In oktober en november liepen we Dhaulagiri Circuit. Een spectaculaire tocht om de zevende hoogste berg ter wereld: Dhaulagiri (8.167m). Deze bergtrekking staat in het teken van teken van kou, sneeuw, ijs en gletsjers. We brachten we veel tijd door boven de 4.000m, staken twee passen boven de 5.000m over en sliepen in tenten. Een bizar mooie trekking door de Nepalese wildernis! Hoeveel liepen per dag? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe ging het?In dit blog Dhaulagiri Circuit trekking dag 12: Hidden Valley naar Yak Kharka, via de Dhampus Pass (5.240m).

Dag 12: Hidden Valley naar Yak Kharka

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Van: Hidden Valley (5.200m), via Dhampus Pass (5.240m), naar Yak Kharka (3.680m)
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start- en stoptijd: 07.45 tot 14.00 uur
  • Afstand: 13 km
  • Stijgen: 400m
  • Dalen: 1.291m
Dhaulagiri Circuit dag 12, Hidden Valley naar Yak Kharka, zon, sneeuw, bergen
Steenmannetje Nepal bergtrekking
Dhaulagiri Circuit dag 12, Hidden Valley naar Yak Kharka, wandelen sneeuw

Reisverslag Dhaulagiri Circuit trekking dag 12: Hidden Valley naar Yak Kharka

Melkweg

Hidden Valley, diep verstopt in een nog diepere uithoek van de Himalaya, op een slordige 5 km boven de zeespiegel. De vallei is alleen wandelend te bereiken door een pas over te steken. Wat een geweldig serene en afgelegen plek! Het is alleen wel retekoud! Zodra de zon verdwijnt, kruipt de barre kilte via de huid naar binnen en het duurt niet lang voordat ook het zenuwstelsel is bereikt. Even terug naar gisteravond. Bij einde zon door naar de keukentent, waar iedereen dicht opeengepakt kletst, lacht, eet, drinkt, totdat de duisternis valt en het tijd wordt om de slaapzak op te zoeken. Maar uiteraard niet zonder een blik op de imposante sterrenhemel te werpen, inclusief duidelijk waarneembare melkweg!

Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley: en doorrr!

Met een temperatuur van om en nabij -25°C is dit mijn koudste tentovernachting ooit. Ik denk wel te mogen spreken voor iedereen. Het water in de bidon is bevroren en de meeste spullen die binnen liggen zijn bedekt met een laagje rijp. Geluk bij ongeluk is dat we niet in de schaduw lopen. Het fletse ochtendzonnetje, dat reeds schijnt, wordt met open, doch goed verpakte, armen ontvangen. De sublieme trail loopt door een oneindig lijkend sneeuwveld. We hoeven slechts een dikke 200 hoogtemeters af te leggen om de laatste ‘horde’ van deze fenomenale trekking, de Dhampus Pass (5.240m), te nemen. Na 1,5 uur zwoegen zijn we boven, 

Porters dragers trektocht Nepal Himalaya
Voorbereiding Dhaulagiri Circuit, bagage dragers

Kou en weldadige stilte

Op Dhampus Pass wachten de dragers ons op. Het grote genieten van het weer tergend mooie panorama kan beginnen! Door de heldere hemel is het zicht op de Annapurna keten en de Mustang vallei fenomenaal! Maar laten we snel teruggaan naar de stad, dit begint langzamerhand best een sleur te worden. Al zijn we nog lang niet veilig terug in de bewoonde wereld. Bij iedereen is een soort van ontlading voelbaar. Zoiets van: wij hebben deze onvergetelijke doch zware beproeving met verve doorstaan! Een serie erg leuke groeps foto’s en video’s volgt. De vermoeidheid wordt voor dit geweldige moment even ruimschoots verslagen door onbegrensd enthousiasme.

We zijn er nog niet

Op het moment van schrijven lig ik lekker behaaglijk in de tent met een bakkie koffie een noodlesoepje… en een idioot idyllisch uitzicht op het Annapurna gebergte. Er was wel enige moeite voor nodig om op deze vervelende plek te geraken, want wie dacht dat het na de Dhampus Pass louter een kwestie van afdalen zou zijn, kwam bedrogen uit! We blijven namelijk zeker nog 10 km rond de 5.000m. De smalle paden zijn een afwisseling van sneeuw en stenen. Met een grijnzende afgrond binnen handbereik blijft het elke stap opletten! De meeste ongelukken in de bergen vinden niet voor niets plaats tijdens een afdaling wanneer vermoeidheid, euforie en focusverlies boven komen drijven. Wij beschikken allemaal gelukkig over enige wandelervaring en hebben een stevige, stabiele tred in de bagage wanneer hierom gevraagd wordt.

Dhaulagiri Circuit dag 12, Hidden Valley naar Yak Kharka, richting Dhampus Pass
Dhaulagiri Circuit dag 12, Hidden Valley naar Yak Kharka, dragers in sneeuw
Dhaulagiri Circuit dag 12, Hidden Valley naar Yak Kharka, kleurscharkering

Hoofdpijn

Ik ben moe en een beetje duizelig van de gebroken nacht op grote hoogte, maar na een korte eetpauze gaat het dusdanig beter. Het lukt me dan ook om met volle teugen van het indrukwekkende landschap te genieten. Vanwege een weeïg gevoel in de maag verlang ik er overigens wel naar lager gelegen gebied. We worden eerst nog getrakteerd op een ansichtwaardig inkijkje in de bewoonde wereld, nu nog ver onder ons. Naast de Tilicho Peak (7.134m, Annapurna massief) zijn Jomsom (start/eindpunt van diverse trektochten), Marpha (met bijbehorend Tibetaans vluchtelingenkamp, Muktinath (eindpunt van de bekende Thorong La Pass/Annapurna Circuit) en de karakteristieke omgeving van het ooit verborgen koninkrijk Upper Mustang zichtbaar. Hier liepen we in 2019..

Schitterende steile afdaling

Er volgt een steile afdaling naar 4.200m, waar we ons kamp opslaan voor de laatste kampeernacht. Morgen gaat de laatste wandeling naar Marpha. De dag erop keren we terug naar de weldaad van Pokhara. We kijken er naar uit! De etappe van vandaag vond ik persoonlijk één van de mooiste, maar zeker ook de zwaarste! Met name het lange tijd lopen over moeilijke ‘skinny trails‘ op grote hoogte wordt op een gegeven moment een mentale krachtmeting. Een spelletje met jezelf. De waanzinnig (ja, dat woord heb ik inmiddels zo vaak gebruikt dat het vast iets van z’n waarde verliest) mooie natuur vergoed echter veel, zo niet alles.

Dhaulagiri Circuit dag 12, Hidden Valley naar Yak Kharka, afdaling
Kamperen trekking Nepal
Dhaulagiri Circuit dag 12, Hidden Valley naar Yak Kharka, zonsondergang op witte bergtop

Wil je meer weten over Dhaulagiri Circuit in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens Dhaulagiri Circuit: een goede wandelkaart en wandelgids Deze vind je op de website van De Zwerver. Of bestel de Dhaulagiri trekking guide op Amazon.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.