In oktober en november liepen we Dhaulagiri Circuit trekking. Een spectaculaire tocht om de zevende hoogste berg ter wereld: Dhaulagiri (8.167m). Deze bergtrekking staat in het teken van teken van kou, sneeuw, ijs en gletsjers. We brachten we veel tijd door boven de 4.000m, staken twee passen boven de 5.000m over en sliepen in tenten. Een bizar mooie trekking door de Nepalese wildernis! Hoeveel liepen per dag? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe ging het? In dit blog Dhaulagiri Circuit trekking dag 3: Dharapani naar Muri.

Dag 3: Dharapani naar Muri

Dhaulagiri Circuit trekking Nepal

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Van: Dharapani (1.400m) naar Muri (1.850m)
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start- en stoptijd: 07:45 tot 15:00 uur
  • Afstand: 14 km
  • Stijgen: 724m
  • Dalen: 412

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Pompoen Himalaya
Dhaulagiri Circuit dag 3, Dharapani naar Muri, zicht op Himalaya in Dharapani
Dhaulagiri Circuit dag 3, Dharapani naar Muri, dorpje onderweg

Reisverslag Dhaulagiri Circuit trekking dag 3: Dharapani naar Muri

In de krant

Dat het festivaltijd is, was vannacht goed hoorbaar. Zo komen de oordopjes ook buiten de stad van pas. Het ontbijt bestaat uit een appel-/banaanpannenkoek die onder andere wordt gepimpt met de 100% pindakaas van Paula uit Nederland. Daarna gaan we op pad, het laatste stuk over de weg, want vanaf Muri loopt de route enkel over wandelpaden. De omgeving is wederom prachtig groen en in de dorpjes die we passeren, trekken we veel bekijks, toeristen zijn hier kennelijk geen dagelijkse kost. Er worden meer foto’s van ons gemaakt dan andersom. Zo vraagt een man, die kennelijk bij de lokale krant werkt, ons te poseren voor wat puike plaatjes. Misschien halen we de voorpagina van de Pokhara Post, Dhaulagiri Dagblad of de Himalayan Hierwashetnieuws wel.

Dharapani naar Muri: mooie paadjes

We verlaten plots de weg en pakken een technische singletrack die ons de diepte in dirigeert naar een werkelijk waanzinnige  pauzeplek. Uiterst comfortabel zittend op een grote steen vergaap ik me, net als de rest van de Dhaulagiri gang, in alle stilte aan de wonderen der natuur. We zouden hier nog wel uren kunnen zitten, maar helaas moeten we door voor een kneiterharde lunch verplichting

Trekking Nepal Dhaulagiri, steile grashelling
Meditatie yoga trekking Nepal
Dhaulagiri Circuit dag 3, Dharapani naar Muri, vergezichten

Uitgebreide lunch: dal bhat

Een half uurtje later strijken we neer bij een huis met een mooie beschutte tuin voor een uitermate chille middagmaaltijd. Er is niemand thuis en alles zit op slot, maar wij hebben natuurlijk ook niks nodig van buitenaf. Wij zijn immers zelfvoorzienend. Er wordt een gigantische hoeveelheid levensmiddelen uitgestald en nadat de kerosinebranders zijn gevuld kan het koken voor zeventien mensen beginnen. Alle porters krijgen eerst hun welverdiende dal bhat, alvorens wij in de watten worden gelegd met soep, aardappels, rijst, groenten en Tibetaans brood met honing.

Dhaulagiri Circuit dag 3, Dharapani naar Muri, rijstterrassen
Porters, dragers Nepal

Cultuurverschillen

Sommige cultuurverschillen moeten we voor lief nemen. Het gaat er bij de Nepalezen niet in dat wij flexibel zijn wat betreft maaltijden en net zo lief hetzelfde eten als zij, wanneer dit efficiënter is. Tegelijkertijd zal de Nepalees nooit afwijken van de traditionele dal bhat. We maken er daarom uiteraard geen punt van en accepteren alles gewoon zoals het komt. Loslaten is geniaal gemakkelijk in dit prachtige land. Het is te merken dat deze tocht voor alle porters ook een avontuur is gezien de manier waarop ook zij enthousiast selfies maken.

Adembenemend uitzicht

Het laatste stuk naar Muri loopt over een brute trail met adembenemend uitzicht over het terrassenlandschap. Vanwege het Dashain festival is er ook in dit dorp veel leven in de brouwerij. Tevreden kijken we vanuit onze, wederom bijzonder authentieke homestay, pontificaal uit over de machtig indrukwekkende Dhaulagiri (8.167m), de zevende hoogste berg ter wereld. Er is overigens geen stromend water in ons pittoreske verblijf. Voor deze primaire levensbehoefte maken we gebruik van een dharapani (watertappunt) op straat. Door de ruime kieren van het houten slaapvertrek sijpelt lucht naar binnen. Gelukkig is het op deze hoogte nog zeker niet koud te noemen en hé, minimale isolatie is optimale ventilatie.

Dhaulagiri Circuit dag 3, Dharapani naar Muri, aankomst Muri
Kipjes Muri Nepal
Dhaulagiri Circuit dag 3, Dharapani naar Muri, zonsondergang

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.