In oktober liepen we de Nar Phu Valley trekking. Een vallei verscholen tussen het Annapurna- en Manaslubergmassief met afgelegen dorpen, witte pieken, ijzige gletsjers, smalle ravijnen en verbazingwekkende rotsformaties. Om nog maar niet te spreken over de prachtige kloosters, chortens en manimuren die de route sierden. Een pareltje! Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En hoe ging het? In dit blog Nar Phu Valley trekking dag 7: Nar naar Ngawal.

Dag 7: Nar naar Ngawal

Nar Phu Valley trekking Nepal

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Van: Nar (4.235m), via Kang La Pass (5.306m), naar Ngawal (3.678m)
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start- en stoptijd: 04:00 tot 14:30 uur
  • Afstand: 15 km
  • Stijgen: 1.100m
  • Dalen: 1.619m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Vroeg opstaan trekking Himalaya Nepal
Nar Phu Valley trekking dag 7, Nar naar Ngawal, eerste zonnestralen
Mooie ochtend Nepal trektocht Himalaya

Reisverslag Nar Phu Valley trekking dag 7: Nar naar Ngawal

Nar naar Ngawal: vroeg opstaan

Ik word wakker in het lekkerste bed van de Himalaya wanneer Ganesh midden in de nacht op de deur klopt. Met een ontbijt in de nek verlaten we Nar, gewapend met hoofdlampen, een uurtje later in het pikkedonker. Als wagonnetjes haken we aan bij locomotief Subash, die feilloos de weg lijkt te weten. Ondanks dat er nagenoeg geen wind staat is het berekoud en het gaat nog uren duren voordat de zon erbij komt. Dit wordt echter meer dan ruimschoots gecompenseerd door de weldadige stilte, de wonderlijke sterrenhemel en de reeds voorzichtig zichtbaar wordende contouren van de robuuste reuzen. 

Bij daglicht wordt pas echt duidelijk hoe ruig, onherbergzaam en daardoor wreed mooi het landschap van Nar naar Ngawal is! Ik loop met gids Subash voorop en we hebben het tempo er aardig in zitten. Toch blijft luisteren naar je lichaam absoluut noodzakelijk op deze hoogte, want elke bovenmatige inspanning wordt keihard afgestraft in de vorm van hoofdpijn, misselijkheid en/of duizeligheid.

Sneeuwvelden en een fraai bergmeer

Metertje voor metertje komen we dichter bij ons doel, ons ondertussen vergapen aan de weldadige wonderen van de natuur. Het toch al indrukwekkende decor wordt een paar honderd meter onder de top nog verder gedramatiseerd door de eeuwige sneeuwvelden die het pad weliswaar wat moeilijker begaanbaar maken, maar nog steeds is het prima te doen met de stevige tred die iedereen in onze groep in de bagage heeft. Dit is waarschijnlijk alvast een voorproefje op wat ons op de Dhaulagiri te wachten staat. Vlak voor het bereiken van de pas verdelen we de laatste Snickers bij een fraai bergmeertje, uit de wind en in de zon.

Nar Phu Valley trekking dag 7, Nar naar Ngawal, pad naar Kang La Pass
Nar Phu Valley trekking dag 7, Nar naar Ngawal, sneeuw op weg naar Kang La Pass
Friends bergmeer Himalaya
Nar Phu Valley trekking dag 7, Nar naar Ngawal, uitzicht Kang La Pass

Applausje voor onszelf

Met de driftig wapperende gebedsvlaggetjes in zicht zijn de laatste stappen slechts nog een formaliteit. Eén voor één bereiken we, onder luid gejoel de Kang La Pass (5.306m). Applausje voor onszelf overigens, want we zijn hier nog geen andere mensen tegengekomen. Op de smalle kam is er net genoeg plek voor een groepsfoto, want uiteraard moet ook dit zoveelste unieke moment worden vastgelegd.

Nar naar Ngawal: buitenaardse landschappen

Het uitzicht op de andere kant van de pas is buitenaards! De super steile en technische afdaling wordt onafgebroken vergezeld door een blik op de gepoedersuikerde toppen van het enorme Annapurna massief. Om snel doch veilig naar beneden te wandelen moet je het pad als het ware dansend benaderen. Met licht gebogen knieën en licht aangespannen buikspieren is het een kwestie van focus op de ondergrond en een beetje spelen met de zwaartekracht. In de slipstream van Subash zijn we in no time halverwege en omdat de rest de lunch al voor de beoogde pauzeplek heeft opgepeuzeld doen we ter plekke een hazenslaapje. Na bijna 1.700m(!) dalen ploffen we moe maar voldaan neer op het terras van ons guesthouse in Ngawal. De toename in luxe is hier duidelijk merkbaar en is simpel te verklaren aan de hand van de ligging aan het populaire Annapurna Circuit. Zo is er warm water om te ‘douchen’ en snacken we in de avond popcorn

Nar Phu Valley: verborgen parel

De Kang La was nog het ontbrekende puzzelstukje om de Nar Phu ervaring compleet te maken. Zoals reeds eerder vermeld is dit verborgen pareltje onder de rook van de overbekende Annapurna de mooiste meerdaagse hike die ik ooit heb gemaakt. Al komt dit natuurlijk ook door de fijne mensen waarmee ik op pad ben. Nar Phu is als een serene, onontdekte sprookjeswereld vol met niet normaal mooie natuur, cultuur en puurheid. Hopelijk blijft deze regio zijn unieke karakter behouden.

Reisfilm Hiking Nar Phu Valley trektocht Nepal, Kang La Pass
Afdaling Kang La Pass
Nar Phu Valley trekking dag 7, Nar naar Ngawal, uitzicht afdaling Kang La Pass
Lunch trekking Nepal Himalaya
Nar Phu Valley trekking dag 7, Nar naar Ngawal, maanlandschap

Wil je meer weten over de Nar Phu Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Nar Phu Valley trekking: een goede wandelkaart. Deze vind je op de website van De Zwerver

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.