Maarten van Rossumpad etappe 2: Empel naar Rossum, de stad waar Maarten geboren is. Een etappe van zo’n 18km. Omdat we wildkamperen op het mooiste plekje in de buurt, begint onze dag werkelijk fantastisch. Verscholen tussen de bosjes langs de Empelsedijk worden we gewekt door ganzen en reigers. We voelen ons nu al geluksvogels en de dag moet nog beginnen. Maarten van Rossumpad etappe 2: daar gaan we!😍 

Maarten van Rossumpad etappe 2

(Oud) Empel naar Rossum

  • Start: bushalte Empel
  • Stop: buhalte Rossum (wij liepen naar station Zaltbommel)
  • Afstand: 18 km 
  • Route: ****
  • Leuk: (Oud-)Empel, veel watertjes, knotwilgen en natuur
  • Minder leuk: vrij veel verhard
  • Overnachten in Rossum: De Gouden Molen

Wil je Maarten van Rossumpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Wildkamperen camper
Koffie Maarten van Rossumpad etappe 2

Maarten van Rossumpad etappe 2: Empel naar Rossum

Het is JP gister weer gelukt om het meest fantastische wildkampeerplekje te vinden, dus we zitten ’s morgens even een potje te genieten wanneer de zon zich laat zien. We staan verscholen in de bosjes langs de Empelsedijk en kijken uit op watertjes die zijn ontstaan door dijkdoorbraken in het verleden. Wanneer de zon voorzichtig over de dijk krabbelt, kruipen we onder de wol vandaan. Wat is het hier mooi!

Logistieke puzzel

Na het ontbijt rijden we terug naar de bushalte (Tarweakker) in Empel. Vanuit hier lopen we Maarten van Rossumpad etappe 2: Empel naar Rossum. We zijn heerlijk vroeg. Ik vind het altijd fijn om op tijd te starten… en ik ben niet de enige. Het is superdruk op straat. Het lijkt wel of heel Empel en omstreken aan het hardlopen of fietsen is. Geef ze eens ongelijk, want de omgeving in combinatie met het weer nodigt hier ook wel toe uit.

Over de dijk en door het gras

We lopen Empel uit over een asfaltweg op de dijk. We komen letterlijk langs het plekje waar we sliepen. Het uitzicht is prachtig, groot en weids. Voordat we met het pontje richting Bommelerwaard gaan, verlaten we de dijk om nog 2km door modder en gras langs de Maas lopen. Het stikt hier van de vissers! Er staat letterlijk een slinger van groene tenten. Het pad is leuk, maar niet erg wandelwagenvriendelijk. Het kost ons behoorlijk moeite om Lotje mee te slepen. Een goede training voor de bergtrekking in Nepal😉

Ben je benieuwd welke LAW’s er nog meer zijn in Nederland? In het blog Lange Afstand Wandelpaden + routeboekjes vind je alle langeafstandpaden op een rijtje inclusief bijbehorende wandelgids.

Maarten van Rossumpad etappe 2 Oud-Empel naar Rossum
Maarten van Rossumpad wandelen etappe 2 Oud-Empel naar Rossum
Maarten van Rossumpad, Oud-Empel naar Rossum, wandelen langs de Maas

Pontje over de Maas bij Alem

Voor €2,50 mogen we mee met het pontje over de Maas. Aan de andere kant van de rivier wandelen we weer over een mooi dijkje. Dit keer richting Alem. Vlak voor Alem maken we nog een mooie detour over een knotwilgenpad langs het water. Een stel rode koeien kijkt nieuwsgierig op als we langslopen. Eten doen we bij de jachthaven in Alem. Een beetje vergane glorie, maar we zitten heerlijk. Wist je trouwens dat Alem voorheen aan de Zuidelijke Brabantse kant van de Maas lag, maar door kanalisering van de rivier in 1953 opeens aan de Noordelijke Gelderse oever. Het dorp hoort nu bij de gemeente Maasdriel. We lopen dus niet meer in Brabant, maar in Gelderland.

Maarten van Rossumpad etappe 2: niet kinderwagenvriendelijk

Wat volgt op de route is een steenfabriek en een paar hele smalle voetgangerssluisjes. Tot dusver is het Maarten van Rossumpad het minst kinderwagenvriendelijke pad dat we zijn tegengekomen. We hebben de kar zeker al vijf keer moeten tillen. Dit wordt steeds uitdagender want de voetgangerssluisjes zijn smal, hoog en voorzien van ijzeren kartelranden. (Oók een uitdaging voor de mensen met wat extra kilo’s😉). Maar wij zijn niet voor één gat te vangen. Via een creatieve constructie is het ons weer gelukt.

Van Rossum naar station Zaltbommel

Officieel eindigt de etappe in Rossum (je weet wel… van Maarten), maar voor ons niet handig, dus we lopen door naar station Zaltbommel. Met 22km op de teller zit onze wandeling erop. Nu terug naar de auto in Empel en dan weer fijn naar huis. Vandaag was een stuk mooier dan gister. Veel groen, afwisseling en leuke paadjes.

Maarten van Rossumpad etappe 2 Oud-Empel naar Rossum, pontje Alem
Maarten van Rossumpad fruitkraampje
Maarten van Rossumpad lopen, koe

Meer lezen over het Maarten van Rossumpad (LAW 4)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

 

Wil je Maarten van Rossumpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.