Vannacht hoorde ik overal koebellen, van heinde en ver. Ook kroop er iets door de tent, maar ik had niet de moed om te kijken, dus ik ben extra diep in mijn slaapzak gekropen. Toen ik vanmorgen in mijn tas keek, zag ik dat ‘ze’ het hadden gemunt op de gevriesdroogde maaltijden. Alle inhoud lag door mijn tas. Geluk bij een ongeluk misschien, want ik had teveel eten bij me, maar geen geldige reden om het achter te laten. Nu mocht het.

Tour du Mont Blanc dag 9

  • Van: Col de la Forclaz naar Tré-le-Champ
  • Beoordeling: *****
  • Overnachten: Camping Auberge la Boërne
  • Hoogste punt: Col de Balme 2191m
  • Afstand: 19,7 km
  • Ascent: 1026m
  • Descent: 1166m
Tour du Mont Blanc dag 9 tas aangevreten, muisjes in mijn tas
Tour du Mont Blanc dag 9 Bedankt Hotel Restaurant Col de la Forclaz, je was leuk
Tour du Mont Blanc dag 9 Eerst door de bossen omhoog

Tour du Mont Blanc dag 9: prachtige route

We zitten in het ritme inmiddels en zijn vandaag weer voor 08.00 uur op pad. De rust heeft ons goed gedaan en de knietjes doen het weer goed. Vandaag lopen we een combinatie van twee routes. We beginnen met variant 11 van Col de la Forclaz via Chalet du Glacier en Chalet des Grands naar Refuge du Col de Balme en vanuit daar stappen we over op de reguliere route naar Tré-le-Champ. Een goede keuze want dit is weer één van de mooiere dagen tot nu toe. Zowel de ochtend als een middag is een traktatie voor de zintuigen.

Tour du Mont Blanc dag 9 schitterende rotswanden variant 11 TMB
Tour du Mont Blanc dag 9 klimmen en klauteren van Chalet du Glacier naar Chalet des Grands
Tour du Mont Blanc dag 9 Mooie paden bewandelen in de zon

Tour du Mont Blanc Traject 8: schitterend

Het begin van variant 11 leidt ons door een bijna tropisch regenwoud. Even later staan we oog in oog met enorme velden vol blauwe bessen en prachige rotswanden. Compleet anders dan alles wat we hiervoor hebben gezien. Ook merken we dat we meer kilometers in de benen hebben. We lopen een stuk makkelijker dan in het begin. In Refuge du Col de Balme eten we een omeletje en overheerlijke chocolade brownie. Zo fijn dat je drie keer zoveel als thuis mag eten zonder je schuldig te voelen.

Tour du Mont Blanc dag 9 Wit besneeuwde bergtoppen op de achtergrond
Tour du Mont Blanc dag 9 Chalet du Glacier
Tour du Mont Blanc dag 9 Fantastische uitzichten variant 11 Chalet des Grands
Tour du Mont Blanc dag 9 Col de Balme

Herfst in de bergen

Na de lunch lopen we richting Tré-le-Champ. Het najaar doet zichtbaar zijn intrede. We wandelen door een prachtig herfstdecor met struikjes vol gele, oranje, rode en groene blaadjes. Supermooi. Waar vanmorgen vooral rauw en ruig was, is de middag meer lieflijk en romantisch. Aafke is vooral fan van de middag, en ik van de morgen. Maar we zijn het er over uit: beide zijn prachtig. We lopen heel wat kilometers weg vandaag maar je merkt het amper omdat je telkens verrast wordt door de mooie uitzichten.

Tour du Mont Blanc dag 9 Col de Balme richting Col des Posettes
TMB Aafke wandelen met koe
Tour du Mont Blanc dag 9 Aiguilette des Posetts

Het huttengevoel

Wanneer we Tré-le-Champ bereiken, komen we in een gespreid bedje. We kunnen in de auberge voor een leuk bedrag (€ 35,-) op de camping slapen en ’s avonds en ’s ochtends mee eten. Erg leuk want zo maken we ook het echte huttengevoel een beetje mee. Lekker kletsen met andere wandelaars en stoere verhalen uitwisselen over andere trekkingen.😉

Tour du Mont Blanc dag 9 Mooie herfstkleuren in de bergen
Tour du Mont Blanc dag 8 Wijn in de wijnkelder
Tour du Mont Blanc dag 9 wandelen naar Tré-le-Champ

Wil je meer weten over de Tour du Mont Blanc? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Tour du Mont Blanc: het routeboekje van Noes Lautier. Hierin staat de klassieke route beschreven, inclusief varianten. Superhandig! Daarnaast is het ook raadzaam om een kaart mee te nemen. Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.