Ken je dat? Je bent lekker op pad, frisse buitenlucht, je schoenen zitten eindelijk goed, de vergezichten zijn om te huilen zo mooi… en dan kijk je naar je handen. Help! Je vingers lijken wel knakworsten die te lang in het warme water hebben gelegen. Niet sexy, maar buiten dat vooral erg oncomfortabel. In dit blog: waarom krijg je opgezette vingers tijdens het wandelen? En wat kan je eraan doen?
Waarom opgezette vingers tijdens het wandelen?
Opgezette vingers tijdens het wandelen zijn een veelvoorkomend fenomeen en meestal onschuldig. De exacte oorzaak is onbekend, maar het komt erop neer dat je vingers vocht vasthouden door waarschijnlijk meerdere factoren, waaronder zwaartekracht, temperatuur, inspanning en houding.
Zwaartekracht is niet je beste vriend
Tijdens het wandelen hangen je armen meestal langs je lichaam, waardoor er gemakkelijk bloed en vocht naar je handen stroomt, maar helaas vloeit dit niet zo gemakkelijk terug. Het resultaat: opgezette vingers.
Te weinig beweging in je armen
Je benen doen het zware werk tijdens een wandeling, terwijl je armen nagenoeg niet bewegen. Wanneer je je armen te weinig beweegt, pompen je spieren ook geen bloed en vocht terug naar je hart en verzamelt zich dit in je handen.
Slechte vochtbalans
Ons lichaam is dol op balans en krijgt het liefste de hele dag door vocht binnen. Drink je teveel in één keer, dan kan je lichaam vocht opslaan. Drink je te weinig, dan kan je lichaam ook vocht opslaan. Dus zorg goed voor jezelf.
Wisselende temperaturen
’s Morgens is het ijskoud wanneer je voor dag en dauw vertrekt, ’s middags wisselen zon, regen en mist elkaar af en ’s avonds lijkt het wel een sauna wanneer de kachel in het tea house aanstaat. Je vatenstelsel heeft het dus zwaar te verduren, wat opgezette vingers tot gevolg kan hebben.
Hoogteverschijnselen
Op hoogte is er minder zuurstof in de lucht aanwezig. Je lichaam focust zich in eerste instantie op de belangrijkste organen, zoals je longen, hersenen en hart. Je handen en voeten zijn de uiteinden van je lichaam en staan dus niet bovenaan op het prioriteitenlijstje. Een beetje kan dus voorkomen.
Zijn dikke vingers tijdens het wandelen gevaarlijk?
In de meeste gevallen zijn opgezette vingers tijdens het wandelen niet gevaarlijk, maar vooral vervelend. Blijf wel alert. Gaan de opgezette vingers gepaard met pijn, verkleuring, tintelingen of gevoelloosheid, worden naast je handen ook je gezicht en benen dik of heb je last van hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid? Dan kan er ook iets serieuzers aan de hand zijn, denk aan slechte doorbloeding of hoogteziekte.
Opgezette vingers tijdens het wandelen: tips
Gelukkig hoef je niet lijdzaam toe te zien hoe jouw vingers zich transformeren tot worstenbroodjes. Er zijn vele tips en trucs die dikke vingers helpen voorkomen. Doe er je voordeel mee. 🙂
Loop met wandelstokken
Wandelen met stokken kent veel voordelen, waaronder het voorkomen van dikke vingers. Doordat je de wandelstokken vasthoudt zijn je vingers actief en voorkom je zwelling. Daarnaast zijn je armen in een hoek van 90 graden en bewegen ze mee op je loopritme waardoor ze automatisch minder hangen dan wanneer je loopt zonder stokken. De beste wandelstokken vind je hier.
Gebruik WandelHout
Zijn wandelstokken niet jouw ding, dan is WandelHout een uitstekende keuze wanneer je last hebt van opgezwollen vingers tijdens het wandelen. Je doet het koordje van deze houtjes om je pols en knijpt gedurende de wandeling lichtjes in de houtjes, waardoor je vingers bewegen. Zo stimuleer je de doorbloeding, met minder vocht en meer wandelplezier tot resultaat. 🙂

Wandelwol.nl
vanaf € 14,99
Nieuwsgierig naar WandelHout? Met de kortingscode ‘WANDERWORLD10’ ontvang je 10% korting op je bestelling bij WandelWol. Deze korting is geldig op alle producten in de webshop. Fijn, want ze hebben nog veel meer handige wandelgerelateerde producten.

Drink constant en met mate
Drink slim: niet teveel, niet te weinig en het liefste de hele dag door. Wat ontzettend helpt bij het op peil houden van de vochtbalans is een goed drinksysteem in je dagrugzak. Zo drink je de hele dag met regelmaat. Heb je bij warm weer soms het idee dat je oneindig kunt drinken, maar je dorst niet verdwijnt, probeer dan eens Isostar tabletten of ORS, vooral goed te hachelen met framboos– of granaatappel-sinaasappelsmaak. 😉 Het glucose-zoutenpreparaat herstelt dat de vochtbalans van het lichaam.
Koel je handen regelmatig
Waar je ook bent, vaak is er wel een bergbeekje, kraan, fontein of andere waterbron in de buurt waar je even je handen in kunt opfrissen. Het koelen van je handen gaat zwelling tegen en draagt bij aan minder dikke vingers.
Pauzeer actief
Wanneer je pauze houdt, maak er dan een actief rustmoment van. Doe je rugtas, loop een aantal passen zonder je dagrugzak, rol je schouders naar voren en naar achter, omhoog en omlaag. Breng je armen omhoog en strek ze boven je uit. Draai eventueel rondjes met je armen, zowel naar voren als naar achteren. Alles wat de doorstroom bevordert, helpt!
Haak je duimen achter je borstband
Wat ik regelmatig doe om mijn armen niet teveel te laten hangen, is mijn duimen achter de borstband van mijn dagrugzak te haken. Persoonlijk vind ik dit best wel lekker lopen en je handen zijn meteen een stuk hoger dan wanneer je ze zou laten hangen. Er zijn ook wandelaars die de schouderbanden van hun rugzak vasthouden of er een lusje aanmaken zodat ze hun duimen er in kunnen haken. Kijk vooral wat bij jou past.
Heb je snel last van dikke vingers tijdens het wandelen? Draag dan bij voorkeur geen ringen als je op pad gaat. Dit voorkomt niet dat je vingers dik worden, maar wel dat je pijn krijgt doordat je ringen gaan knellen.
