Vorig jaar augustus zijn JP en ik ons rondje Nederland op de fiets gestart met Lotje (toen 10 maanden). We fietsten met de klok mee van Den Ham naar Den Haag. In deel 2 fietsen we van Den Haag via de Waddeneilanden Texel en Vlieland naar Den Ham. Een totale fietstocht van zo’n 1500km. In dit blog dag 21 tot en met 25 van ons Rondje Nederland.

Dag 21. Rondje Nederland op de fiets: de laatste etappes

 • Datum: 14 mei
 • Van: Oost-Vlieland naar Firdgum
 • Overnachten: Vrienden op de Fiets ****
 • Afstand: 38km
 • Uitgaven: €86,62

Het is vroeg morgen op Vlieland. Gisteravond op de boot vertelde een meisje dat het lastig zou kunnen worden een kaartje voor de boot terug naar Harlingen te krijgen vanwege het Hemelvaartsweekend. Dus we besluiten, voor de drukte uit, meteen op doorreis te gaan. Aangezien we toch al twee dagen niet zoveel hebben uitgevoerd, vinden we het ook wel lekker om weer onderweg te zijn. Al vroeg in de morgen springen we op de fiets om nog het maximale van Vlieland mee te pikken.

Boot naar Harlingen

Rond 17.00 uur vertrekt een boot naar Harlingen waarop onze fietsen nog meekunnen. Voor de rest zijn er inderdaad heel wat boten volgeboekt. Tot die tijd crossen we lekker free style over het eiland. Tegen de middag doen we boodschappen in Oost-Vlieland en picknicken we in de winkelstraat. Lotje heeft veel aanspraak. Erg leuk! Want zo spreken we veel mensen die ook op fietsvakantie zijn of gaan met hun kinderen. Op de boot speelt Lotje gezellig met andere kindjes in een soort van speelhoekje. Ze is eigenlijk nog net te jong, maar probeert al goed mee te doen. Mevrouw is helemaal in haar element.

Fotomomentje in Harlingen

In Harlingen fietsen we een stukje terug op de route voor het vijfde fotomomen ‘De Stiennen man’. Op 1 november 1570 was een groot deel van de dijken rondom Harlingen beschadigd. De Friezen herstelden deze. In 1575 werd de dijk voltooid en in 1576 werd het monument op de zeedijk geplaatst. Het oudste standbeeld van Nederland. We vragen een man, ik denk een zwerver, een foto te maken. Het was volgens mij de eerste keer dat hij een telefoon vasthield om een foto te maken want hij had er duidelijk geen kaas van gegeten en vond het allemaal heel bijzonder. Hij zei nog: “Oh, hoe moet dat dan?” “Gewoon op het witte knopje klikken”, zeiden we. “We hebben er alle vertrouwen in.” En ja hoor, hij is superleuk geworden.

Mooie verhalen

Voordat we richting ons Vrienden op de Fiets-adresje rijden, raken we nog aan de klets met een man die al heel Zuid-Amerika heeft doorgefietst en een stel dat hun huis heeft verkocht en nu in een camper woont. Van zulke verhalen krijg ik altijd het verlangen naar een vrijer leven… maargoed laten we eerst maar even naar Firdgum fietsen, want daar staat ons bed. Dat vonden we wel prettig vannacht omdat we laat van de boot komen en Lotje een goede nachtrust willen bieden.

Goedemorgen Vlieland
Rondje Nederland koffie op Vlieland
Rondje Nederland overnachten op Vlieland
Rondje Nederland fietstas inpakken
Rondje Nederland strand Vlieland
Paula fietsen Vlieland
Vuurtoren Vlieland
Vuurtoren Vlieland
Vuurtoren Vlieland
Vuurtoren Vlieland

Dag 22. Lunchen bij tante Noekie en tante Tittie in Friesland

 • Datum: 15 mei
 • Van: Firdgum naar Nes
 • Overnachten: Camping De Hocht ***
 • Afstand: 66km
 • Uitgaven: €68,64

Rond 09:45 uur vertrekken we vanaf ons Vrienden op de Fiets adresje. Lekker schoon, fris en goed uitgeslapen. Zonnetje erbij, niks meer aan doen. Vandaag fietsen we de hele dag door het prachtige noorden van Friesland. Mijn verwachting was dat het lange eentonige wegen zouden worden, maar niets is minder waar.

Het schiet niet echt op

Onderweg fietsen we van het ene mooie Friese dorpje naar het andere. Langs de dijk, over schelpenpaadjes tussen weilanden en over landweggetjes… er is zoveel moois te zien onderweg dat we geregeld even ‘moeten’ stoppen. Een kunstwerk, een uitzichtpunt, een monument of gewoon voor het maken van een foto. Het schiet dus niet echt op vandaag, maar we genieten er des te meer van. De meeste regen die we zien, valt naast ons, dus we zijn gelukkig. We komen er goed vanaf.

Eten bij tante Noekie en tante Tittie

Zigzaggend fietsen we door het noorden van Friesland. We komen door minimaal tien prachtige dorpjes. In de morgen trappen we van Firdgum naar Sint-Jacobaparochie, Zwarte Haan, Oudebildtzijl, Oude Leije en Ferwerd. Daar lunchen we bij de tantes van JP, Tante Noekie en tante Tittie, zoals hij ze vroeger noemde, bakken een lekker eitje voor ons. Glaasje melk erbij. Jammie. Bizar genoeg wonen ze echt strak aan de route. Dat wisten we niet! Beter konden we het niet treffen. Fijn hoor.

Nog meer mooie dorpjes

In de middag trappen we via Hoogebeintum, Blija, Holwerd, Brantgum en Foudgum naar Hantum. Vlak voor Hantum zien we ineens boeddhistische vlaggen tussen de bosjes door verschijnen. Nieuwsgierig als we zijn, gaan we op onderzoek uit. Staat daar gewoon een enorme boeddhistische tempel. Heel gaaf! We wanen ons weer even in Nepal. Wat een verrassing. De omgeving is prachtig. Mooie dorpjes, vierkante kerktorens en fantastische oude huizen. Via Ternaard en Wierum komen we uiteindelijk aan in Nes. Waar we onze tent opzetten. Mooi dagje!

Rondje Nederland Firdgum
Rondje Nederland kerktoren Firdgum
Rondje Nederland kerktoren Firdgum
Rondje Nederland Friesland spreuk de Slikwerker
Rondje Nederland JP fietsen en windmolens
Rondje Nederland JP Friesland
Rondje Nederland Friesland
Tante Noekie en tante tittie
Rondje Nederland terp
Rondje Nederland boedhhistisch centrum Hantum
Rondje Nederland Molen bij Hantum
Rondje Nederland schaapjes Friesland
Rondje Nederland Lotje helpen koken Nes
Avondeten in Nes

Dag 23. Zoef! Van Friesland, door Groningen, naar Drenthe

 • Datum: 16 mei
 • Van: Nes naar Zuidlaren
 • Overnachten: Camping de Vledders ****
 • Afstand: 91km
 • Uitgaven: €34,90

Het is gisteravond gaan regenen en niet meer gestopt. Ook vanmorgen kwam het nog met bakken uit de lucht. Dat betekent met z’n drieën ontbijten in de tent. Een havermoutpap voor JP en mij een een broodje pindakaas en hagelslag voor Lotje. Ach gossie, ook knuffel Arie krijgt een paar hapjes. We wachten totdat de ergste regen voorbij is.

Van de motregen naar de stromende regen

Rond 11.30 uur lijkt de ergste regen voorbij. In de motregen klimmen we op de fiets. We willen niet nog langer wachten anders is de dag al bijna voorbij. We zetten in op Lauwersmeer. Gaandeweg begint het steeds harder te regenen. Nabij Peasens Moddergat komt een jongeman ons achterop fietsen. ‘Klaas den Boer’ staat er op z’n jas. Klaas noemen we hem dus maar voor het gemak. Hij vraag: “mag ik een stukje met jullie meefietsen?” “Uiteraard, Geen probleem”, antwoorden we. Als we een shortcut willen nemen, vertelt Klaas dat die weg is afgesloten en dat we dus toch beter voor de omweg kunnen gaan. Nou, toch fijn als je zo’n local bij je hebt. 😉

Op de fiets naar Tjechië

Klaas vertelt over zijn fietsavontuur naar Tsjechië. Op een fiets zonder versnellingen is hij daarheen gefietst. Ook vandaag lijkt de nuchtere Fries niet zo ingewikkeld persoon te zijn. Waar wij ons ingepakt met een regenjas en sneldrogende kleding een weg door de regen banen. Fietst Klaas in z’n spijkerbroek, en met de rits van z’n doorwerkjas open, de regen tegemoet. Hij lijkt er in ieder geval geen last van te hebben. “Willen jullie nog een kop koffie? Vraagt hij. Dat slaan we af. We hebben de halve dag al gemist en Lotje ligt net lekker te slapen in de kar. We bedanken hem voor de gezelligheid en nemen afscheid.

Via het Lauwersmeer Groningen in

Na het Lauwersmeer fietsen we Groningen binnen. Het weer lijkt op te klaren en ik verbaas me over hoe snel je de regen weer vergeet. Wanneer we een beetje opgedroogd zijn, genieten we eigenlijk alweer snel. Ook Groningen verrast me. Je denkt dat de wegen in het noorden lang en eentonig zijn, maar de route brengt ons over prachtige landweggetjes, kleine dijkjes en smalle paadjes. Deze route hadden we zelf nooit kunnen bedenken.

Stad Groningen, Haren, Glimmen, Zuidlaren en de Drentse Aa

We raken net Groningen stad en maken nog even gebruik van de mogelijkheid om boodschappen te kunnen doen. De zon schijnt inmiddels volop en omdat we lekker fietsen, trappen we door richting Haren, Glimmen en Zuidlaren. Hij gaat lekker. Net als het weer begint te regenen, zien we een camping mét trekkershutten. Omdat we laat zijn én zo hard ons best hebben gedaan vandaag, gunnen we onszelf een klein upgrade. Wat een luxe (en gezelligheid) zo met z’n drietjes in een houten huisje. Genieten hoor!

Camping in Nes
Rondje Nederland ontbijten in de tent, buiten regen
Rondje Nederland op de fiets met Klaas
Rondje Nederland JP Lauwersmeer
Rondje Nederland LF14a
Rondje Nederland mooi fietsen Groningen
Trekkershut in Drenthe
Rondje Nederland trekkershut Drenthe chocola en thee

Dag 24. Niet onze beste dag: stromende regen

 • Datum: 17 mei
 • Van: Zuidlaren naar Erm
 • Overnachten: B&B 1874 ****
 • Afstand: 71km
 • Uitgaven: €86,40

Vandaag was niet onze beste dag. Na een heerlijke overnachting op camping De Vledders (met geweldig schoon sanitair met vloerverwarming! Een cadeautje met een klein kindje) fietsen we door het prachtige landschap van de Drentse Aa. Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw… en toen werd het kloteweer. Het komt letterlijk met bakken uit de lucht en schuilen… ja, waar dan?

Tunnel vol paardenstront

Na een aardig poosje in de regen te hebben gefietst en door en door nat te zijn, zien we eindelijk een plek om te schuilen: een tunnel. We besluiten meteen maar een havermoutpapje te bereiden aangezien de regen nog lang niet lijkt te stoppen. We staan te koken tussen het stro en de paardenstront. Ook dat hoort erbij. We zijn allang blij dat we droog staan. We zijn overigens niet de enige. Aan de andere kant van de tunnel schuilen nog meer mensen.

Broodjes bij de bakker in Odoorn

Als het weer opklaart, fietsen we door. De route is op zich heel mooi, het is alleen jammer dat je er niet zo van geniet als het zo regent. Aan het begin fietsten we langs mooie landweggetjes met lage oude groene eikenbomen. Later op de dag door grote beuken en eikenlanen. Het was één en al natuur. Vlak voor Odoorn is Lotje er klaar mee, dus we besluiten ergens te stoppen. In Odoorn vinden we een leuke bakker waar we even lekker de benen strekken. We eten een broodje, taartje én ach, doe er ook nog maar een koekje bij. 

Geen slaapplekje te vinden

Na onze uitgebreide pitstop in Odoorn besluiten we de eerste de beste camping te nemen die we zien. Maar die komt natuurlijk niet, dus we fietsen door. Ik besluit inmiddels ook Vrienden op de Fiets in te zetten aangezien het al laat is. Helaas: ‘volgeboekt’ of ‘het bed nog niet opgemaakt’. We zetten in op een camping in Erm. Bij aankomst blijkt deze niet meer te bestaan. De B&B’s nemen niet op. Wat nu?We passeren een man die zijn hond uitlaat. Hij vindt ons er waarschijnlijk zielig uitzien en vraagt of we even binnen willen komen. We krijgen een lekker biertje én hij kent iemand met een B&B dus gaat meteen over tot actie. “Mocht het niet lukken, dan kom je maar terug”, zegt hij nog en geeft ons het adres. Zodoende kwamen we bij B&B 1874 terecht. Beter konden we ons Rondje Nederland niet afsluiten. 

De dame van de B&B wilde eigenlijk geen gasten ontvangen maar ze kon ons niet laten staan. Het was onze laatste overnachting en wat hebben we genoten. We zeggen het wel vaker tegen elkaar, maar er is weer voor ons gezorgd. 😊

Goedemorgen Drenthe
In de speeltuin
Rondje Nederland kletsnat
Havermoutpap
Rondje Nederland hunnebed
Rondje Nederland regenplassen
Rondje Nederland quinoa bonenschotel

Dag 25. We did it! Rondje Nederland op de fiets met baby Lotje

 • Datum: 18 mei
 • Van: Erm tot Den Ham
 • Overnachten: in ons eigen bed ****
 • Afstand: 65km
 • Uitgaven: €98,-

We voelen het aan alles, vandaag gaan we ons Rondje Nederland afvinken. Dik 1500km met onze kleine spruit in de kar. We trappen de kilometers lekker weg en zijn positief gestemd na de fantastische nacht in B&B 1874. Toch is de route nog iets langer dan we vooraf dachten. Maar hey, wie kan ons wat! 😊

We ruiken de stal

We fietsen vanaf Erm verder zuidelijk via Dalerveen en Coevorden richting Ane. Onderweg maken we nog een aantal leuke praatjes met mensen die we toevallig tegenkomen. Qua route hebben we het mooiste deel wel gehad, maar dat vinden we niet zo erg. We fietsen lekker en ruiken de stal. In Ane stoppen we nog even voor een lekker kopje koffie en thee bij Granny’s Barn. Leuk plekje. Nog een beetje rommelig, omdat ze in aanbouw zijn maar zeker een bezoekje waard. Lotje vermaakt zich goed met de kipjes die daar vrij rondlopen en de geitjes en konijntjes in de wei.

Bier en sushi bij Peter

In Ommen pakken we de trein richting Zwolle. Op dat moment hebben we (in deel 2) ruim 600km gefietst. Wederom doen ze weer moeilijk bij de NS over de fietsen in de trein, maar met de gratie Gods mogen we mee. Op station Zwolle rest het ons alleen nog naar Peter te fietsen. Daar staat de auto. Peter trakteert ons op een overheerlijke sushimaaltijd inclusief lekkere speciaal biertjes. Nou, die gaan erin hoor. Superlief! Beter konden we ons Rondje Nederland niet afsluiten. Op naar nieuwe avonturen.

The end!

Rondje Nederland B&B 1874 ontbijt
Rondje Nederland help mammoet
Rondje Nederland Granny's Barn
Rondje Nederland cappucino
Rondje Nederland laatste km's
Rondje Nederland station Ommen

Meer weten over ons Rondje Nederland op de fiets? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Onmisbaar tijdens je Rondje Nederland op de fiets: het routeboekje:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.