In november liepen wij Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking in Nepal, inclusief een uitstapje naar Ice Lake. Een mooie trektocht waarbij we onderweg door alle seizoenen liepen. Van subtropisch tot alpien. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe ging het? In dit blog Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 11: High Camp naar Muktinath.

Dag 11: High Camp naar Muktinath

Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking

  • Van: Thorong High Camp (4.880m) naar Muktinath (3.710m)
  • Moeilijkheidsgraagd: moeilijk
  • Start- en stoptijd: 05:00 tot 14:30 uur
  • Afstand: 16 km
  • Stijgen: 573m
  • Dalen: 1.757m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 11, High Camp naar Muktinath, theetijd
Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 11, High Camp naar Mukthinath, Annapurna crew
Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 11, High Camp naar Muktinath, afdaling Thorong La pass

Reisverslag Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking dag 11: High Camp naar Muktinath

Oversteek Thorong La pass (5.416m)

De wekker gaat om 04.00 uur. Ik heb alles gisteravond klaargezet, zodat ik niet hoef te denken. Vandaag is de ‘grote dag’, want we steken de Thorong La pass (5.416m) over. Omdat het enorm kan waaien bovenop de pas moeten we hier voor het middaguur zijn. Ons plan is om 04.30 uur te vertrekken, maar dat gaan we niet redden omdat de keuken ons eten niet op tijd bereidt heeft. Om 05.oo uur zijn we klaar voor de start. Het is stervenskoud. Zelfs met vier lagen.

Koud en donker

In een kleine karavaan lopen we de berg op. Er staat een extreem gure wind en het is pikkedonker. Gestaag lopen we de berg op. We zijn blij met onze hoofdlampjes en stijgijzers want bij de stukken over sneeuw en ijs ben je anders echt verloren. Ook Purol is onze beste vriend, neus, lippen, wangen… het hele gezicht krijgt een goede vetlaag. Na drie uur klimmen, twee thee stops en twee valpartijen bereikt iedereen heel- of halfhuids de pas. Na een kleine fotosessie, zetten we in op deel twee.

Afdalen naar Muktinath

De afdaling naar Muktinath is lang. Ook hier zijn onze stijgijzers een must. We zien veel mensen ploeteren op hun weg naar beneden aangezien het spekglad kan zijn. Waar we een paar uur geleden nog al onze kleding aanhadden, willen we tijdens de lunch eigenlijk alles wel weer utitrekken. Wat een contrast. Na het middageten lopen we nog een aantal uren relaxt bergafwaarts naar Muktinath. Daar bezoeken we onder andere Muktinath Temple, een belangrijk bedevaartsoord voor hindoes en boeddhisten.

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 11, High Camp naar Muktinath, woestijn
Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 11, High Camp naar Muktinath, Buddhist Temple
Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 11, High Camp naar Muktinath Temple water
Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 11, High Camp naar Muktinath, Muktinath city

Wil je meer weten over de Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking: een goede wandelkaart. Deze vind je op de website van De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.