In oktober en november liepen we Dhaulagiri Circuit. Een spectaculaire tocht om de zevende hoogste berg ter wereld: Dhaulagiri (8.167m). Deze bergtrekking staat in het teken van teken van kou, sneeuw, ijs en gletsjers. We brachten we veel tijd door boven de 4.000m, staken twee passen boven de 5.000m over en sliepen in tenten. Een bizar mooie trekking door de Nepalese wildernis! Hoeveel liepen per dag? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe ging het?In dit blog Dhaulagiri Circuit trekking dag 14: Marpha naar Pokhara.

Dag 14: Marpha naar Pokhara

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

Je trektocht begint en/of eindigt in Kathmandu en Pokhara. Ontzettend leuke steden waar superveel te doen is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Check hier mijn favoriete dingen om te doen in Pokhara en Kathmandu.

Paragliding Phewa Lake Pokhara

Reisverslag Dhaulagiri Circuit trekking dag 14: Marpha naar Pokhara

Busrit Marpha naar Pokhara

We moeten redelijk vroeg uit de veren voor de rit naar paradijselijk Pokhara. De feestende dragers zijn deze ochtend nog niet volledig aanspreekbaar na de enerverende avond van gisteren. Gezien de vermoeide koppies zat het venijn van Dhaulagiri Circuit voor hen duidelijk in de staart. Een aantal begeleid ons door de keurige, met vele gebedsvlaggetjes opgeleukte, straatjes van Marpha naar het busstation. Het is behoorlijk fris en daarom lijkt het wachten op ons transportmiddel gevoelsmatig behoorlijk lang te duren. De lokale bus uit Jomsom zit reeds propvol en het duurt, door de Nepalese bescheidenheid, dan ook bijna een half uur om mensen zonder gereserveerde plek van onze zitplaatsen te krijgen. Er is namelijk niemand die gewoon even vertelt waar het op staat, terwijl dat in onze ogen slechts in één zinnetje kan worden verwoord. Geen kaartje is ophimalayazouten 

Heerlijke busrit

De busrit is weer een grote kermisattractie. We stuiteren, schudden en hobbelen urenlang over een onverhard karrespoor, dat langs de oevers van de Kali Gandaki rivier loopt. Deze belangrijke handelsroute van weleer ontspringt aan de grens met Tibet en loopt dwars door Nepal naar India. De uiterst belabberde staat van de weg zal zelfs met een volledig geveerde mountainbike nog uitdagend zijn. Maar je hoort me niet klagen want wij zitten tenminste. Sanesh en zijn broer Anish brengen een groot deel van de zeven uur durende rit in het gangpad door! 

Leukste dingen om te doen in Pokhara, bootje varen Phewa Lake
Smoothy bowl Pokhara Nepal, beste eetplekjes Pokhara

Maximaal relaxen in Pokhara

Het is heerlijk om terug te zijn in Pokhara. De gemoedelijke sfeer die deze stad ademt, heeft een aangename uitwerking op lijf en leden. Mijn favoriete plek is hier toch wel het uiteinde van de Lakeside, waar je, weg van het lawaai, heerlijk rustig kunt relaxen onder het genot van een straffe bak cafeïnehoudende drank, een comfortabele curry, lekkere lassi en/of een healthy smoothie. Enige vorm van stress vormt de terugreis wel. Air China heeft zowel Lonneke’s vlucht, als een dag later die van mij, dusdanig gewijzigd dat dit resulteert in een negatieve overstaptijd in Chengdu. Het uiteindelijke alternatief met 11 uur wachten in Peking staat me zodanig tegen dat ik de boel annuleer en een betere verbinding vind/boek met Emirates.

Plezant Pokhara

De automatische invulfunctie van Google bezorgt me nog meer gedoe, wanneer blijkt dat mijn voornamen niet overeenkomen met die in het paspoort. Als na uren chatten met de verkopende partij blijkt dat dit niet meer te wijzigen is, besluit ik om ook deze vlucht te cancellen, de €100,-annuleringskosten voor lief te nemen en een nieuwe ticket te boeken. Ik kom hier tenslotte om lekker na te genieten van dit fantastische avontuur.  Ik wil me helemaal niet bezighouden met administratieve rompslomp. Wat heb ik hier geleerd (wat ik natuurlijk allang wist)? Nou, dat ik er een bloedhekel aan heb om afhankelijk te zijn van externe partijen, die bovendien niet mee willen werken en zich met de staart tussen de benen verstoppen achter niet te begrijpen regeltjes. Tot zover deze klaagzang, het is tijd om me over te geven aan plezant Pokhara! 🙂

Suikerriet juice in Pokhara

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.