In oktober en november liepen we Dhaulagiri Circuit trekking. Een spectaculaire tocht om de zevende hoogste berg ter wereld: Dhaulagiri (8.167m). Deze bergtrekking staat in het teken van teken van kou, sneeuw, ijs en gletsjers. We brachten we veel tijd door boven de 4.000m, staken twee passen boven de 5.000m over en sliepen in tenten. Een bizar mooie trekking door de Nepalese wildernis! Hoeveel liepen per dag? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe ging het?In dit blog Dhaulagiri Circuit trekking dag 9: Italian Base Camp naar Japanese Base Camp.

Dag 9: Italian Base Camp naar Japanese Base Camp

Dhaulagiri Circuit trekking Nepal

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Van: Italian Base Camp (3.660m) naar Japanese Base Camp (4.210m)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Start- en stoptijd: 08:15 tot 13:00 uur
  • Afstand: 11 km
  • Stijgen: 714m
  • Dalen: 203m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Dhaulagiri Circuit dag 9, Italian Base Camp naar Japanese Base Camp, team
Dhaulagiri Circuit dag 9, Italian Base Camp naar Japanese Base Camp, klimmen

Reisverslag Dhaulagiri Circuit trekking dag 9: Italian Base Camp naar Japanse Base Camp

Skinny trails, puin en ijs

Vandaag het begin van het slotstuk van dit nu al onvergetelijke avontuur! Vanaf hier gaat deze trekking van de vriendelijke en gemoedelijke aanloop naar een absoluut bruut hardcore hiking adventure in de laatste zes dagen! We zijn de bocht voorbij Italian Base Camp nog niet om of we ervaren gelijk wat de betekenis van een, door de eerder ontmoette Aussies gehanteerde term ‘skinny trail’ is. Het is niet meer dan een paar wandelschoenen breed streepje, gegraveerd in een steile, stenen helling. Zonder enige vorm van houvast! Wat volgt is een zeer technische slinger over een reusachtig gedrocht, bestaande uit puin en ijs. De toon is gezet en een ongelukje zit in een klein hoekje wanneer ik in de kinderlijk eenvoudige aanloop naar deze obstakels een misstap bega. Ik klap vol door mijn linker enkel! Mijn hoge Meindl’s lijken dit moment van onachtzaamheid gelukkig moeiteloos op te vangen. 

Dhaulagiri Circuit dag 9, Italian Base Camp naar Japanese Base Camp, steile afgrond
Dhaulagiri Circuit dag 9, Italian Base Camp naar Japanese Base Camp, rivier
Ronde om de Dhaulagiri, mooiste trektochten Nepal

Ga dit zelf ervaren

Terug op het oorspronkelijke pad wordt pas duidelijk in welk onwerkelijk schoon landschap we terecht zijn gekomen: de Chongardan kloof. Ik heb de afgelopen weken alle superlatieven reeds opgebrand in een poging te omschrijven wat wij hier in de Himalaya aantreffen! Er zijn geen woorden voor hoe deze pure wildernis voelt! Ik zou tegen iedereen die van ruige natuur houdt en fit is willen zeggen: ga dit zelf ervaren!Je kunt hier eindeloos blijven fotograferen en filmen en dat doen we ook. Uiteraard wel zonder te vergeten om ook in dit bijzondere moment te mogen zijn.

Focus

De zon is gaan schijnen en we pauzeren meerdere keren op een windstille plek in de immense kloof. Iedereen is blij en ook voor mij persoonlijk is er geen vuiltje aan de lucht. Toch voel ik een zekere stijfheid opkomen in de dubbelgeklapte enkel. Ja hoor, na de lunchpauze voel ik plots een stekende pijn. De rest van de moeilijk begaanbare route naar Japanese Base Camp lijkt eindeloos. Met de tanden op elkaar en diverse opkomende emoties verbijt ik bij elke stap de pijn. Wat een ongelooflijke kut timing. Net wanneer het meest uitdagende deel van één van de zwaarste trails op deze aardbol is begonnen, gaat één verkeerde stap zijn tol wellicht keihard eisen. Ik probeer rustig te blijven, focus me op mijn ademhaling en doe een verwoede poging om op de loer liggende doemscenario’s te vermijden. 

Mooiste Dhaulagiri Circuit trekking Nepal
Lunch stop Nepal trekking Himalaya

Het gaat niet

Paula zit vlak achter mij en is mijn enigszins onnatuurlijke tred niet ontgaan. Wanneer ze belangstellend informeert naar mijn toestand komt het hoge woord eruit: het gaat niet, maar het moet wel gaan, want niet gaan is hier geen optie! We zijn inmiddels afgedaald naar de rivier en belanden in een setting die schreeuwt om een enthousiaste groepsfoto. Uit het niets dient zich de volgende bijzondere ervaring aan: lopen de Chongardan gletsjer, een permanente berg ijs! Het is lastig om een weg te vinden in dit labyrint van stenen, sneeuw en ijs. Ik ben dan ook blij dat er in de verte iets van leven waarneembaar is. De vooruitgesnelde porters (het blijft bizar hoe zij met het enorme gewicht op de rug in deze moeilijke omstandigheden de balans weten te houden) zijn reeds bezig om het kamp voor de nacht op te zetten! 

Drastisch geromantiseerd

Mijn idee van een Base Camp blijkt overigens drastisch geromantiseerd en strookt niet met de realiteit. Frietkot, koffietent, ballenbak en snoepautomaat zijn namelijk in geen kloven of valleien te bekennen. Japanese Base Camp is simpelweg een verlaten picknickplek in the middle of nowhere met helaas een hoop afval van vorige expedities als stille getuigen. Ik strompel naar de reeds gereedstaande tent en plof neer op de slaapmat. Voorzichtig trek ik mijn schoenen uit, verruil snel mijn bezwete thermoshirt voor een droog exemplaar en durf bijna niet te kijken of mijn enkel dik is. 

Dhaulagiri Circuit waterval en sneeuw
Dhaulagiri Circuit dag 9, Italian Base Camp naar Japanese Base Camp, wildernis

Koelen met gletsjerijs

De op het oog onaangedane buitenkant is absoluut niet representatief voor de pijn die ik inwendig voel. De afwezigheid van een zwelling duidt meestal niet op schade aan de banden, maar voor de zekerheid vraag ik aan Sanesh of ik iets van sneeuw of ijs kan krijgen om toch te koelen. We bivakkeren immers op een gletsjer. Zijn broer Anish, die normaalgesproken ook gids is, maar nu een ondersteunende rol heeft als drager, daalt een fors stuk af en komt met enkele brokstukken ijs terug. Wat een held! Sanesh transformeert het tot een gehalveerde jerrycan ijswater en komt terug naar de tent om mijn voet erin te dippen. Overmand door wisselende gedachten vertel ik hem hoe goed hij de hele tocht al bezig is met zijn onvoorwaardelijke hulp. Gepositioneerd in de meest comfortabele toestand, begint de mogelijke ernst van de situatie in te dalen.

Gletsjer ronde om de Dhaulagiri
Dhaulagiri Circuit dag 9, Italian Base Camp naar Japanese Base Camp, terugblik vallei
Dhaulagiri Circuit dag 9, Italian Base Camp naar Japanese Base Camp, gletsjer

Kan wel janken

WTF. Ik lig hier op een schier onbereikbare plek op deze aardkloot geblesseerd in een tentje te hopen op betere tijden. Net nu het grensverleggend gaaf wordt, barre winterse camping, next level, into the unknown, van de gebaande paden, uit de comfort zone! Ik kan wel janken en probeer negatieve gedachten niet toe te laten om onnodige paniek in mijn hoofd te voorkomen. Ik wil mezelf toch zo graag een keer tegenkomen? Nou Maunaslu, het is zover jongen. Ga er maar voor zorgen dat je je beste ik naar boven haalt en zonder verdere kleerscheuren van deze helse plek vandaan komt! Ik kan dat niet alleen en hoef dat gelukkig ook niet alleen! De ware aard van de mensen die me vergezellen, kende ik al en wordt in deze omstandigheid nog eens dubbel en dwars bevestigd! Iedereen is meegaand en zorgzaam, waarvoor eindeloze dank!

Rust in de tent

Af en toe hoor ik gelach uit de dining tent en dat betekent dat de stemming er prima in zit, in deze onvoorstelbare situatie, met z’n allen hoog in de wolken! Ik krijg koffie, soep en popcorn toegestopt en maak het me zo gezellig mogelijk. Ik nestel me diep in de warme slaapzak, hapje, drankje en muziekje erbij! ‘Zen – The Sound of Inner Peace 69’ vergeet ik nooit meer en zal ik altijd associëren met dit niet van te voren te bedenken scenario! Verder schrijf ik alles van me af in dit verslag, omdat ik weet dat dat voor mij meditatief werkt. Het gezegde ‘rust in de tent’ krijgt zo een praktische betekenis.

Dhaulagiri Circuit dag 9, Italian Base Camp naar Japanese Base Camp, Japanese BC
Camping Dhaulagiri Circuit
Enkel verstuikt, been omhoog tent trekking Nepal

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.