In oktober en november liepen we Dhaulagiri Circuit trekking. Een spectaculaire tocht om de zevende hoogste berg ter wereld: Dhaulagiri (8.167m). Deze bergtrekking staat in het teken van teken van kou, sneeuw, ijs en gletsjers. We brachten we veel tijd door boven de 4.000m, staken twee passen boven de 5.000m over en sliepen in tenten. Een bizar mooie trekking door de Nepalese wildernis! Hoeveel liepen per dag? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe ging het?In dit blog Dhaulagiri Circuit trekking dag 11: Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley, via de French Pass (5.360m).

Dag 11: Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley

Dhaulagiri Circuit trekking Nepal

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Van: Dhaulagiri Base Camp (4.740m), via French Pass (5.360m), naar Hidden Valley (5.200m)
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start- en stoptijd: 08:00 tot 14:00 uur
  • Afstand: 8.5 km
  • Stijgen: 786m
  • Dalen: 330m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Dhaulagiri Circuit dag 11, Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley, eerste zon
Team Dhaulagiri

Reisverslag Dhaulagiri Circuit trekking dag 11: Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley

Wrede bergdecors

De kou is amper voelbaar tijdens de nachtelijke urineermomenten en dat komt door het wreed mooie decor waarin deze irritante doch noodzakelijke handeling plaatsvindt. Ik vraag me af of mijn slaapzak toereikend is voor de temperatuur, aangezien ik het wel een beetje fris begin te krijgen. Iedereen had hier echter last van en Sanesh schat de temperatuur, in combinatie met de snijdende wind, dan ook op -20°C! Ondanks deze extreme klimatologische omstandigheid pak ik de beste slaap van deze trip.

Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley: en doorrr!

Volgens de planning stond vandaag een acclimatisatie dag Dhaulagiri Base Camp op het programma, maar omdat we hiervoor de Nar Phu Valley trekking gelopen hebben, voelt iedereen zich goed. Daarnaast moet je bij goed weer in deze regio niet gaan zitten wachten. Daarom gaan we direct door richting Hidden Valley. Het is bijzonder ijzig wanneer we na het ontbijt de tent moeten verlaten, zodat de dragers deze kunnen afbreken. Vervolgens lopen we gezamenlijk in een lange stoet de gletsjer verder af. Ganesh had het gisteren over een ‘easy trail’ en nu weet ik in ieder geval dat dit niet staat voor gemakkelijk. 

Kou en weldadige stilte

Het traject ligt vandaag grotendeels in de sneeuw en het eerste uur is kei technisch, grillig en bij vlagen spekkie glad! Het blijft weer ongelooflijk om te zien hoe de dragers met alle zware bepakking op de rug, zonder zichtbare moeite, de obstakels overwinnen. Respect! Het gaat nog even duren, voordat we de door de zon beschenen deel van deze woestenij gaan bereiken. Tot die tijd is het gewoon accepteren dat het niet al te benauwd is. Terwijl iedereen zich in een eigen tempo omhoog wurmt ligt de focus compleet op de ademhaling, met als prettige bijkomstigheid de kalme, weldadige stilte. Onbetaalbaar!

Dhaulagiri Circuit dag 11, Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley, ridge
Dhaulagiri Circuit dag 11, Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley, bergkam
Dhaulagiri Circuit dag 11, Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley, uitzicht Dhaulagiri
Dhaulagiri Circuit dag 11, Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley, pauze

Bron van energie en French Pass

En dan…eindelijk, onze grote vriend in helse Himalayaanse tijden…de brandende bol, de koperen ploert, de bron van energie. Dat betekent wel gelijk de zonnebril op tegen sneeuwblindheid en na een, vanwege de harde wind, korte pauze wordt het allemaal nog veel indrukwekkender. Het glibberige pad loopt over een smalle graad, aan de ene kant compleet voorzien van een dikke laag sneeuw en aan de andere kant van een rotsachtige afgrond met als achtergrond de meer dan imposante uitlopers van de Dhaulagiri I. Na enkele van deze prachtige kilometers dalen we scherp af naar een veld van sneeuw, waarbij in de verte de hindernis van de dag al voorzichtig zichtbaar lijkt, French Pass op maar liefst 5.360m hoogte!

Hoofdpijn

French Pass (5.360m), Het uitzicht vanaf deze mijlpaal is weer eens van een onwerkelijke schoonheid, waar we ook kijken, zelfs met de ogen dicht. De, tot op het bot, snijdende wind maakt echter dat we na een snelle groepsfoto (en andere creatieve selfies) snel afdalen aan de volledig besneeuwde zijde. Omdat ik plotseling een drukkende hoofdpijn voel opkomen schroef ik mijn tempo drastisch op. Het beste medicijn bij dergelijke symptomen is naar beneden, al kom ik er later achter dat de retestrak zittende bivakmuts ook een substantieel aandeel heeft gehad in dit fysieke ongemak.

360 graden view

Ik bereik de pauzeplek van de dragers, die met allen verdiend zitten uit te rusten na gedane arbeid. Het blijkt is dat deze mystiek mooie locatie op pakweg 5.100m hoogte, in de middle of nowhere, luisterend naar de naam Hidden Valley onze overnachtingsplek wordt! Uit de wind is het heerlijk bijkomen in de door een uitbundige zon beschenen tent, maar wanneer het, zoals dagelijks, ook hier richting het einde van de middag betrekt, is de gang naar de behaaglijke keukentent snel opgezet.

Hidden Valley Dhaulagiri Circuit Nepal
Dhaulagiri Circuit dag 11, Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley, kamperen
Camping Himalayas Nepal

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.