Dutch Mountain Trail etappe 1: rugzak check, routeboekje check, ontbijt check, wandelstokken check. Gisteravond alvast naar Eygelshoven afgereisd omdat we niet om de hoek wonen. We verblijven bij restaurant de Posthoorn, ongeveer 750m van het startpunt. Op het station is het even zoeken, maar vrijwel meteen zien we het klaphek met de bekende blauwwitte sticker. We lopen het hoge gras in, steken de autoweg over via een ecoduct en beginnen ons eerste offici毛le zussenuitje.

Wil je de Dutch Mountain Trail lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie 茅n kom je op de leukste plekjes. Verkrijgbaar bij BOL of de Zwerver:

Dutch Mountain Trail beklimmen Wilhelminaberg
DMT routeboekje
Dutch Mountain Trail beklimmen Wilhelminaberg

Dutch Mountain Trail etappe 1: een goed begin

Vrijwel meteen lopen we door de bossen en stijgen we flink. Nog geen kilometer op weg en al meer dan twintig foto鈥檚 gemaakt. Een hele prestatie! De rugzak is vandaag nog vol en zwaar (18kg) door al het eten en drinken dat we meesjouwen. We willen 鈥檚 avonds niet nog op zoek naar een supermarkt. Wetende dat het gewicht elke dag minder wordt, maakt het dragelijk. De zon flitst zo nu en dan tussen de bomen door maar de dichte bebossing zorgt ervoor dat we voornamelijk in de schaduw lopen. Lekker.

Waterlelie
Dutch Mountain Trail etappe 1 wandelen Paula
Dutch Mountain Trail beklimmen Wilhelminaberg

Summit 1: Wilhelminaberg

Wilhelminaberg (225m) is de eerste summit. Een stijl en modderig pad leidt ons naar boven. Blij dat we wandelstokken meehebben. Het pad gaat recht omhoog door de begroeiing. Zodoende presteren we het om elkaar kwijt te raken. Best knap haha. Een oplettend wandelstel zorgt dat we elkaar weer vinden. De bewegwijzering is zichtbaar, maar zeker niet voldoende om erop te kunnen vertrouwen. Het ontstaat min of meer vanzelf, maar Claris houdt het boekje in de gaten en ik de gps. Samen komen we een heel eind. Het uitzicht op de Wilhelminaberg is leuk, maar niet spectaculair. Meteen even de verwachtingen bijstellen. Het gaat om de route, niet de summits. 馃檪

Dutch Mountain Trail etappe 1 summit Wilhelminaberg
Paula op de Wilhelminaberg DMT
Paula op de Wilhelminaberg DMT
Dutch Mountain Trail en de Seven Summits uitzicht Wilhelminaberg

Mooie route, mooie paden

De route van Dutch Mountain Trail etappe 1 leidt ons eerst door bossen met brede en smalle zandpaden waar oude boomwortels doorheen groeien. De zon schittert zo nu en dan door de bomen en reflecteert in het water van de kabbelende beekjes. Je hoort het water langzaam naar beneden stromen. 鈥淥h, wat m贸贸贸贸贸i! …echt mooi!鈥, hoor ik aldoor achter me. Volgens mij vind Claris het wel leuk. 馃槈 Ik ben dus niet de enige die geniet. We passeren kasteel Erenstein en lopen verder door het groen.

Dutch Mountain Trail mooie beekjes
Bergschoen Hanwag
DMT routeboekje
Dutch Mountain Trail Kasteen Erenstein

Dutch Mountain Trail etappe 1: langs de grens

Wanneer we de Duitse grens oversteken, belanden we in een andere wereld. Bossen maken plaats voor open velden. Tarwe tot aan de horizon. In de verte verschijnen grote windmolens. Ik voel nu hoe sterk de zon is. Mijn huid brandt. Het zou geen mooi weer worden dus ik heb geen zonnebrand bij me (lees: wilde kilo鈥檚 besparen). Beetje dom! We lopen door weilanden, velden en langs delen van de Sigriedlinie (verdedigingslinie). Onderweg een mooi uitzicht op Orsbach.

Wanneer je de Dutch Mountain Trail loopt zijn horecagelegenheden schaars onderweg. Zeker op zondag. Dus grijp iedere optie die je ziet met beide handen aan. 馃槈

Dutch Mountain Trail mooie zandpaden
Tarwe
The making of foto van Sigfriedlinie
DMT mooie landschappen
Dutch Mountain Trail etappe 1 zicht op Bocholtz
Handig een Dixi onderweg Dutch Mountain Trail
Dutch Mountain Trail kruis
Dutch Mountain Trail etappe 1 windmolens

Tas opnieuw inpakken

In Aachen, vlak voor Schneeberg begint Claris last te krijgen van haar rug. Ze draagt mijn rugzak, vandaar dat ze ook last heeft. We besluiten hem even opnieuw in te pakken. Dat scheelt! Net wanneer we er weer voor willen gaan, zien we een superleuk terrasje met een geweldig uitzicht: Belle Vue. Dat kunnen we niet overslaan. Ondanks de superchagrijnige bediening smaakte de ice tea nog steeds verrukkelijk! Zo fijn dat iemand je stemming niet weet te be茂nvloeden omdat je gewoon blij bent met het uitzicht. 😊

Dutch Mountain Trail etappe 1 terrasje bij Belle vue
DMT routeboekje
Foto's maken vanaf het terras Belle Vue, DMT

Summit 2: Schneeberg en omlopen

De route naar summit 2: Schneeberg (257m) trakteert ons op mooie uitzichten. De summit zelf is niet meer dan een grasvlakte tussen de bomen. Geen uitzicht dus. Ergens naast Schneeberg, ligt Hoeve de Gastmolen. We moeten dus weer een stukje terug om de camping te bereiken. We kunnen geen doorsteek vinden, dus moeten omlopen. Terwijl we er geestelijk al een beetje klaar mee zijn, moeten we nog zo鈥檔 5km. Op de camping koelen we onze oververhitte voetjes in het koude gras. Heerlijk! Tent opzetten, koken, eten, douchen, slapen鈥 zzzzz! Dutch Mountain Trail etappe 1, dat was een goed begin.

Wij sliepen na Dutch Mountain Trail etappe 1 op camping Hoeve de Gastmolen. Topcamping! Ga je liever voor iets meer comfort, dan is B&B Allure in Vaals een uitstekende keuze.

The making of een klaproosfoto
Dutch Mountain Trail top van Schneeberg
Dutch Mountain trail etappe 1 camping Hoeve de gastmolen

Wil je de Dutch Mountain Trail lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie 茅n kom je op de leukste plekjes. Verkrijgbaar bij BOL of de Zwerver:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.