Dutch Mountain Trail etappe 4. De laatste dag alweer. Het is voorbij gevlogen… ohnee we zijn er nog niet. Ik ben sowieso benieuwd hoe het vandaag gaat want ik heb geen oog dichtgedaan. Doordat het gister begon te regenen moest ik als een gek de tent opzetten. Niet zo goed gekeken hoe en waar hij stond, wat resulteerde in het feit dat we met ons hoofd naar beneden sliepen. Zwaar vervelend! Nu heb ik een kater.🙀

Wil je de Dutch Mountain Trail lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Verkrijgbaar bij BOL of de Zwerver:

DMT etappe 4 Mheer tot Maastricht
Dutch Mountain Trail etappe 4 natte morgen

DMT etappe 4: een grote glibberzooi

Als de tent weer een beetje droog is, pakken we hem in en gaan we er weer vandoor. Het is één grote glibberzooi. Het lijkt wel natte klei. De paadjes zijn spekglad en ik hoor de hele tijd gegil achter me van Claris die bijna onderuit gaat. Inmiddels weet ik dat het ‘slechts’ geluid is, dus ik schenk er niet teveel aandacht aan.😆 Vlak voor Eijsden komt het écht met bakken uit de lucht. Een plek om te schuilen is er niet, dus we proppen ons bovenlijf voor zover het kan bij Maria in het kapelletje (de rugzak en benen staan nog buiten). We hebben Maria nog nooit van zo dichtbij bekeken. Het moet er bijzonder uit hebben gezien.

Dutch Mountain Trail etappe 4 Mheer tot Maastricht, modder in Mheer
Dutch Mountain Trail etappe 4 modder
DMT etappe 4 omgevallen bomen

DMT etappe 4: kasteel en pontje Eijsden

Als de ergste regen voorbij is lopen we verder richting kasteel Eijsden en het pontje van Eijsden. Gelukkig gaat deze gewoon, ondanks de harde regen. Anders hadden we 8km moeten omlopen… Vlak voor het pontje worden we toegeroepen vanaf het terras. Het is een groepje dames die we de dag daarvoor ook tegenkwamen. Gezellig. Zij hebben besloten de zevende summit achterwege te laten omdat het boekje aangeeft dat het gevaarlijk is bij slecht weer. We hebben het ook gelezen… maar willen het in ieder geval proberen.

Dutch Mountain Trail etappe 4 de weg zoeken
Dutch Mountain Trail dag 4 pad bij grote boom
DMT etappe 4 d'n Observant in de verte
Dutch Mountain Trail etappe 4 klaprozen en regenbuien
Dutch Mountain Trail regen bij Kasteel Eijsden
DMT etappe 4 onderweg naar het pontje Eijsden

Dutch Mountaint Trail summit 7: d’n Observant

Aan de overzijde van de Maas lopen we een heel stuk richting het noorden. Persoonlijk vind ik dit het minst inspirerende stuk van de route. Maar tegelijkertijd hebben we niet veel later weer een fraai uitzicht op de Maas wanneer we naar boven klimmen. Wanneer we richting summit 7 lopen: D’n Observant, is het alsof we in de jungle zijn. Het lijkt wel een tropisch regenwoud. En dat wordt versterkt doordat alles nat is. Het gaat nog prima, dus we besluiten verder te lopen. Het is simpelweg te mooi en houden wel van een uitdaging. We klimmen en klauteren omhoog, trekken onszelf omhoog aan boomwortels en takken om uiteindelijk lekker smerig de top te bereiken. Helaas geen uitzicht, maar wel een cracker met pindakaas. De pot is inmiddels leeg.

Dutch Mountain Trail dag 4 wandelpaden langs de Maas
Dutch Mountain Trail dag 4 uitzicht op de Maas
DMT etappe 4 verboden te roken
Dutch Mountain Trail etappe 4 klimmen d'n Observant
Dutch Mountain Trail etappe 4 mooie groene wandelpaadjes
DMT etappe 4 We did it! De zevende summit!
DMT dag 4 vieze schoenen

Laatste kilometers DMT

Via de Sint Pietersberg en de ENCI groeve dalen we verder af richting Maastricht. We drinken nog even een lekkere Kombucha voor we op de laatste kilometers inzetten. Bij de ENCI groeve, eindigde ook de laatste etappe van het Pieterpad, die ik met Jan-Pieter liep. Leuk om even terug te zijn. Nog een klein stukje door de stad richting het station en dan zit het erop. We laten de eenpansgerechten, campinggesprekken en wandelstokken achter ons en lopen de drukke straten, verkeerslichten, en nieuwste mode tegemoet. De rust, eenvoud en saamhorigheid, je mist het meteen.

Dutch Mountain Trail etappe 4 Duivelsgrot Maastricht
Dutch Mountain Trail foto's ENCI groeve maken
DMT etappe 4 drankje bij ENCI groeve
DMT etappe 4 drankje
DMT etappe 4 Kombucha
Dutch Mountain Trail dag 4 ENCI groeve
DMT etappe 4 uitzicht op ENCI groeve

Waarom de Dutch Mountain Trail leuk is

Het leukste aan de DMT vond ik de zorgvuldig gekozen paden. Bijna alles onverhard en heel afwisselend (behalve langs de Maas en later door de stad richting station Maastricht). We liepen door bossen, velden en dorpjes en langs akkers en riviertjes. Altijd afwisselend over landweggetjes, zandpaadjes en gras- of grindpaden. Ook de vergezichten waren elke dag supermooi. Daarnaast hebben we het ook erg gezellig gehad met andere wandelaars onderweg. Wil je een beetje genieten, dan zou ik de dagetappes niet te lang maken. We kwamen meiden tegen die het in drie dagen deden, maar daar hadden ze achteraf toch een beetje spijt van. Wij hebben écht genoten en het leuke is, grote zus wil nog een keer mee. 😊

Plan na de DMT nog een extra nachtje in de buurt. Wij gingen direct na etappe 4 naar huis. Hadden we achteraf een beetje spijt van. Was veel leuker geweest om een nachtje (of twee) Maastricht te blijven… Je hebt het tenslotte verdiend.

DMT Maastricht
DMT station Maastricht
Dutch Mountain Trail etappe 4 finish station Maastricht

Wil je de Dutch Mountain Trail lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Verkrijgbaar bij BOL of de Zwerver:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.