In oktober liepen we de Nar Phu Valley trekking. Een vallei verscholen tussen het Annapurna- en Manaslubergmassief met afgelegen dorpen, witte pieken, ijzige gletsjers, smalle ravijnen en verbazingwekkende rotsformaties. Om nog maar niet te spreken over de prachtige kloosters, chortens en manimuren die de route sierden. Een pareltje! Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En hoe ging het? In dit blog Nar Phu Valley trekking dag 5: Phu naar Nar Phedi.

Dag 5: Phu naar Nar Phedi

Nar Phu Valley trekking Nepal

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Van: Phu (4.080m) naar Nar Phedi (3.558m)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Start- en stoptijd: 07:15 tot 14:30 uur
  • Afstand: 20 km
  • Stijgen: 601m
  • Dalen: 1.098m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Nar Phu Valley trekking dag 5, Phu naar Nar Phedi, mooie paden
Nar Phu Valley trektocht Nepal, rotspartijen
Trekking Nepal manimuur
Nar Phu Valley trekking dag 5, Phu naar Nar Phedi, uitzicht vallei

Reisverslag Nar Phu Valley trekking dag 5: Phu naar Nar Phedi

Tibetaanse invloeden van Phu naar Nar Phedi

We nemen afscheid van verborgen pareltje Phu en lopen terug richting Meta langs dezelfde fantastische route langs de rivier… onder dezelfde fantastische klimatologische omstandigheden. Waar we op de heenweg probeerden om voor het donker Phu te bereiken, hebben we nu alle tijd om de Tibetaans boeddhistische variant van stupa’s (hier chorten genoemd) en een manimuur te bewonderen. De chorten zijn stenen torentjes waarin een relikwie of een boeddhistische tekst wordt bewaard. Een manimuur is een eeuwenoude gebedsmuur die is opgebouwd uit platte stenen waarop mantra’s (gebeden en heilige teksten, zoals Om Mani Padme Hum) zijn aangebracht in Tibetaans schrift. We lopen in een aangenaam tempo langs de afgrond en genieten wederom van de fenomenale uitzichten.

Triest verhaal

Na een paar uurtjes wandelen, bereiken we dezelfde heerlijke lunchplek als twee dagen geleden. Later in de middag steekt de wind plotseling verraderlijk op, waardoor mijn Wanderworld pet in de afgrond dreigt te verdwijnen. Slechts een klein struikje houdt ‘m tegen en gids Subash rent er achteraan en pikt ‘m zonder blikken of blozen weg van de steile helling. Wat een held! Hij vertelde eerder trouwens dat zijn vader één van de slachtoffers is geweest van de aardbeving van 2015. Een triest verhaal.

Trekking in Nepal, chorten, stupa
Nar Phu Valley trekking dag 5, Phu naar Nar Phedi, mooie afdaling
Nar Phu Valley trekking dag 5, Phu naar Nar Phedi, steile afdaling
Nar Phu Valley trekking dag 5, Phu naar Nar Phedi, ezels

Bijzondere overachten in Nar Phedi klooster

We lopen vandaag van Phu naar Nar Phedi en overnachten hier op een zeer bijzondere locatie, namelijk Nar Phedi Gompa, een klooster midden in de wildernis, waar jonge monniken de eerste vier jaar van hun opleiding volgen. Om deze plek te bereiken moeten we nog wel een 150m diepe kloof oversteken middels een in de Himalaya gebruikelijke metalen hangbrug. We slapen in hetzelfde houten complex als de monniken en hebben het unieke voorrecht om een klasje bij te wonen in het klooster waarbij het opzeggen van mantra’s worden begeleid door muziekinstrument, zoals twee machtige trommels in de vorm van een gong.

Superlatieven schieten tekort

Ik kan geen superlatieven meer bedenken om deze trekking te omschrijven. De Nar Phu regio is een waanzinnige cocktail van Tibetaanse authenticiteit en puurheid. Het is ruw, rauw, ongepolijst, desolaat en tegelijkertijd vriendelijk, vredig en gekleurd. Ik weet dat deze hike natuurlijk het meest vers in het geheugen ligt, maar kan nu al zeggen dat het de mooiste is die ik tot nu toe heb gemaakt. En dan moeten we de Kang La pass (5.306m) nog over. Ik schrijf dit verhaal overigens van onder een dekentje in de heerlijk verwarmde eetzaal. We moesten alleen even verkassen naar de eveneens warme keuken om plaats te maken voor de maaltijd voor de studenten.

Wil je iets betekenen voor de monniken in Nar Phedi Gompa (klooster), geef dan ter plekke een fooi. In het klooster (net voorbij de ingang) staat een ‘tip box’ waar je een bijdrage kunt achterlaten.

Trekking Nepal, Way to Gompa
Nar Phu Valley trekking dag 5, Phu naar Nar Phedi, Nar Phedi Monastery
Nar Phu Valley trekking dag 5, Phu naar Nar Phedi, Nar Phedi klooster monnik
Nar Phu Valley trekking dag 5, Phu naar Nar Phedi, Nar Phedi klooster monniken

Wil je meer weten over de Nar Phu Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Nar Phu Valley trekking: een goede wandelkaart. Deze vind je op de website van De Zwerver

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.