Ter voorbereiding op je bergtrekking in Nepal wandel je een flink aantal uren. Zeker tegen het einde worden de wandeldagen langer. Hoewel je waarschijnlijk geniet van het wandelen, heb je ongetwijfeld momenten dat je het ook zonde van je tijd vindt. Om je wandeluren leuker en/of nuttiger te maken (het is maar net hoe je het bekijkt), deel ik de leukste dingen om doen tijdens het wandelen.

12 x leukste dingen om te doen tijdens het wandelen

Luister boeken

Luister de mooiste verhalen tijdens het wandelen met een Kobo plus abonnement. Ik luister complete bibliotheken sinds ik het lezen van luisterboeken ontdekte. Voor iets meer dan een tientje per maand lees en luister je onbeperkt boeken op je smartphone en/of e-reader. Ook ideaal op reis aangezien zware boeken niet handig zijn. Met het enorme aanbod van boeken lees je altijd iets dat bij je past of dat je niet snel zou kopen, maar wel heel leuk blijkt te zijn.

Wandel alleen en samen

Alleen wandelen is erg relaxt, maar kan op den duur saai worden. Zeker wanneer je voor de zoveelste keer je kilometers moet maken. Plan dus ook een keer een wandeldate. Het is namelijk ook superleuk om samen te wandelen (vriend, vriendin, vader, moeder, kennis, date etc.) Je hebt waarschijnlijk genoeg te kletsen onderweg, dus de tijd vliegt voorbij.

Geniet van de natuur

Hoe vaak loop je niet op de automatische piloot en gaan je gedachten van hot naar her? Je kunt extra genieten van je wandeling wanneer je dit bewust doet. Kijk om je heen en neem de omgeving goed in je op. Richt je aandacht volledig op de natuur en wat je ziet. Laat je verrassen door alles wat je tegenkomt.

Obsidentify

Terwijl je bewust om je heen kijkt, zie je steeds meer mooie vlinders, bijzondere insecten of mooie planten. Omdat je ze (nog) niet kent en ze niet kan benoemen, vallen ze minder op. Met de Obsidentify app voor Android of iOS maak je een foto van het object om te bepalen hoe het heet. En bekend maakt bemind, dus je je voelt je meer verbonden met de natuur. Tegelijkertijd kun je je waarneming doorgeven en help je de biodiversiteit in kaart brengen. Ik zeg, doen!

Langtang Circuit trekking dag 4, Mundu naar Kyanjin Gompa, stupa

Luister een podcast

Podcasts zijn overal te vinden en kunnen overal over gaan. Je luistert ze onder andere via Google Podcasts (Android), Apple Podcasts (iOS), Spotify (Android, iOS), SoundCloud. Podcasts die ik luister: Leef je mooiste leven (mindset) van Micheal Pilarczyk, 30 MINUTEN RAUW (bijzondere vragen aan bekende Nederlanders) van Ruud de Wild en 6 Minute English (verbeter je Engels) van BBC Radio. Maar er zijn nog duizenden andere podcasts te vinden. Probeer het eens!

Kies een inspirerende route

Iedere keer hetzelfde rondje wordt saai. Kies dus ook eens wandelroute die je écht leuk vindt, loop een Lange Afstands Wandelpad (LAW) of slenter over een Streekpad. Een LAW is een routesvan minimaal 100km die ons land doorkruist, herkenbaar aan de wit-rood markering. Een Streekpad is een LAW van minimaal 80km, gekenmerkt door de geel-rood markering. Een overzicht van de 23 LAW’s en 20 Streekpaden vind je op Wandelnet. Zelf liep ik al eens het Trekvogelpad en het Pieterpad. Ook de Dutch Mountain Trail is een aanrader. Zeker wanneer je alvast hoogtemeters wilt maken.

Wandel meditatief

Meditatief wandelen is superleuk én zinvol om te doen. Het verbetert onder andere je geheugen, vergroot je concentratie en vermindert stressgevoelens. Alleen maar voordelen dus. Daarnaast kan je het altijd en overal doen en doe je het zolang je het leuk vindt. Start met vijf of tien minuten, kijk hoe het gaat en probeer het een andere keer eens iets langer. Wil je weten wat het is en hoe het werkt? Lees dan het blog Meditatief wandelen: wat is het en hoe werkt het.

Leer een andere taal

Een andere taal leren, wie wil dat niet? Je wandeluren zijn het uitgelezen moment om je onder te dompelen in een andere taal. Gewoon je oordopjes in een gaan. Korte audiocursussen vind je op Spotify of Kobo Plus, maar je kan ook een audio taalcursus volgen via Talendomein. Zij bieden meerdere cursussen in ruim 150 talen die je direct online kan starten. Waaronder een cursus Nepali voor beginners. Hoe leuk!

Talen leren, boeken lezen en podcasts beluisteren tijdens het wandelen doe je met AirPods 2 of Galaxy Buds Pro.  Zo kan je vrij bewegen. Ideaal! Tijdens de trekking zijn oordopjes met snoer fijner. Deze hoef je niet op te laden en raak je minder snel kwijt.

Langtang Circuit trekking dag 5, Kyanjin Gompa tot Kyanjin Ri, terugweg

Loop hetzelfde rondje andersom

Heb je weinig tijd en inspiratie maar wil je toch even wat anders? Loop dan het gebruikelijke rondje eens de andere kant op. Je ziet dingen net even vanuit een ander perspectief en staat verstelt van alles wat je tegenkomt.

Houd een fotodagboek bij

Foto’s maken tijdens het wandelen is een leuke afleiding. Met je fotografisch oog bekijk je de wereld net even anders. Onderweg is er namelijk altijd wel iets leuks, moois, geks, grappigs te zien. Hoe leuk is het om deze ‘momenten’ te verzamelen. Leuke apps die je hierbij helpen zijn: Pick your moment (PYM) en 1 second everyday (1SE) (beide Android en iOS)

Schrijf op wat je tegenkomt

Wat zie je? Wie kom je tegen? Hoe vond je het? Hoe was het weer? Hoe was de route en waarom? En wat dacht je? Wanneer je opschrijft wat je tegenkomt, maak je dingen veel bewuster mee. Ook geeft het inzicht in welke routes je leuk vindt en waarom. Zelf blog ik vaak over de wandelingen die ik maak, maar een dagboekje bijhouden is natuurlijk net zo leuk en makkelijk. Give it a try!

Plan je picknick

Mijn persoonlijke favoriet: de picknick. Maak het gezellig met jezelf tijdens het wandelen. Neem lekkere dingetjes mee, een thermofles thee, vers fruit, lekkere broodjes, een gekookt eitje… het maakt je wandeling speciaal. Zie je een leuk plekje? Gun jezelf te stoppen, om je heen te kijken en te genieten van je ieniemienie picknick.

Langtang Circuit trekking dag 4, Mundu naar Kyanjin Gompa, Paula Kyanjin Gompa

Wat doe jij tijdens het wandelen?

Hopelijk helpen deze tips je om het wandelen (nog) afwisselender en/of leuker te maken. Welk punt zie jij wel zitten? Welke pas je zelf al toe? Of welk item ontbreekt er volgens jou aan deze lijst? Laat het weten in de opmerkingen. Zo heeft ook een ander er wat aan. Veel wandelplezier.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.