In oktober en november liepen we Dhaulagiri Circuit. Een spectaculaire tocht om de zevende hoogste berg ter wereld: Dhaulagiri (8.167m). Deze bergtrekking staat in het teken van teken van kou, sneeuw, ijs en gletsjers. We brachten we veel tijd door boven de 4.000m, staken twee passen boven de 5.000m over en sliepen in tenten. Een bizar mooie trekking door de Nepalese wildernis! Hoeveel liepen per dag? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe ging het?In dit blog Dhaulagiri Circuit trekking dag 13: Yak Kharka naar Marpha.

Dag 13: Yak Kharka naar Marpha

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Van: Yak Kharka (3.680m) naar Marpha (2.650m)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Start- en stoptijd: 08.30 tot 11.00 uur
  • Afstand: 13 km
  • Stijgen: 3m
  • Dalen: 1.496m
Dhaulagiri Circuit dag 13, Yak Kharka naar Marpha
Dhaulagiri Circuit dag 13, Yak Kharka naar Marpha, laatste kilometers

Reisverslag Dhaulagiri Circuit trekking dag 13: Yak Kharka naar Marpha

Einde in zicht

Heerlijk wakker worden bij het zien van de fabelachtige foto’s die Jacobyn de afgelopen nacht nog heeft getrokken van onze tentjes tegen een door de maan beschenen Annapurna achtergrond. Het is de laatste wandeldag! Iedereen kijkt uit naar de weldaad van de bewoonde wereld en de stemming is dan ook opperbest. Het is nog een kwestie van 1.500m dalen. Geen straf in deze onwaarschijnlijk vervelende omgeving. Het pad loopt op een aangename naar beneden en is gemakkelijk in vergelijking met wat we de afgelopen tijd voor de kiezen hebben gekregen. Zoals deze hele trekking mogen we de handen samenknijpen voor het voorgeschotelde weer. De zon schijnt uitbundig, er is nagenoeg geen wind en de grillige bergtoppen steken scherp af tegen de loeiblauwe hemel. 

Hidden Valley naar Yak Kharka: dalen

We zijn weer terug onder de boomgrens. Dat betekent dat we van bruine rots en paarse (en soms gele;)) sneeuw weer terug zijn in het groen! Af en toe komt er een vliegtuig of helikopter onderlangs (!) die vanuit Pokhara trekkingstartplaats Jomsom aandoen, of andersom. Best bijzonder om zo’n vliegend vehikel van boven vast te leggen, bizar zelfs! Vanaf pakweg 3.500m is het mogelijk om er op neer te kijken. Terwijl beneden de contouren van finishplaats en appelwalhalla Marpha steeds duidelijker zichtbaar worden, geurt een verfrissende lucht van een of andere, enigszins op een conifeer gelijkende, struik heerlijk in de neus. Marpha ziet er van bovenaf netjes, welvarend en verrassend authentiek uit. De oogst uit de appelboomgaarden is kennelijk hoog vanwege de gunstige groeiomstandigheden in deze vallei. Dat brengt, naast wat toerisme, waarschijnlijk rijkelijk veel roepies in het laatje.

Dhaulagiri Circuit dag 13, Yak Kharka naar Marpha, Marpha village
Streets of Marpha Nepal

Maximaal relaxen

Dan is het zover, de laatste meters van het Dhaulagiri Circuit zijn een feit. We zijn allemaal blij dat we, ondanks enkele tegenslagen, veilig en wel zijn teruggekeerd in de bewoonde wereld. Het guesthouse is dan ook een fantastische verademing, met echte bedden, een semi lauwe douche en een weelderig begroeide tuin. Jawel, Dhaulagiri is in de pocket!!!!! Al moet het besef nog wel even indalen, iets wat ongetwijfeld nog gaat gebeuren de komende tijd. Het is allereerst even maximaal relaxen en bijkomen van alle indrukken van de afgelopen 4 weken. Het vlakke grasveldje in de tuin leent zich uitstekend voor een ontspannende hatha/yin workout en zo geniet een ieder op zijn eigen manier van het even niets meer moeten.

Safe the best for last

Op een dikke 2.800m is het nog steeds fris wanneer de zon achter de bergen verdwijnt. We verkassen daarom naar de dining room en worden daar aangenaam verrast met een met extra zorg aangekleed feestmaal bestaande uit rijst, gebakken aardappels, verse groenten en zelfs gebraden kip! Kok, gids en route uitzetter J.B. heeft het beste voor het laatst bewaard. Ook volgt er nog een toetje (lees: dusdanige gigantische taart) zodat wij niet anders kunnen dan de hele groep erbij uitnodige. Bedeesd en bescheiden als altijd druppelen de dragers één voor één binnen om voorzichtig plaats te nemen aan onze tafel. Terwijl Paula zich ontfermt over het aansnijden van de zoete lekkernij verschijnt J.B. ten tonele met een grote fles huisgestookte Raksi (een soort rijstwijn met een alcoholpercentage waar de hoogte van de Everest bij verbleekt).

Raksi

Kordaat schenkt J.B. voor iedereen een glas in en niet lang nadat schoorvoetend de eerst slokjes zijn genomen, evolueert de beheerste sfeer uiteindelijk naar een spontane knalfuif. De dragers blijken stuk voor stuk te beschikken over waanzinnige dance skills en gaan dan ook helemaal los op zowel Nepalese klanken als Hollandsche happy hardcore. Het is mooi om te zien hoe die jonge gasten volledig ontladen na twee weken keihard werken. Vanwege klachten over enige geluidshinder is het korte maar heftig leuke feestje rond 20.30 uur voorbij en kruipt iedereen moe maar ongetwijfeld voldaan z’n mand in. Morgen wacht de busreis naar het uitermate prettig vertoefbare Pokhara.

Schilderij Marpha Nepal
See you again cake

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.