Maarten van Rossumpad etappe 4: Waardenburg naar Wadenoijen. Een schitterende etappe van zo’n 23km dwars door de Betuwe. De route begint door de uiterwaarden van de Waal en brengt je langs kastelen en appel-, peer- en pruimboomgaarden. Begin augustus blijkt het ideale moment voor deze wandeling. Het is het prachig groen én heerlijk warm. Maarten van Rossumpad etappe 4: optimaal genieten.😍 

Maarten van Rossumpad etappe 4

Waardenburg naar Wadenoijen

  • Start: bushalte Waardenburg
  • Stop: Station Tiel Passewaaij
  • Afstand: 23km 
  • Route: ****
  • Leuk: (uiterwaarden van de) Waal, kastelen, boomgaarden, Rijntakken Natuurreservaat
  • Minder leuk: veel verhard na Ophemert

Wil je Maarten van Rossumpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Maarten van Rossumpad etappe 4, Waardenburg naar Wadenoijen
Maarten van Rossumpad, Jetboil
Maarten van Rossumpad etappe 4, Waardenburg naar Wadenoijen, pauze

Maarten van Rossumpad etappe 4: Waardenburg naar Wadenoijen

We hebben geluk. Het is augustus, dus we duiken na Waardenburg vrijwel meteen de uiterwaarden van de Waal in. Leuk, want dit is absoluut de moeite waard. Buiten mei tot september is het hoogwater en is dit niet meer mogelijk. Het is een cadeautje om door de uiterwaarden te struinen. We voelen ons ‘alleen op de wereld’ in de natuur en tussen de wilde paarden. Lotje heeft plannen om een ‘huis te bouwen’ aan de oever van de Waal. Daar wachten we dus even op, terwijl we genieten van de rust en stilte.

Maarten van Rossumpad: langs rivieren en kastelen

De slogan ‘langs rivieren en kastelen’ waar het Maarten van Rossumpad bekend om staat, gaat vandaag helemaal op. De wandeling brengt ons langs diverse kastelen en de Waal. Net nadat we Waardenburg uitlopen brengt de route ons eerst langs kasteel Waardenburg en later langs kasteel Neerijnen. Even verderop de route volgt ook kasteel Ophemert.

Ben je benieuwd welke LAW’s er nog meer zijn in Nederland? In het blog Lange Afstand Wandelpaden + routeboekjes vind je alle langeafstandpaden op een rijtje inclusief bijbehorende wandelgids.

Maarten van Rossumpad etappe 4, Waardenburg naar Wadenoijen, uiterwaarden Waal
Maarten van Rossumpad, huis bouwen aan de Waal
Maarten van Rossumpad etappe 4, Waardenburg naar Wadenoijen, drijvende brug

Natuurreservaat Rijntakken

Zo nu en dan lopen we een stukje verhard, maar het grootste deel van (het begin van) de route is onverhard: over mooie kronkelpaadjes en door grasland. Superleuk! De route neemt ons mee naar de mooiste plekjes midden in de natuur. De bramen zijn rijp, dus ook daar genieten we van onderweg. Via Rijntakken, een Natura 2000-gebied, wandelen we richting Ophemert. Hier begint het asfaltlopen over landweggetjes weer.  

Asfalt lopen = kilometers maken

Na Ophemert is de route beduidend minder aantrekkelijk. We lopen voornamelijk over landweggetjes. Oude boerderijen met veel zooi om huis kenmerken de omgeving. Ons doel is station Tiel Passewaaij, 1,5km van Wadenoijen, het eindpunt van de etappe. Het voordeel van landweggetjes is dat je kilometers kunt vreten. Voordat we het weten zijn we dan ook alweer op het station en pakken we de trein terug naar station Zaltbommel, waar onze auto staat. We hebben vandaag dik 30km gelopen omdat we gestart zijn bij station Zaltbommel. Was goed te doen.

Maarten van Rossumpad etappe 4, Waardenburg naar Wadenoijen, vader, dochter
Maarten van Rossumpad etappe 4, Waardenburg naar Wadenoijen,
Maarten van Rossumpad pruimen Betuwe

Meer lezen over het Maarten van Rossumpad (LAW 4)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

 

Wil je Maarten van Rossumpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.