In oktober en november liepen we Dhaulagiri Circuit trekking. Een spectaculaire tocht om de zevende hoogste berg ter wereld: Dhaulagiri (8.167m). Deze bergtrekking staat in het teken van teken van kou, sneeuw, ijs en gletsjers. We brachten we veel tijd door boven de 4.000m, staken twee passen boven de 5.000m over en sliepen in tenten. Een bizar mooie trekking door de Nepalese wildernis! Hoeveel liepen per dag? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe ging het? In dit blog Dhaulagiri Circuit trekking dag 4: Muri naar Boghara

Dag 4: Muri naar Boghara

Dhaulagiri Circuit trekking Nepal

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Van: Muri (1.850m) naar Boghara (2.080m)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Start- en stoptijd: 07:30 tot 14:00 uur
  • Afstand: 15 km
  • Stijgen: 1.019m
  • Dalen: 999m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Dhaulagiri Circuit dag 4, Muri naar Boghara, mooie uitzichten
Dhaulagiri Circuit dag 4, Muri naar Boghara, wandeltocht Himalaya

Reisverslag Dhaulagiri Circuit trekking dag 4: Muri naar Boghara

Omgeven door groene akkers

Het is wederom schitterend weer deze ochtend wanneer we Muri uitlopen door de groene akkers en velden om vervolgens scherp af te dalen en de rivier over te steken. Aan de andere kant gaat het dan uiteraard weer steil omhoog en omdat de zon alweer aardig krachtig aanwezig is, besluit ik om de lange broek om te wisselen voor een korte. Het zal waarschijnlijk wel een van de laatste keren zijn dat dit mogelijk is in verband met de steeds kouder wordende omstandigheden

Bistari bistari

In afwachting van de lunch, op weer een heerlijke plek, doen we een yoga nidra sessie, die het nodige losmaakt. We moeten even schakelen deze eerste dagen, aangezien het tempo waarin alles gaat een stukje lager ligt dan we gewend zijn van eerdere trektochten. Bistari, bistari, wat zoveel betekent als rustig, rustig, is immer het devies en het is helemaal oké om de eeuwige klok los te laten en uitgebreid de tijd te nemen. Wellicht kunnen we deze mindset na deze trip ook introduceren in het Nederlandse systeem. Gids Sunny attendeert ons op enkele bijennesten die hoog boven ons op een schier onmogelijke en onbereikbare plek aan de rotswand zijn bevestigd. De honing schijnt zo kostbaar te zijn dat honey hunters vaak met gevaar voor eigen leven een poging doen om deze dure lekkernij te kunnen bemachtigen en verkopen. Bij thuiskomst maar eens de documentaire over dit fenomeen bekijken.

Maaltijd eten lunch trektocht Nepal
Dhaulagiri Circuit dag 4, Muri naar Boghara, hike bossen
Trekking Nepal Dhaulagiri, steile grashelling

Muri naar Boghara: maximaal genieten

Zoals jullie hebben kunnen lezen is het hier in de Nepalese natuur best wel fantastisch, maar het wordt wat betreft wandelomstandigheden allemaal nog veel leuker. Iemand is hier namelijk op het lumineuze idee gekomen om een danig duizelingwekkend paadje tegen de giga bergwand te plakken en zodoende de diepe afgrond ernaast nog wat meer aanzien te geven. Op bepaalde punten is er een fraaie doorkijk op de dorpjes die we eerder vandaag aan hebben gedaan met op de achtergrond het machtig bulderende geluid van de kolkende rivier. De rest van de dag is het gewoon maximaal genieten met als dikke bonus ook nog een immense waterval die zo mooi is, dat je er in Europa ongetwijfeld entreegeld voor zou moeten aftikken.

Fris en fruitig

Boghara schijnt het laatste dorp te zijn voor de wildernis van de Dhaulagiri dan echt begint en een jonge vrouw, met haar vijftien maanden oude zoontje op de rug, leidt ons naar haar bijzonder mooi in een vallei gelegen boerderij. In afwachting van de porters gaat iedereen voor een complete wasbeurt en wanneer ik me afspoel onder de koude waterslang komt Ganesh aangesneld om me te vertellen dat het in Nepal niet gebruikelijk en wenselijk is dat ik al mijn kleren uit heb. Het is natuurlijk niet mijn intentie om de regels van dit prachtige land te de-respecteren, maar voor deze keer voel ik me wel weer fris en fruitig.

Dhaulagiri Circuit waterval
Dhaulagiri Circuit team
Dhaulagiri Circuit steile afgrond

Koude nachten, grote dromen

Wanneer de schemering valt komen er plots nog drie Australiërs uit de richting van de Dhaulagiri ons kamp binnen, die helaas vanwege hoogteziekte de poging om het circuit te lopen hebben moeten staken. Als ze vertellen over skinny trails en de adembenemend mooie natuur richting Japanese Camp (4.210m) begint mijn hart sneller te kloppen. Ik ben reuze benieuwd naar welke wereld ons te wachten staat. Het is inmiddels rap aan het afkoelen en de avondmaaltijd komt dan ook als geroepen, zodat we opgewarmd de slaapzak op kunnen zoeken en alvast kunnen dromen over wat de dag ons morgen gaat brengen

Dhaulagiri Circuit dag 4, Muri naar Boghara, Boghara village
Nepalees kindje Himalaya
Homestay kamer trekking Nepal

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.