Rond 07.00 hoor ik de buren. Fijn, want zo word ik langzaam wakker. Vannacht niet best geslapen. Het tentdoek klapperde door de wind. Ik kon alleen maar denken, ohja, ik had oordopjes mee moeten nemen. Ik ben er zelfs nog uit geweest om de haringen iets te verzetten, maar dat veranderde weinig. Wel leuk, ik heb gister bij Refuge de la Croix du Bonhomme van de aardige dame achter de bar een aantal sneetjes Frans brood meegekregen. Lekker met pindakaas! Op één of andere manier krijg ik de havermout deze dagen niet weg. Voor TMB ben ik dus overgestapt op Frans brood met pindakaas.

Tour du Mont Blanc dag 5

  • Van: Refuge des Mottets naar Courmayeur (Dolonne)
  • Beoordeling: *****
  • Overnachten: Hotel Lo Campagnar
  • Hoogste punt: l’ Arp Vieille Sup 2303m
  • Afstand: 25,76 km
  • Ascent: 1265m
  • Descent: 1905m
Tour du Mont Blanc dag 5 Goedemorgen kamperen
Tour du Mont Blanc dag 5 Afwassen in de rivier
Tour du Mont Blanc dag 5 Onderweg naar Col de la Seigne grens Frankrijk Italië
Tour du Mont Blanc dag 5 Koude morgen richting Col de la Seigne

Tour du Mont Blanc dag 5: mooi Italië

De eerste uren van vandaag staan in het teken van klimmen. Voordat we richting Col de la Seigne gaan, doen we de afwas in de rivier. Heel fijn dat overal water in de buurt is. Dan zeggen we: ‘Tot over twee uur’, kruipen in onze jas en klauteren onze weg omhoog. Op de top is het één grote mistwolk (en koud! Brrr…) We zien geen hand voor ogen. Gelukkig zien we nog wel hoe we naar beneden kunnen.
Tour du Mont Blanc dag 5 Koud en mistig op Col de la Seigne
Steenman Col de la Seigne
Tour du Mont Blanc dag 5 Eerste stappen op Italiaanse grond
Tour du Mont Blanc dag 5 Italië groene alpenweiden

Tour du Mont Blanc dag 5: Frankrijk naar Italië

Met het oversteken van de col zijn we in Italië aanbeland. Het lijkt gek genoeg ineens een compleet andere wereld. We stoppen bij de eerste hut die we tegenkomen, Refuge Elisabetta Soldini, en nemen een bosvruchten taartje, brownie, stokbrood ham/kaas, cappuchino en thee. Het is nog maar 11.00 uur, maar ik heb honger als een paard. Zal er wel mee te maken hebben dat ik slecht geslapen heb. Ook de klim ernaartoe van 30m (Rifugio Elisabetta Soldini staat op een heuveltje) lijkt wel een col op zich.
Tour du Mont Blanc dag 5 Rifugio Elisabetta Soldini
Tour du Mont Blanc dag 5 Lac de Combal Italië
Tour du Mont Blanc bewegwijzering Italië
Tour du Mont Blanc dag 5 kleding wassen in de rivier
Tour du Mont Blanc dag 5 Mooie uitzichting in Italië

Indrukwekkend Mont Blancmassief in Italië

Na de lunch begint deel twee van vandaag. De bergen lijken grijzer, grauwer en groter. Op één of andere manier lopen we er dichter op. De weg is lang en de klim bij wijlen pittig, maar goed te doen. Aafke heeft erg last van haar knie dus we kunnen niet op vol tempo. Ze loopt een beetje als Herr Flick (van Allo Allo). Gelukkig kan ze er om lachen. We stoppen gewoon iets vaker en rusten langer. Onderweg was ik mezelf en mijn shirtje in de rivier. Lekker verfrissend na een flinke klim waarbij het toch altijd weer goed zweten is.
Tip: een wollen Supernatural shirtje is ideaal: licht, sneldrogend, zit goed en ruikt niet.
Tour du Mont Blanc dag 5 pad en balcon Italië
Tour du Mont Blanc dag 5 nabij l'Arp Vieille Sup
Tour du Mont Blanc verlaten caravan in de bergen Italië
Tour du Mont Blanc dag 5 Italië l'Arp Vieille Sup

Waar is Aafke?

Na een prachtige kilometerslange en balcon route met fraai uitzicht op het dramatische Italiaanse Mont Blancmassief komen we aan bij Refugio Maison Vieille. Bij de hut stoppen voor een middagtheetje en beginnen dan aan de lange afdaling. Als Aafke de stokken vergeten is én terugloopt, loop ik langzaam verder. Er zit een klein heuveltje tussen ons in, waardoor ze me niet kan zien. Na tien minuten denk ik, is ze er nog steeds niet? Dus ik loop terug, maar ze is nergens te bekennen. Vreemd! Ik vermoed dat ze verkeerd gelopen is en probeer haar te bellen, Zonder resultaat. Ik app dat ik vast naar beneden loop. Het is al laat en we moeten nog 1km dalen. Onderweg belt ze terug, ze was inderdaad verkeerd gelopen. Na een lange afdaling treffen we elkaar weer in het dal.
TMB dag 5 bergwandelen Italië
Tour du Mont Blanc pas op
Tour du Mont Blanc dag 5 wasgoed Rifugio Maison Vieille
Tour du Mont Blanc dag 5 Thee Rifugio Maison Vieille
TMB Rifugio Maison Vieille

Pizza in prachtig Courmayeur

In Hotel Lo Campagnar in het prachtige Dolonne, een voorstadje van Courmayeur, kunnen we even opladen, douchen en genieten van Wi-Fi. ‘s Avonds eten we bij een superleuke pizzeria en drinken we een lekker wijntje. Fijn om even te kunnen genieten van de stadse geneugten na vier dagen bivakkeren en niet douchen. 😊
Tour du Mont Blanc Dolonne Courmayeur
Tour du Mont Blanc Hotel Lo Campagnar Courmayeur Dolonne

Wil je meer weten over de Tour du Mont Blanc? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Tour du Mont Blanc: het routeboekje van Noes Lautier. Hierin staat de klassieke route beschreven, inclusief varianten. Superhandig! Daarnaast is het ook raadzaam om een kaart mee te nemen. Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.