In augustus fietsten JP en ik een rondje Nederland met baby Lotje (10 maanden). In deel 1 reden we van Den Ham naar Den Haag. Een fietsvakantie van zo’n 1000km. In dit blog delen we dag 10 tot en met 15 van onze fietstocht. Hoe was het? Wat kwamen we tegen? Waar sliepen we? Wat gaven we uit? En hoeveel kilometers reden we?

Dag 10. Rondje Nederland met baby Lotje in de fietskar

 • Datum: 23 augustus
 • Van: Alphen naar Bergen op Zoom
 • Overnachten: camping Uit en Thuis ***
 • Afstand: 50km
 • Uitgaven: €48,60

Fotomomentje gemist

Nadat we de camping in het bos verlaten, belanden we op een soort van fietssnelweg. Deze duurt tot aan Ulvenhout. Geweldig fietspad! En niet overbodig. Dagjesmensen, mtb-ers maar ook hele pelotons komen ons tegemoet. De kilometerteller maakt overuren op dit strak geasfalteerde pad. Na Ulvenhout volgen voornamelijk bospaadjes. Erg mooi! Voor JP iets minder praktisch omdat Lotje slaapt en we haar niet wakker willen maken. Hij manoeuvreert zich met de fietskar een weg tussen de boomwortels. Dat schiet niet op natuurlijk. Door al dit gedoe zijn we ook ons fotomomentje vlak na Ulvenhout vergeten. Snik.🙃

Doorfietsen

Later brengt de route ons door meer bossen. Gelukkig, want zo voelen we de wind iets minder. We fietsen zelfs nog een stukje door België. Het viel op doordat er ineens grote borden langs de weg stonden met ‘mondkapjes verplicht’. We fietsen (zonder mondkapje) door. Nog 4km en dan zijn we bij de Wouwse Plantage. Daar willen we overnachten. De camping is prima, maar we willen een extra nachtje blijven en daarvoor is deze camping niet relaxt genoeg. We fietsen door.

Bier- en bitterballenlucht

De tweede camping blijkt een caravansite. Dit betekent wéér doorfietsen. Op de kaart zien we na zo’n 5km nog een camping. We nemen de gok. Wanneer we dichterbij komen, klinkt Met Romana op de scooter van zanger Rinus ons steeds luider in de oren. Ja, het tokkiegehalte is hoog. Als we na tien minuten nog steeds niet zijn geholpen, besluiten we de bier- en bitterballenlucht achter ons te laten. We zetten in op camping Uit en Thuis in Bergen op Zoom. Gelukkig. De eigenaresse heeft een mooie plekje voor ons.

Rondje-Nederland-met-baby-fietssnelweg-Ulvenhout-Brabant
Rondje-Nederland-met-baby-JP-en-Lotje-door-de-bossen
Rondje-Nederland-met-baby-lekkere-koffie
Rondje-Nederland-met-baby-camping-Uit-en-Thuis

Dag 11. Een lange weg naar Middelburg

 • Datum: 24 augustus
 • Van: Bergen op Zoom naar Middelburg
 • Overnachten: Vrienden op de fiets* (Lotje kreeg geen bedje maar moest wel betalen)
 • Afstand: 85km
 • Uitgaven: €140,-

Mooi op tijd wakker vandaag. Inpakken gaat ook steeds vlotter dus we zitten om 09.45 (al!) op de fiets. Dit zijn natuurlijk helemaal geen tijden als je alleen of met z’n tweeën bent, maar als je een Rondje Nederland met een baby in de fietskar fietst, dan is dat ineens een topprestatie.😉Daarnaast mooie vooruitzichten want de aankomende nachten slapen we bij een Vrienden op de fiets adresje in hartje Middelburg. Vanavond dus geen tent opzetten. Ook weleens fijn.

Dagrecord

Via Woensdrecht fietsen we naar de zuidkust van Zuid-Beveland. Fietsend langs de kust over de dijk is er geen beschutting. Met een forse tegenwind moeten we behoorlijk trappen want Middelburg ligt niet om de hoek. Het wordt sowieso een dagrecord. En dat mét tegenwind… Pauze alleen strikt noodzakelijk dus.😉 Bij één van de weinige huizen, stoppen we voor een banaantje. Terwijl we staan te wachten, rijdt er een auto voorbij. Het raampje gaat langzaam naar beneden. ‘Willen jullie een kop koffie?’, vraagt een aardige man. ‘Kom maar mee.’ Nou, das lief! Het blijkt Hazera Seeds.

Mooie verhalen

In de bedrijfskantine steelt Lotje de show. Zo mooi om te zien. Er worden ineens allemaal verhalen gedeeld door medewerkers die opa of oma zijn en beretrots op hun kleinkinderen. Omdat het gezellig is, we lekker warm en uit de wind zitten, besluiten we te blijven voor lunch. Het is namelijk maar afwachten wat we de rest van de dag nog tegenkomen.

De laatste etappe

De volgende 25km is weer over de dijk en door kleine dorpjes: Waarden, Kruiningen, ’s Gravenpolder, ’s Heerenhoek. Wanneer Lotje wakker is, stoppen we zodat ze even haar beentjes kan strekken. Ondertussen maken wij ons op voor de laatste etappe van 30km. We zijn het meer dan zat. Ik heb overigens geen klagen op mijn Santos maar JP zit op z’n gewone stadsfiets (van 30 jaar oud). Respect. 👍De route leidt ons via een enorme detour naar Middelburg. Iets waar JP met een zere kont en coupe wervelwind iets minder enthousiast over is.

Lekker eten, lekker slapen

Om 17.30 komen we aan in Middelburg. Eerst even douchen en daarna heel veel eten. Voor JP een lekker biefstukje en voor mij een bordje pasta. Mét wijn! Wat kan je dan genieten zeg! Dat zijn geluksmomentjes. Om 20.30 liggen we alle drie plat. Morgen uitslapen, geen tent afbreken en geen tas inpakken. Lekker! Met dat vooruitzicht slapen we goed.

Rondje-Nederland-met-baby-ontbijt
Rondje-Nederland-met-baby-op-de-camping
Rondje-Nederland-met-baby-schaap-en-windmolen-Zeeland
Rondje-Nederland-met-baby-tegenwind-langs-de-kust
Rondje-Nederland-met-baby-lunch-picknick-onderweg

Dag 12 en 13. Midweekje Middelburg

 • Datum: 25 en 26 augustus
 • Van: Middelburg
 • Overnachten: Vrienden op de fiets* (Lotje moesten betalen maar kreeg geen bedje)
 • Afstand: 0km
 • Uitgaven: €365,-

In Middelburg genieten van een aantal heerlijk rustige dagen. We brengen als eerste onze kleding naar de wasserette, dat was écht nodig! 😉 Maar ook snuiven we cultuur, eten we mosselen, drinken we biertjes, beklimmen we Lange Jan en wandelen we rond. Genieten! In eerste instantie wilden we twee nachtjes blijven, maar vanwege de zomerstorm en code rood blijven we een extra nachtje.

Rondje-Nederland-met-baby-Middelburg-straatjes
Rondje-Nederland-met-baby-Zeeuwse-mosselen
Rondje-Nederland-met-baby-Lange-Jan
Rondje-Nederland-met-baby-Zeeuwse-bolus
Rondje-Nederland-met-baby-Lange-Jan
Rondje-Nederland-met-baby-uitzicht-Lange-Jan-Middelburg
Rondje-Nederland-met-baby-biertjes-in-Middelburg

Dag 14. Als een speer naar Renesse

 • Datum: 27 augustus
 • Van: Middelburg naar Renesse
 • Overnachten: camping De Kempe ***
 • Afstand: 75km
 • Uitgaven: €78,-

Het is bewolkt en klam als we vanuit Middelburg naar Vlissingen fietsen. Na Vlissingen stop de LF13b en gaan we over op het Kustpad. Een mooie route langs en door duinen. We vertrekken later omdat Lotje weer slecht slaapt. Wanneer we de kust omhoog fietsen, halen we alle tijd ruimschoots in. De wind is, eigenlijk voor het eerst dat we op de fiets zitten, in ons voordeel. Nu pas beseffen we hoeveel tegenwind we de eerste weken gehad hebben.

Neeltje Jans

We fietsen van Walcheren naar Noord-Beveland. Over Neeltje Jans gaan we als een speer. Er staat continu minimaal 30km op de teller. Ook op Schouwen Duivenland hebben we de wind nog in de rug. Rond het middaguur hebben we er al ruim 60km opzitten. Op dat moment wordt Lotje ook net wakker dus we stoppen voor lunch op een zonnig terras.

Proost

Na de lunch fietsen we nog even verder en besluiten dan op een camping in Renesse te gaan staan. De campings aan zee zijn zo’n €30,- per nacht. Dat vinden we teveel. Na even zoeken, komen we op een prima camping voor €19,50. Dat lijkt er meer op. Gratis douches en geen zwembad, campingwinkel of animatieteam waarvan we toch geen gebruik van maken. We zetten de tent op en lopen beachclub De Branding aan zee. We krijgen meteen zo’n vakantiegevoel. Het rondje Nederland met baby Lotje is leuk, maar niet altijd relaxt. 😉 Proost! Op de liefde en het leven.

Rondje-Nederland-met-baby-op-de-fiets-Kustroute
Rondje-Nederland-met-baby-op-de-fiets-JP-en-Lotje-duinen
Rondje-Nederland-met-baby-pitstop-duinen
Rondje-Nederland-met-baby-vuurtoren
Rondje-Nederland-met-baby-Lotje-Oosterscheldedam
Rondje-Nederland-met-baby-op-de-fiets-biertje-Renesse-De-Branding-beachclub

Dag 15. Einde deel 1 Rondje Nederland met baby Lotje op de fiets

 • Datum: 28 augustus
 • Van: Renesse naar Den Haag
 • Overnachten: bij tante Aafke****
 • Afstand: 88km
 • Uitgaven: €56,-

Vandaag gaan we naar huis. Althans, dat proberen we. Het is nog een behoorlijk stuk fietsen naar een station én we hebben nog een flinke treinreis voor de boeg. We zetten in op Den Haag en willen vanuit daar de trein naar het oosten nemen. Ik app Aafke of we bij haar mogen slapen vannacht. Dat mag! Joepie. We hoeven dus niet meteen naar de Noordoostpolder maar blijven eerst een nachtje in Zwolle. Gezelligheid!

Kletsnat

Omdat Den Haag nog wel een stukje fietsen is, moeten we een beetje doortrappen. Gelukkig staat de wind goed. Wanneer er ’s morgens een enorme bui overtrekt, besluiten we dus ook maar gewoon door te fietsen. Rond de middag stoppen we soaked to the bone voor lunch. Eerst even onze sokken uitwringen voordat we ons broodje kroket naar binnen werken. Naarmate de fietsreis vordert zijn we toch iets minder gezond gaan eten. Het begint steeds meer op overleven te lijken.😉

Rotterdamse haven

Na Goeree-Overflakkee fietsen we door richting de Rotterdamse haven. We worden omringd door enorme hoeveelheden vrachtauto’s, zeecontainers, hijskranen en schepen. Ik probeer foto’s te maken, maar dat lukt eigenlijk niet. Niet veel later moeten we met een ferry over. Wanneer we aan komen fietsen, staan er al heel wat vakantiefietsers te wachten. De meesten, net als ons, kletsnat… We hebben geluk! Hij gaat één keer per uur, en komt al na 10 minuten.

Gezelligheid op de ferry

Wanneer we met de fiets op de ferry zitten, varen we langs de enorme vrachtschepen. Bijzonder indrukwekkend. Tja, hoe vaak komen wij hier? Als je hier niet in de buurt woont of werkt, heb je hier natuurlijk niet zoveel te zoeken. Aan boord is iedereen gezellig aan het kletsen. Fietsen worden vergeleken en verhalen uitgewisseld. Ze vinden het maar stoer dat we met baby Lotje op pad zijn. En ja, Lotje staat weer in de spotlights. 😉

Home sweet home

In de middag laten we ons letterlijk naar Den Haag waaien. Heerlijk! Met 30km op de teller cruisen we met Lotje in de kar richting de stad. Terwijl we genieten van de prachtige dreigende wolkenlucht aan de horizon, fietsen wij in het zonnetje. We eten nog een lekker portie kibbeling om het af te leren. Een beetje zout gaat er wel in. Rond 18.00 zitten we weer bijna droog in de grote gele taxi richting Aafke. Wat een avontuur! Blij dat dat we er zijn.

Ronde-van-Nederland-met-baby-op-de-fiets-vuurtoren-zeeland
http://www.campinguitenthuis.nl/
Rondje-Nederland-met-baby-ferry-Rotterdam
Rondje-Nederland-met-baby-JP-en-Lotje-ferry
Rondje-Nederland-met-baby-vrachtschepen-haven-Rotterdam
Rondje-Nederland-met-baby-kibbelingen-onderweg
Rondje-Nederland-met-baby-fietsen-Scheveningen-Den-Haag

Meer weten over de Ronde van Nederland op de fiets? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Onmisbaar tijdens je Ronde van Nederland op de fiets: het routeboekje:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.