Omdat we in Zwitserland niet mogen bivakkeren beneden de boomgrens, staan we op de camping. Het is er lekker druk met TMB-wandelaars. Omdat de TMB route precies voor de camping langsloopt, pakken we de route zo weer op. Een lekker kopje thee zit er deze morgen niet in omdat de gasbrander vochtig is geworden. Hopelijk vanavond meer succes. Gelukkig is er nog steeds Frans brood met pindakaas.

Tour du Mont Blanc dag 8

  • Van: Champex-Lac naar Col de la Forclaz
  • Beoordeling: **
  • Overnachten: Camping la Forclaz
  • Hoogste punt: Alpe Bovine 1987m
  • Afstand: 14,9 km
  • Ascent: 789m
  • Descent: 715m
Tour du Mont Blanc dag 8 Wandelen door de Zwitserse bossen
Tour du Mont Blanc dag 8 Rusten na de klim richting Alpe Bovine
Tour de Mont Blanc dag 8 Bergkoeien Zwitserland

Tour du Mont Blanc dag 8: kort dagje

De weg naar Plan de l’Au is prima te doen. Een vrij vlak en rustig pad. Na Plan de l’Au begint het echte werk. Een rotsachtig pad steil omhoog. ‘Tot over een paar uur’, zeggen we tegen elkaar. Naar boven lopen we liever op ons eigen houtje zodat we ons eigen tempo kunnen aanhouden. Na een paar uur klauteren zijn we bijna op de top. Er zijn twee Franse jongens die met ons meelopen. Op de top bij Alpe Bovine drinken we samen nog even een lekker kopje thee met een perentaartje. Gezellig.

Tour du Mont Blanc dag 8 Koeien met uitzicht bij Alpe Bovine
Tour de Mont Blanc dag 8 Thee en taart bij Alpe Bovine

Koe eet handdoek

Na de lunch moeten we nog een stukje stijgen tussen de koeien door. Ik zeg tegen Aafke: ‘Loop aan de binnenkant als je ze inhaalt, anders duwen ze je nog van de berg met hun dikke lijf.’ Dat doet ze netjes, maar de koe snuffelt nieuwsgierig aan haar tas als ze erlangs loopt. Zodra hij de handdoek ziet die eraan hangt te drogen, vreet hij het ding zo op. Twee happen en weg was ie! Ik lig helemaal in een deuk. Het was zo komish om te zien (en vraag me ook af hoe zo’n ding eruit komt). Zou hij dat verteren? Of zien we straks een babyblauwe handoek door een koeievlaai?

Tip: een wollen Supernatural shirtje is ideaal: licht, sneldrogend, zit goed en ruikt niet.
Tour du Mont Blanc dag 8 Alpe Bovine Zwitserland
Tour du Mont Blanc dag 8 Koeien die handdoeken eten

Col de la Forclaz in Zwitserland

Bij Col de la Forclaz hebben we beide last van onze knieën. We hebben natuurlijk ook best veel gevraagd van onszelf met een rugzak van 15 tot 20kg, zonder training vooraf en geen moment rust onderweg. We besluiten lekker te lunchen en iets langer te stoppen. Wanneer we de route verder willen uitstippelen, komen we erachter dat we nog een heel eind moeten lopen voordat we Zwitserland uit zijn, en dus legaal kunnen bivakkeren. Aangezien er een camping achter het hotel/restaurant zit, besluiten we hier te blijven. Even genieten van een paar uurtjes rust, een douche en Wi-Fi.

Als we ‘s avonds in het hotel even lekker op een bank ploffen, vraagt een medewerker ons even mee te lopen. Zo gezegd, zo gedaan. Brengt hij ons naar een wijnkelder waar we relaxt samen kunnen zitten. Als klap op de vuurpijl brengt hij ons ook nog een lekker wijntje en wat zoutjes. Superlief! Precies wat we nodig hebben. 😊

Tour du Mont Blanc dag 8 Tent opzetten in Col de la Forclaz
Tour du Mont Blanc dag 8 Wijn in de wijnkelder

Wil je meer weten over de Tour du Mont Blanc? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Tour du Mont Blanc: het routeboekje van Noes Lautier. Hierin staat de klassieke route beschreven, inclusief varianten. Superhandig! Daarnaast is het ook raadzaam om een kaart mee te nemen. Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.