Maarten van Rossumpad etappe 15: Vaassen naar Heerde. Een route van 24 km over de Oost-Veluwe. Je loopt van Kasteel Cannenburch in Vaassen naar het Heerderstrand in Heerde. In het begin van de route wandel je veel langs asfaltwegen met hier en daar een uitstapje door het bos. Het einde van de etappe is prachtig en biedt een grote diversiteit aan landschappen, met de Renderklippen als hoogtepunt.

Maarten van Rossumpad etappe 15

  • Van: Vaassen naar Heerde
  • Start: bushalte Vaassen Centrum
  • Stop: bushalte Heerderstrand
  • Afstand: 24 km 
  • Route: ****
  • Leuk: Kasteel Cannenburch, watermolen, Wisselse Veen, heide, De Renderklippen, schepijs, mooie bospaden
  • Minder leuk: wandelen over asfaltwegen

Maarten van Rossumpad etappe 15: Vaassen naar Heerde

We slapen op een fantastisch plekje in de bossen bij Emst. Net wanneer we een hap van ons broodje willen nemen, duiken de eerste reetjes op voor de auto. Even later huppelt ook eekhoorntje voorbij. Gewapend met de verrekijker verschuilen we ons vol verwondering achter de ruiten. Op de achtergrond klinkt een fantastisch vogelconcert. Wat de route vandaag ook doet, onze dag kan niet meer stuk. Na de ontbijtsafari klappen we de boel in en rijden we naar de bushalte. Maarten van Rossumpad etappe 15: kom maar op! 🙂

Kamperen in bos met camper
Paleis Het Loo

Vaassen naar Heerde: deel 1 en 2

Deze etappe is in te delen in een deel 1 en 2. Deel 1 start bij Kasteel Cannenburch en brengt via geasfalteerde plattelandsweggetjes met hier een daar een uitstapje door het groen noordwaarts. Deel 2 gaat via mooie rustige bospaadjes en uitgestrekte heidevelden naar het noorden. Het laatstgenoemde deel is qua natuur en paden de beduidend mooiere helft. Maar ook Cannenburch, het knotwilgpaadje en de watermolen bij het kasteel verdienen een ereplekje.

Wil jij het Maarten van Rossumpad lopen? Met een routeboekje verdwaal je nooit, ben je altijd op de hoogte en heb je toegang tot de leukste achtergrondinformatie. Bestel hier je routeboekje.

Maarten van Rossumpad etappe 15, Vaassen naar Heerde, Kasteel Cannenburch
Maarten van Rossumpad etappe 15, Vaassen naar Heerde, pad langs Kasteel Cannenburgh
Maarten van Rossumpad etappe 15, Vaassen naar Heerde, Cannenburgsche molen

Maarten van Rossumpad etappe 15: asfaltwegen

Na Kasteel Cannenburch is de route ietwat saai te noemen. Veel kilometers over asfaltwegen met toch behoorlijk wat verkeer. Beetje jammer. 😉 Zo nu en dan maken we een uitstapje door kleine bosgebieden die het leuk maken. Bij de Wisselse Veen en daarna Bervoetsbos begint het weer leuk te worden. Even geen verharde wegen meer en ook geen huizen in welke richting je ook kijkt. Tja, als je wandelt wil je toch in ieder geval het gevoel hebben ‘alleen op de wereld’ te zijn.

Maarten van Rossumpad etappe 15, Vaassen naar Heerde, Tongerse heide Wisselse Veen
Wandelen in Nederland koeien
Maarten van Rossumpad etappe 15, Vaassen naar Heerde, de Tongerensche Beek

Hoogtepunt: De Renderklippen

Het hoogtepunt van vandaag is unaniem De Renderklippen. Mooie golvende heidelandschappen tot aan de horizon omzoomd met een randje dennenbomen in alle tinten groen. Als kers op de taart staat er ook nog een ijsverkoper bij de Schaapskooi. <3 Wat rest zijn nog een aantal kilometers over schitterende bospaadjes naar het Heerdestrand. Hier komt de belbus ons oppikken voor een ritje naar de auto. Mooi einde van een mooi wandelweekend. 

Maarten van Rossumpad etappe 15, Vaassen naar Heerde, heide
IJsje Schaapskooi Heerde
Maarten van Rossumpad etappe 15, Vaassen naar Heerde, laatste km's door het bos

Meer lezen over het Maarten van Rossumpad (LAW4)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Onmisbaar tijdens het Maarten van Rossumpad: het routeboekje

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.