Daar gaan we dan. Deel 2 van onze Ronde van Nederland op de fiets. Augustus vorig jaar begonnen JP en ik een rondje Nederland. We reden toen zo’n 1000km van Den Ham naar Den Haag via het zuiden. Lotje was toen 10 maanden. Nu is ze 1,5 jaar en starten we met het tweede deel van onze fietsvakantie. In dit blog dag 16 tot en met 20 van onze fietstocht. 

Dag 16. Ronde van Nederland: daar gaan we weer

 • Datum: (8 en) 9 mei
 • Van: Den Haag via Leiden naar Wijk aan Zee
 • Overnachten: bij Jacobyn ***** en Camping Banjaert *** (Nivon)
 • Afstand: 91km
 • Uitgaven: €68,-

Omdat we in Den Haag starten en dat niet om de hoek ligt, besluiten we op 8 mei alvast naar het beginpunt te reizen. Manaslumaatje Jacobyn biedt aan dat we bij haar kunnen slapen. Dat slaan we niet af. Superleuk!

Oeps! Lotje staat nog op het station 

In Zwolle lijkt de NS een beetje haast te hebben. Ik heb mijn fiets nog niet in de trein staan en de deuren gaan al dicht. Dit terwijl JP en Lotje nog op het perron staan. De conducteur geeft ons totaal geen tijd om in te stappen terwijl we meteen naar de juiste deur zijn gerend. Het enige dat we kunnen doen, is naar elkaar zwaaien. Bizar! Een beetje lullig was het zeker. Dat vond meneer de conducteur zelf waarschijnlijk ook, want nadat ik mijn beklag deed (in de trein), kreeg ik een lekker kopje cappuccino op Den Haag centraal. Kijk, daar scoor je punten mee.

Slapen bij Jacobyn

Wanneer we via Scheveningen naar Leiden willen vertrekken, regent het pijpenstelen. Als de ergste regen voorbij is, stappen we op de fiets. Altijd even wennen zo’n eerste dag. Na 31 kilometer zijn we blij dat we er zijn. De zoute pinda’s liggen al op tafel haha (dat aten we tijdens de Manaslu trekking ook altijd). Goede energie! Ook heeft ze een overheerlijke spinazietaart gebakken. Yum! Heel fijn om zo te kunnen starten. Omdat haar inrichting niet echt Lotje-proof is, zijn we deze de rest van de avond met z’n drieën aan het beschermen.🙈

Start deel 2 Ronde van Nederland

Na een lekker ontbijt stappen we weer op. Lotje sliep pas om 23:30 uur want ze vond het allemaal veel te spannend in een nieuw huis met luchtbed en slaapzak. Ze slaapt dan ook meteen in de kar. Wij zijn ook brakjes, maar moeten gewoon fietsen.😉 In Noordwijk aan Zee staat er weer een fotomomentje op het programma. Een willekeurige voorbijganger schiet een plaatje. Nummer vier in the pocket! Een prestatie op zich, want we zijn er al eens vergeten. Het weer is nog steeds wisselvallig. Regenjas aan, regenjas uit.

Regen, donder en bliksem

In de duinen is het praktisch de hele tijd heuveltje op, heuveltje af. De beenspiertjes moeten nog even wennen. Na Zandvoort en Bloemendaal aan Zee is het weer prima, maar bij Santpoort dondert en bliksemt het er op los. In de Kennemerduinen komen drie Schotse Hooglanders ons tegemoet. Het blijven mooie beesten. Omdat het ook daar flink geregend heeft, is het overal één grote modderpoel. Wanneer we met het pontje over willen, zien we pas hoe vies Lotje is. Binnen afzienbare tijd toch maar even stoppen voor een flinke schrobbeurt. 🙈 Wijk aan Zee it is. Bij een leuke Nivon kampeerterrein strak aan de route.

Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, mooie duinen
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, vuurtoren Noordwijk JP
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, Hallo Schotse hooglanders
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, Hallo Schotse hooglanders
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, nu eerst even douchen
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, op de camping in Wijk aan Zee
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, dinner time in kabouterhuis

Dag 17. Wakker worden tussen de kabouters

 • Datum: 10 mei
 • Van: Wijk aan Zee naar De Koog
 • Overnachten: Camping Anemoone ***
 • Afstand: 92km
 • Uitgaven: €62,-

We treffen het mooi op het trekkersveldje bij het Nivonhuis in Wijk aan Zee. We zijn de enige op ons veldje. Onze tent staat naast het kabouterhuis, waar wat kindjes van de camping spelen. Lotje geniet met volle teugen van alle aandacht. Ze staan allemaal om haar heen te drentelen haha.

Regen, regen, regen

Gisteravond begon het te regenen en nu we wakker worden is het nog steeds grauw en grijs. Buienradar laat weten dat het tegen de middag zou moeten ophouden. Nog even geduld dus. Gelukkig staan we naast het kabouterhuis, waar we lekker droog zitten met z’n drieën. We maken ons havermoutpapje, smeren een broodje voor Lotje en pakken de inhoud van onze tent alvast in. Zo zijn we ready to go als het weer beter wordt.

Drie kopjes thee

Na drie kopjes thee lijkt het beter te worden. We pakken de tent in. Hoewel we dachten extreem rustig aan te doen, zitten we uiteindelijk om 10.30 uur alweer op de fiets. Het klaart helemaal op! Dikke vette meevaller! Met de wind in de rug cruisen we door de duinen richting het noorden van Noord-Holland. We zien aalscholvers broeden op hun nest, passeren weer een aantal Schotse hooglanders en fietsen tussen de bloeiende tulpenvelden. We gaan lekker. In Bergen aan Zee, waar we het Trekvogelpad zijn gestart, tanken we even bij met een overheerlijk broodje kroket.

Als een speer

De zon schijnt, de wind zit mee. We gaan als een speer. Prachtige route door de duinen. In Callantsoog trakteren we onszelf op een lekker Italiaans schepijsje en trekken dan verder omhoog langs Julianadorp richting Den Helder. De laatste kilometers zijn flinke klimmetjes maar de vuurtoren komt steeds dichterbij. Jammergenoeg is de boot net weg. Over drie kwartier komt de volgende, ondertussen kletsen we met een dame van Texel die ons camping Anemoone aanraadt.

Kale pastaschotel

Eenmaal op de camping is het te laat om nog naar de supermarkt te gaan. De vriendelijke campingeigenaresse geeft ons wat kaas en eieren zodat we toch nog iets lekkers in elkaar kunnen flansen. Wanneer we de groente willen toevoegen, is die onvindbaar. Ineens weten we het weer. Het overschot van gister hadden we in een hondenpoepzakje gedaan (jaja 🙈) en die heeft JP in zijn opruimwoede voor afvalzakje aangezien. Er staat dus droge pasta met eieren en kaas op het menu. Ach ja, na lang fietsen, smaakt alles.😉

Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, Nivon Natuurhuis camping kabouterhuis
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, ochtendrituelen
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, opstarten in een slakkengangetje
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, wachten totdat de regenbui overtrekt
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, wind in de rug
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, Schotse hooglander
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, kustroute in de zon
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, als een trein door de duinen
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, tijd voor een ijsje
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, vuurtoren in zicht
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, fietsen langs zee
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, op de boot naar Texel

Dag 18 en 19. Midweekje Texel

 • Datum: 11 en 12 mei
 • Van: De Koog
 • Overnachten: Camping Anemoone ***
 • Afstand: 42km
 • Uitgaven: €153,58

Op Texel genieten van een aantal heerlijk rustige dagen. Wonder boven wonder zit het weer ook aardig mee overdag. We brengen dus behoorlijk veel tijd door op het strand, draaien een wasje, pakken een terrasje, verkennen het eiland en fietsen via een prachtige duinroute naar de vuurtoren. Genieten!

Fietsen door de Muy

Tijdens onze prachtige fietstocht door Nationaal Park Duinen van Texel (de Muy) krijgt JP de glimlach niet meer van z’n gezicht: eenden, meerkoeten, een blauwe reiger, fazanten en veel zangvogels zoals de merel, mees, vink, graspieper en tapuit. (Dit heb ik allemaal van JP hoor, want ik weet net het verschil tussen een duif en een kraai.) Eenmaal terug op de camping koken we in de gemeenschappelijke keuken. Erg fijn dat die er is. Zo kunnen we uitgebreid koken en hebben we wat meer ruimte tot onze beschikking. Zeker handig wanneer het regent in de avond.

Tent Camping Anemoone Texel
Ronde van Nederland op de fiets met baby Lotje, JP De Muy Texel
Vuurtoren Texel
Schatjes slapen in de tent
Happy family op Texel

Dag 20. Ronde van Nederland op de fiets: eilandhoppen

 • Datum: 13 mei
 • Van: De Koog naar Oost Vlieland
 • Overnachten: camping Stortemelk ***
 • Afstand: 18km
 • Uitgaven: €126,50

Vandaag staat in het teken van herorganiseren. Na twee relaxdagen, maken we ons weer klaar voor vertrek. We twijfelen nog even of we met de boot zullen overgaan of toch via de afsluitdijk. De boot van Texel naar Vlieland gaat pas om 20:30 uur en dat is voor Lotje normaal gesproken allang bedtijd. Daarnaast hangt ook een prijskaartje aan (€ 93,50 voor twee fietsen en een kar, ik vind het veel), maar we gaan ervoor. En gelukkig maar! 😊

Lekker eten

Aan het einde van de middag fietsen we vanuit De Koog richting De Cocksdorp. Tegen 18.00 uur willen we nog even lekker op het terras eten, maar dat kan natuurlijk niet want de terrassen zijn nog gesloten wegens corona.🙈 Hebben jullie onder een steen gelegen, hoor ik je denken. Nou nee, maar daar hebben we totaal niet bij stilgestaan. Het wordt dus een dinner to go op een winderig plein in De Cocksdorp. Iets minder idyllisch dan we ons van tevoren hadden voorgesteld, maar het eten maakte alles goed. Eetcafé de Rog heeft echt de allerlekkerste saté die ik ook gehad heb. JP is ook erg happy met zijn hamburger. Lotje houdt het bij de rozijntjes uit de salade en een paar hapjes brood met pindakaas.

Per boot van Texel naar Vlieland

Tegen 19.00 uur fietsen we naar de boot. Wat een feest! Het ziet er superleuk uit. Toffe steiger, goed sfeertje, leuke mensen. Op de boot kijkt Lotje haar ogen uit. We zijn zo blij dat we toch gegaan zijn. Absoluut een feestje om met zoveel wandel- en fietsliefhebbers deze overtocht te maken. We moesten er drie dagen op wachten, maar het was het meer dan waard. Om 23.30 staat ons hotel weer te schitteren. Lotje sliep op de boot (in de kar) al en wordt alleen even wakker wanneer we haar skipak (beste aankoop van 2020) uitdoen en haar in de trappelzak hijsen. Gelukkig slaapt ze zo weer verder. Eind goed al goed dus. Wij slaan onze laatste Texel achterover en doen dan ook onze luikjes dicht.

To be continued… 

Fietsen op het strand
Dinner to go in De Cocksdorp
Op weg naar de boot van Texel naar Vlieland, tegenwind
Oversteek Texel Vlieland met fiets
Steiger fietsovertocht Texel naar Vlieland
JP en Lotje op de boot
Tot ziens Texel

Meer weten over de Ronde van Nederland op de fiets? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Onmisbaar tijdens je Rondje Nederland op de fiets: het routeboekje: 

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.