Wanneer je op reis gaat, is het belangrijk dat je je rugzak goed afstelt op jouw lichaam. Zo voorkom je niet alleen rug- schouder en nekproblemen, maar ook vervelende drukpunten en snijdende schouderbanden. Daarnaast houd je het gewoon langer en beter vol wanneer je rugtas goed zit. Je backpack afstellen is niet zo ingewikkeld, In dit blog je backpack afstellen in acht stappen.

Je backpack goed afstellen: 8 stappen

1.) Backpack afstellen: stel het rugframe af

Bij de meeste moderne backpacks is het rugframe verstelbaar. Zo kan je jouw backpack altijd volledig afstellen op jouw ruglengte. Zorg ervoor dat het frame je hele rug bedekt.

2.) Vul je backpack met gewicht

Vul je rugzak met gewicht voordat je hem afstelt. Zo’n 5 tot 10 kilo is genoeg. Een lege rugtas is namelijk geen goede weerspiegeling van de werkelijkheid en zorgt ervoor dat je tas gaat ‘zweven’ en je hem verkeerd afstelt.

3.) Maak alle straps en banden losser

Maak alle straps en banden aan je backpack iets losser. Zo kan je stap voor stap beginnen met het afstellen van je rugtas. Je begint hierbij altijd van beneden naar boven.

4.) Rugtas goed afstellen: stel de heupband af

De heupband is misschien wel de belangrijkste band van je hele backpack aangezien je zo’n 80% van het gewicht van je rugzak op je heupen draagt. De naam zegt het al: heupband. Dus geen tailleband.😉 Je mag de heupband flink aansnoeren aangezien deze voor een groot deel het gewicht van je backpack draagt.

Langtang Circuit trekking dag 9 Shin Gompa naar Gosaikunda, backpack en ganesh

5.) Rugzak afstellen: stel de schouderbanden af

Trek de schouderbanden aan. Zorg hierbij dat je heupband niet verplaatst. Bedenk dat je je rugzak vooral op je heupen draagt, er mag dus een paar centimeter ruimte zitten tussen je schouders en de schouderbanden.

6.) Backpack goed afstellen: trek de load lifters aan

Load lifters zijn de verbinding tussen je schouderbanden en de daadwerkelijke backpack. Ze zorgen ervoor dat het gewicht van je backpack niet naar achter helt, maar richting je schouders/rug komt. Zo heb je minder het gevoel naar achter getrokken te worden door het gewicht van je rugtas. Dat bespaart energie. De load lifter en de schouderband staan in een hoek van ongeveer 45C.

7.) Stel de borstband van je backpack af

De borstband is de verbinding tussen de linker en rechter schouderband en zorgt ervoor dat je de tas goed dicht op je lichaam blijft. Deze band komt niet over je borst, maar net een beetje daarboven.

8.) Controleer je tas

Check of je tas goed en lekker zit. Dit doe je door te voelen of de heupband op je heup zit, er een beetje ruimte tussen je schouders en de schouderbanden zit en de load lifters en schouderbanden in een hoek van 45C staan. Zo niet, stel bij of doorloop de stappen opnieuw.

Wandel thuis alvast met bepakking op je rug en maak je backpack iedere week iets zwaarder. Zo wen je langzaam aan het gewicht en bouw je steeds meer conditie op.

Backpack afstellen, zo stel je je rugzak goed af

Backpack goed inpakken: tips

Niet alleen je backpack afstellen heeft invloed op hoe een rugzak zit, ook het inpakken van je rugzak draagt bij aan het draagcomfort. Hoe compacter je inpakt, hoe prettiger je rugtas zit. Met deze tips en trucs zit je backpack altijd lekker.

1.) Gebruik packing cubes in je rugtas

Voordat je ook maar iets in je backpack stopt, sorteer je de inhoud van je rugtas met packing cubes. Hiermee voorkom je chaos, frustratie en onnodig zoekwerk. Geloof me, packing cubes zijn écht onmisbaar! Helemaal wanneer je met meerdere mensen op een kamer slaapt of de ruimte waarin je slaapt krap is, zoals een tea house of tent. Dit zijn de beste packing cubes.

2.) Stop zware spullen onderin je backpack

Zorg dat het zwaartepunt tegen je onderrug aan zit. Dit betekent de zwaarste spullen van je backpack stop je onderin tegen het rugpand. De iets lichtere spullen daarom omheen en de lichtste spullen het meeste naar de buitenkant.

3.) Plaats de meest gebruikte spullen bovenin

De spullen die je het meest gebruikt, wil je snel voor het grijpen hebben. Daan aan een regenjas, waterfles, routekaart en je telefoon. Plaats deze spullen daarom op plekken waar je snel bij kunt: bovenin in je backpack, de zijvakken of het topvak.

Col du Tricot Tour du Mont Blanc

4.) Rol kleding op in je rugzak

Rol je kleding op wanneer je het in packing cubes. stopt. Het kreukt niet alleen minder, maar het zorgt ook nog eens voor overzicht en neemt een stuk minder ruimte in beslag.

5.) Comprimeer grote items in je backpack

Draag je spullen bij je die groot in volume zijn, denk aan een winterjas, dikke trui of kleding, dan kan je deze comprimeren met een compressiezak. Zo pak je efficiënter in en past er meer in je rugtas

6.) Gebruik een flight bag voor je rugtas

Een flight bag beschermt je backpack niet alleen in het laadruim tijdens een vlucht of busrit, maar helpt ook de inhoud van je tas schoon te houden. Daarnaast kan je flight bag tijdens je trektocht achterlaten in het hotel met daarin de spullen die je niet nodig hebt. TCA hangslotje erop en er kan niks meer fout gaan. Dit zijn de beste flight bags.

hiking Tour du Mont Blanc, Mont Joly

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.