen van een ijsbad ook wel ‘cold therapie’ genoemd. De belangrijkste voordelen op een rijtje: Het nemen van een ijsbad:

  • laat je zien hoe je op weerstand of stress reageert
  • geeft energie
  • boost je immuunsysteem
  • versnelt je stofwisseling
  • verbetert je nachtrust
  • traint de conditie van je vatenstelsel
  • brengt je in verbinding met de natuur
  • verbetert je mentale en emotionele weerstand

Daarnaast komen er tijdens het nemen van een ijsbad adrenaline, dopamine en corticoïden vrij waardoor je sneller herstelt. Iets dat goed van komt in de voorbereiding op en tijdens je trektocht op hoogte.

IJsbad workshop ter voorbereiding op je trekking door de bergen
IJsbad workshop in Nederland

IJsbaden is oeroud

Een ijsbad is overigens niks nieuws. Hippocrates was al overtuigd van de helende kracht van kou en koudwaterbaden. Ook in kuurhotels worden al jaren koudwaterbaden aangeboden als therapie en onze oma’s wisten ons al te vertellen dat een koude douche je bindweefsel versterkt. Oeroud dus. Wim Hof, The Iceman, heeft het ijsbad weer op de kaart gezet. Hij kreeg steeds meer aanhangers en ijsbaden werd razend populair. In de Wim Hof methode combineert hij blootstelling aan kou, met bewust ademhalen en een vastberaden mindset. Hier alvast een voorproefje:

Mijn ijsbadervaring

Op een zonnige herfstdag reed ik samen met JP naar IJsselmuiden voor een ijsbad workshop van Niels Scholten (coach, trainer en specialist op het gebied van ademwerk en koude training). We verzamelen met een klein clubje op een rustige locatie in het veld. Na een kopje thee, een voorstelrondje en het ervaren van verschillende ademtechnieken, maken we ons klaar voor de kou. Badjas aan, handdoek om en gaan.

Wie wil als eerste?

‘Wie wil als eerste?’ vraagt Niels. Ik reageer net iets te traag, dus ik ben tweede. Dan hebben we het maar weer gehad, denk ik.😉 Eenmaal aan de beurt gaat het heel vanzelfsprekend. Ik voel me volledig op mijn gemak en de begeleiding is prettig. Even ga ik, gevangen in de kou, op in het moment. Dan voel ik een klapperkaak opkomen. Ja, ja die krijg ik vaker bij spanning en stress, dus dat verbaast me niet.😜 Rustig adem ik door. De ontspanning neemt geleidelijk toe en uiteindelijk lig ik superrelaxt in bad. Heerlijk! De zon schijnt door de bomen, zwart-wit gevlekte koeien grazen in de wei en de kou steekt in mijn huid. Ik waardeer het moment en vind het dan ook jammer dat ik er alweer uit moet…

IJsbad workshop ter voorbereiding op je bergtrekking
IJsbad in Nederland

Energieboost van hier tot Tokyo

Eenmaal uit het ijsbadje ervaar ik een enorme energie boost. Mijn huid tintelt, ik wil aan iedereen vertellen hoeveel energie ik heb en hoe fijn het was… Toch blijf ik stil, want we hadden afgesproken dat iedereen recht heeft op zijn eigen ervaring in stilte. Eenmaal binnen kleden we ons aan, eten we soep, praten we na en delen we ervaringen. Iedereen vond het te gak. Zo bijzonder! Vol nieuwe en vooral positieve energie rijden we weer naar huis.

Je ademhaling is je beste vriend

Mijn belangrijkste inzicht in het bad was dat mijn ademhaling mijn beste vriend is. Wanneer je lichaam zo’n stressreactie ondergaat (het ijskoude water ingaan), brengt een kalme buikademhaling je zenuwstelsel weer tot rust. De mate waarin je ontspant, heb je dus zelf in de hand via de ademhaling. Hoog in de bergen werkt dit hetzelfde. In de stress van de kou en ijle lucht is een kalme ademhaling je absolute superpower. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Zo kan je het actief inzetten als het nodig is. Daarnaast is die energiekick achteraf gewoon fantastisch!

De voordelen van ijsbaden
IJs ijsbad

IJsbad ter voorbereiding op je trektocht

Nu snap ik dat je in Nepal niet spontaan een ijskoud bergmeertje op 4000m induikt zonder enige kennis of ervaring. Het kan zelfs onveilig zijn. Daarom geven we je de mogelijkheid om voorafgaand aan de reis een ijsbad te ervaren. Mocht de mogelijkheid zich tijdens de trekking voordoen (dit is niet bij iedere bergtochten het geval), dan weet je wat te verwachten en ga je sneller het water in. Dit geeft écht een extra dimensie aan je reis! 

Wil jij ook een ijsbad ter voorbereiding op je trektocht? Happy Hikers krijgen 20% korting op de ijsbad workshop bij Niels Scholten Coaching & Training. De kortingscode ontvang je per mail. Een fantastische ervaring en mooie aanvulling op de voorbereiding van je trekking in Nepal.

IJsbad workshop IJsselmuiden

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.