Maarten van Rossumpad etappe 12: Laag Soeren naar Beekbergen. Hoppa, over de helft! ūüôā Deze route van 19 km loopt (volgens het boekje) nog steeds over de Veluwezoom, maar is beduidend minder spectaculair dan voorgaande dagen. De wandeling start in de bossen bij Laag Soeren en gaat via het Apeldoorns Kanaal langs Eerbeek. Daar duiken we de bossen weer in naar Beekbergen, de eindbestemming van Maarten van Rossumpad etappe 12.

Maarten van Rossumpad etappe 12

  • Van: Laag Soeren¬†naar¬†Beekbergen
  • Start: bushalte Harmonie Laag Soeren
  • Stop: bushalte Koningsweg Beekbergen
  • Afstand: 19 km¬†
  • Route: ***
  • Leuk: Apeldoorns Kanaal, stoomtrein, kruising Trekvogelpad
  • Minder leuk: veel lange rechte stukken

Maarten van Rossumpad etappe 12: Laag Soeren naar Beekbergen

Via de bossen bij Laag Soeren wandelen we richting Eerbeek. Aan de vele ruiters te zien, is paardrijden hier populair. Na een paar kilometer steken we voor het eerst de spoorlijn over die de rode draad van Maarten van Rossumpad etappe 12 vormt. Bij Eerbeek volgen vele kilometers langs het Apeldoornse Kanaal. Het grootste kanaal van Gelderland dat van Hattem naar Dieren loopt. In het verleden diende het als aan- en afvoerweg voor de papierindustrie in dit gebied, tegenwoordig is het populair vanwege de landschappelijke schoonheid. Nu deed dit kanaal mijn hart niet sneller kloppen, maar er zijn vast mensen die daar anders over denken. In vergelijking met voorgaande etappes konden we hier in ieder geval weer eens ouderwets kilometervreten. 

Maarten van Rossumpad etappe 12 Laag Soeren tot Beekbergen, Apeldoorns Kanaal

Laag Soeren naar Beekbergen: Stoomtrein

Na zo’n 7 km verlaten we het Apeldoorns Kanaal. We steken nog twee keer het spoor over, maar weten het iedere keer te preseren de stoomtrein te missen. Gelukkig nog wel een plaatje weten te schieten van een trein ‘ergens in de verte’. ūüėČ Deze √©√©nbaanse spoorlijn, aangelegd in 1887 door Willem III, is 32 km lang en loopt van Apeldoorn, Eerbeek en Loenen naar Dieren. Tegenwoordig is de stoomtrein niet meer in gebruik als vervoersmiddel, maar als attractie en spoorwegmuseum. Wandelend langs en door bossen bereiken we Beekbergen, precies op de overgang van het hoger gelegen Veluwemassief en de lagere IJsselvallei. Niet de mooiste wandeling, wel wonderbaarlijk lekker gelopen. <3

Wil jij het Maarten van Rossumpad lopen? Met een routeboekje verdwaal je nooit, ben je altijd op de hoogte en heb je toegang tot de leukste achtergrondinformatie. Bestel hier je routeboekje.

Maarten van Rossumpad etappe 12 Laag Soeren tot Beekbergen, stoomtrein
Maarten van Rossumpad etappe 12 Laag Soeren tot Beekbergen, wandelen langs spoor

Meer lezen over het Maarten van Rossumpad (LAW4)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Onmisbaar tijdens het Maarten van Rossumpad: het routeboekje

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.