Na een lekker en eenvoudig ontbijtje zetten we in op de laatste etappe. We zijn er niet zeker van of we vandaag de route uitlopen, maar we gaan ons best doen. Toch wel fijn om ’s morgen gewoon aan te kunnen schuiven en alles de boel de boel te kunnen laten voor vertrek. Hoewel kamperen veel vrijheid geeft, is het soms ook lekker om te genieten van comfort. 

Tour du Mont Blanc dag 10

  • Van: Tré-le-Champ naar Les Houches
  • Overnachten: Camping Bellevue
  • Beoordeling: ***
  • Hoogste punt: Col de Brevent 2389m
  • Afstand: 25,74 km
  • Ascent: 1914m
  • Descent: 1166m
Tour du Mont Blanc dag 10 Backpacks staan klaar
Tour du Mont Blanc dag 10 Op weg naar Les Houches
Tour du Mont Blanc dag 10 Afdaling

Tour du Mont Blanc dag 10: een hele klim

Wanneer we bij de Auberge weglopen, letten we niet op en nemen het eerste het beste bordje ‘Tete-aux-Vents en Flégere’. En maar wachten op avontuurlijke trappen waarover we in het boekje lezen, maar die komen maar niet. Nu blijkt er een route onder- en bovenlangs te zijn, en wij hebben de onderste en makkelijkste genomen. Beetje dom. Hoe dan ook, we zijn mooi op tijd, maar zoeken ons een ongeluk, dus zijn alsnog laat. We lunchen onder een boompje langs het pad en vervolgen de route. Geen topoute. Overal kabelbanen en bebouwing in het dal in zicht. Ik heb toch altijd liever het idee dat ik alleen op de wereld ben. 😊

Tour du Mont Blanc dag 10 Lunchtijd, eten onder de boom in de schaduw
Tour du Mont Blanc dag 10 Aafke Mont Blanc massief
Tour du Mont Blanc dag 10 Even uitrusten bij Col du Brévent

De laatste kilometers TMB zijn mooi

Het duurt een eeuwigheid voor we eindelijk bij Planpraz zijn. Vanuit daar gaan we nog even klimmen naar Col du Brévent. Vanaf hier wordt het wel écht mooi. Wederom veel klimmen, maar het zijn de laatste kilometers dus we vinden het helemaal goed. En als klap op de vuurpijl komen er tóch nog een paar mooie ladders op ons pad, zodat we ook nog even kunnen klimmen. Hebben we in ieder geval het gevoel dat we niks hebben gemist.

Tour du Mont Blanc dag 10 Rotsen en stenen richting Brévent
Tour du Mont Blanc dag 10 Klimmen en klauteren op ladders
Tour du Mont Blanc dag 10 Paula wandelen de laatste kilometers

De laatste meters: een flinke afdaling

Bij Refuge de Bellachat moeten we even opladen. Het is al middag, maar we gaan ervoor om de dag uit te lopen. Even de schoenen uit, thee drinken, reepje eten en bovenal genieten van een prachtig uitzicht op de Mont Blanc en andere toppen die staan te shinen in het zonnetje. We hebben zoveel geluk gehad met het weer. We hebben een paar spatjes regen gehad, maar de rest van de trail is het alleen maar goed geweest. Erg dankbaar. 😊

Tour du Mont Blanc dag 10 Aafke routeboekje lezen
TMB roodwit bewegwijzering
Tour du Mont Blanc dag 10 De laatste dag, terug naar Les Houches

Wijn en pizza in Les Houches

Dan begint de lange afdaling naar Les Houches. We wisten dat die lang was en we hadden ons er op ingesteld. Uiteindelijk viel het dan ook mee. Het was wel lang en steil, maar het was goed te doen. Eenmaal in Les Houches zijn we naar de dichtstbijzijnde pizzatent gerend. We vieren onze ovewinning met pizza en wijn! Fantastisch. TMB je was leuk. We hebben het supermooi gehad.

Tour du Mont Blanc dag 10 Mont Blanc in zijn volle glorie
Tour du Mont Blanc dag 10 Les Houches in zicht, afdaling
Tour du Mont Blanc dag 10 Overwinning vieren met wijn en pizza

Wil je meer weten over de Tour du Mont Blanc? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Tour du Mont Blanc: het routeboekje van Noes Lautier. Hierin staat de klassieke route beschreven, inclusief varianten. Superhandig! Daarnaast is het ook raadzaam om een kaart mee te nemen. Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.