Goed ademen is belangrijk. Zeker tijdens een trektocht door de bergen waar minder zuurstof beschikbaar is. Een goede ademhaling heeft invloed al onze lichaamsprocessen en dus ook onze gezondheid en hoe we ons voelen. Het lijkt heel eenvoudig, maar veel mensen ademen verkeerd. In dit blog lees je wat een goede ademhaling is en hoe je deze verbetert in drie stappen. 

Goed ademen: dit moet je weten

Verschil borst- en buikademhaling

Wanneer je gestrest of gespannen bent, haal je vaak hoog adem. Denk maar eens aan wanneer je schrikt. Je schouders gaan omhoog en je ademhaling vind in je borst plaats. Je tussenribspieren trekken samen en ontspannen, je borstholte wordt groter en kleiner en je schouders gaan op en neer. De spieren die zijn aangehecht aan het borstbeen en sleutelbeen kunnen als gevolg van deze hoge ademhaling schouder- en nekklachten veroorzaken. Niet fijn. Je kunt beter ontspannen ademhalen, de zogenaamde buikademhaling. Deze maakt geen gebruik van de tussenribspieren maar van het middenrif. Deze spier scheidt de borst- en buikholte en trekt samen en ontspant wanneer je via je buik ademt. Bij een inademing vergroot de borstholte, zakt het diafragma en komt je buik naar voren. Bij een uitademing stijgt het diafragma, verkleint de borstholte en komt je navel naar binnen.

Ademhalen en je brein

Ons brein pikt signalen van onze ademhaling op. Wanneer we angstig of gestrest zijn gaan we automatisch over op een borstademhaling. Bij een buikademhaling denkt ons brein dat we ontspannen zijn. Wanneer we onszelf aanleren om richting onze buik te ademen, dan geven we ons brein het signaal dat we ontspannen zijn en voel we ons ook relaxt. Deze volgende drie stappen helpen je goed en ontspannen te ademen.
Everest Base Camp dag 1 Kathmandu tot Monjo, lopen Dudh Koshi rivier

Goed ademen in 3 stappen

1. Observeer je ademhaling

Ga voor de spiegel staan en observeer je ademhaling. Leg één hand op je borst en de andere hand op je buik. Welke hand beweegt?

2. Oefen met je ademhaling

Ga liggen met één hand op je borst één hand op je buik en focus ademhaling. Op een inademing komt je buik omhoog, op een uitademing komt je buik naar beneden. Doe dit een aantal keer per dag en probeer zo’n tien keer heel bewust te ademen. Bijvoorbeeld als je in bed ligt of op de bank. Wanneer je dit onder controle hebt, ga je door naar stap drie.

3. Controleer je ademhaling

De volgende ademhalingsoefening helpt je je ademhaling te controleren. Herhaal de volgende vier stappen zo vaak als je wilt. Begin eens met een aantal minuten.

  • Adem in door je neus (4 sec.)
  • Vasthouden (1 sec.)
  • Adem uit door je neus (6 sec.)
  • Vasthouden (1 sec.)
  • Herhaal
Everest Base Camp trekking dag 11 Gokyo, wandeling naar Gokyo Ri, op de top

Beste boeken over ademhaling

Goed ademen is essentieel voor een goede gezondheid en onmisbaar tijdens een trektocht. Vind je het leuk om meer te weten over adem en ademhalen, hieronder mijn favoriete boeken over dit onderwerp. Het vertelt waarom goed ademen belangrijk is en helpt je ook bij het verbeteren van je ademhaling. Meer weten over wandelen en ademhalen? Lees dan het blog: Wandelen en ademhalen: zo adem je tijdens het wandelen.

1.) Verademing

Vaak besteed je veel aandacht aan wat je eet en drinkt ziet of hoeveel je sport, maar vaker stilstaan bij hoe je ademt, geeft je gezondheid pas echt een boost. Verademing beschrijft verschillende manieren om te ontspannen en geeft diverse oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt. Een écht eye opener.

2.) Het nieuwe ademen

Niets is essentiëler voor je gezondheid en welzijn dan goed in- en uitademen. Zelfs een klein aanpassing in je ademhalingspatroon kan enorme veel verschil maken en zelfs prestaties verbeteren. Na het lezen van Het nieuwe ademen zal ademen nooit meer hetzelfde zijn.

3.) Ontdek de kracht van het ademen

Mr. Breath leert je dat adem je grootste energiebron is. Ontdek de kracht van ademen laat zien dat een goede en bewuste ademhaling zorgt voor meer vitaliteit, ontspanning en rust. Met praktische handvatten ga je eenvoudig zelf aan de slag en ervaar je de voordelen van goed ademen.

Boeken zijn vaak zwaar en nemen veel ruimte in beslag. De Kobo Libra 2 biedt uitkomst. Deze e-reader is zo licht als een notitieblok en geeft je toegang tot al je boeken. In combinatie met een Kobo Plus abonnement lees of luister je onbeperkt voor een tientje per maand. Ideaal!

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.