In oktober en november liepen we Dhaulagiri Circuit trekking. Een spectaculaire tocht om de zevende hoogste berg ter wereld: Dhaulagiri (8.167m). Deze bergtrekking staat in het teken van teken van kou, sneeuw, ijs en gletsjers. We brachten we veel tijd door boven de 4.000m, staken twee passen boven de 5.000m over en sliepen in tenten. Een bizar mooie trekking door de Nepalese wildernis! Hoeveel liepen per dag? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe ging het?In dit blog Dhaulagiri Circuit trekking dag 7: Choriban Khola naar Italian Base Camp

Dag 7: Choriban Khola naar Italian Base Camp

Dhaulagiri Circuit trekking Nepal

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Van: Choriban Khola (3.110m) naar Italian Base Camp (3.660m)
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start- en stoptijd: 08:00 tot 10:00 uur
  • Afstand: 4 km
  • Stijgen: 513m
  • Dalen: 30m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Dhaulagiri Circuit Happy Hikers
Dhaulagiri Circuit dag 7, Choriban Khola naar Italian Base Camp, hike over landslide

Reisverslag Dhaulagiri Circuit trekking dag 7: Choriban Khola naar Italian Base Camp

Choriban Khola naar Italian Base Camp: kort dagje

Het is koud, maar gelukkig is er alweer een houtvuur en een volle bak dampende havermout, die met al ons zelf meegebrachte porridge pimp materiaal, zoals noten, pitten, zaden, kokosrasp, gedroogd fruit (verjaardagscadeau), granola en chocopoeder, opperbest smaakt. We verlaten vanaf hier letterlijk de gebaande paden, aangezien er afgelopen voorjaar, op slechts luttele meters afstand van Choriban, een gigantische puinhelling is ontstaan door een astronomische aardverschuiving. De eigenaar van het theehuis zal ongetwijfeld enorm zijn geschrokken van de oorverdovende klap waarmee dit staaltje natuurgeweld tot stand is gekomen. Sanesh (=Sunny) vertelt dat de man zijn broer op 27-jarige leeftijd is verloren bij een poging de Dhaulagiri (8.167m) te beklimmen. 

We blijven nog even in de slecht nieuws modus: het inmiddels bevroren lichaam van een omgekomen Russische bergbeklimster ligt nog steeds ergens boven. Vanwege het destijds zeer slechte weer was het niet mogelijk om haar te bergen. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet voelen om iemand uit het team, waarmee je zo’n avontuur onderneemt, achter te moeten laten in de verlaten, onherbergzame woestenij. Even voor de duidelijkheid, dit zijn allemaal bergbeklimmers die zich bewust zijn van de gevaren die ze lopen en de best wel grote risico’s die ze nemen. Dhaulagiri I is namelijk de meeste westelijke achtduizender in Nepal, waardoor de wind er vrij spel heeft. Wij zijn echter ‘slechts’ een paar hardcore hikers die (doorgaans) op de trails blijven en bovendien worden begeleid door ervaren gidsen.

Dhaulagiri Circuit dag 7, Choriban Khola naar Italian Base Camp, boomgrens
Dhaulagiri Circuit dag 7, Choriban Khola naar Italian Base Camp, witte pieken

Chillen in de zon

De etappe van vandaag is kort, maar met 500 meter stijging boven de 3000 meter heftig genoeg. We bivakkeren op Italian Base Camp, dat ooit is gesticht als eerste startplaats voor de beklimming naar de top. Fascinerend om te bedenken dat er ooit mensen zijn geweest die dus zelf een route hebben moeten uitstippelen door deze onherbergzame verzameling van kloven, dalen en rotsachtig puin. We zitten de hele middag op onze yogamatjes, uit de wind en in de zon,  maximaal te genieten van het magistraal mooie uitzicht op de Dhaulagiri II t/m V, stuk voor stuk prachtige heuveltjes van 7.000+m.

Italian Base Camp
Dhaulagiri Circuit dag 7, Choriban Khola naar Italian Base Camp, bagage

Pizza op Italian Base Camp

Halverwege de middag begint de lucht weer te betrekken en dat levert surrealistische beelden op wanneer de bewolking op een gegeven moment onder ons hangt. Ik loop nog een klein stukje omhoog om even om de hoek te kunnen zien waar het pad over 2 dagen heen zal leiden. Watertandend zie ik de dikke zigzag trail die zich een weg omhoog baant door het ontzettend ruige maanlandschap. Precies op de punt staat een houten paaltje, ter markering van de enige plek waar er nog telefonisch bereik is met provider NTC. Wij hebben echter een Ncell simkaart. Morgen eerst een dagje acclimatiseren alvorens we naar Japanese Base Camp doorstoten. In de avond worden we getrakteerd op een heuse pizza, al is het even de vraag of de timing ervan op dit Italiaanse kamp de bedoeling was of gewoon toeval. Of nee, in dat geval heeft het zo moeten zijn.

Wandelen in de wolken

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.