In oktober en november liepen we Dhaulagiri Circuit trekking. Een spectaculaire tocht om de zevende hoogste berg ter wereld: Dhaulagiri (8.167m). Deze bergtrekking staat in het teken van teken van kou, sneeuw, ijs en gletsjers. We brachten we veel tijd door boven de 4.000m, staken twee passen boven de 5.000m over en sliepen in tenten. Een bizar mooie trekking door de Nepalese wildernis! Hoeveel liepen per dag? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe ging het?In dit blog Dhaulagiri Circuit trekking dag 8: Acclimatisatiedag Italian Base Camp

Dag 8: Acclimatisatiedag Italian Base Camp

Dhaulagiri Circuit trekking Nepal

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Acclimatiesatiedag Italian Base Camp (3.660m)
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start- en stoptijd: 09:00 tot 12:00 uur
  • Afstand: 3 km
  • Stijgen: 345m
  • Dalen: 333m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Happy porters en hikers Nepal
Dhaulagiri Circuit dag 8, acclimatisatiedag Italian Base Camp, view on Italian BC

Reisverslag Dhaulagiri Circuit trekking dag 8: Acclimatisatiedag Italian Base Camp

Wat doen we eigenlijk?

Mijn horloge geeft 03:13 uur aan wanneer mijn blaas mij toch echt beveelt om de warme slaapzak te verruilen voor de klamme kilte buiten. Het is gelukkig dusdanig helder dat het tijdens deze nachtelijke sanitaire stop lukt om de machtige, door de maan beschenen, Dhaulagiri I perfect vast te leggen op de gevoelige plaat. Vandaag is een relax dag om lijf en ledematen weer te laten wennen aan de niet alledaagse hoogtes en dat biedt een uitgelezen mogelijkheid om eens nader uit te leggen wat we nu precies aan het doen zijn.

Dhaulagiri crew

De wandelroute die we volgen is ontstaan door de niet aflatende drang van pionierende avonturiers om de meest onmogelijk bereikbare bergtoppen te kunnen slechten. We zullen de aankomende dagen een aantal basecamps aan doen die door de verschillende teams van landen zijn gesticht om van daaruit de Dhaulagiri I te bestijgen, teneinde geschiedenis te kunnen schrijven voor volk en vaderland (of zoiets). Naast ons viertjes (Queen of Himalaya Paula(giri), Mysterious Mountain Ninja Jacobyn, Rock&Roll Ras Optimist Lonneke en ondergetekende (Mountain Goat Maunaslu), bestaat de groep uit twee gidsen, een kok en tien dragers. 

Wat nemen we mee?

Omdat er onderweg slechts homestays en tentplekken zijn in dit afgelegen gebied, moet er een enorme hoeveelheid spullen mee. Voor twee weken lang maaltijden voor zeventien personen, naast heel veel voedsel (bloem, olie, meel, eieren, noodles, rijst, pasta, thee, koffie, melkpoeder, zoete drankjes, koekjes, candybars, pudding, groenten, havermout, aardappels, enz.) twee enorme metalen branders mee, 26 liter kerosine, kookgerei, borden, bestek, water, mega thermoskannen, een keuken en dining tent (hier slapen de porters in), tentjes voor ons, expeditie slaapzakken, heuse kussens, yoga matten, slaapmatten, verlichting en duffel bags met onze uitrusting die we overdag niet nodig hebben. 

Dhaulagiri Circuit dag 8, acclimatisatiedag Italian Base Camp, dag hike
Dhaulagiri Circuit rust in de bergen

Extra inkomen

Het lijkt aan de ene kant enigszins decadent om zoveel tijd, energie en moeite te vragen van de Nepalezen, omdat wij zo nodig hier willen hiken. Maar voor hen is het gewoon een extra inkomen en bovendien staat deze pittige trekking natuurlijk goed op de cv! Zoals eerder gemeld was het even schakelen om ons over te geven aan de goede zorg van deze staf, maar zonder ondersteuning van deze oersterke, immer bescheiden bikkels is dit type avontuur niet mogelijk.

Verandering van eetstijl

Ik kon vooraf best wel veel redenen bedenken waarom deze trip in het water zou kunnen vallen, zoals slecht weer, hoogteziekte, rugklachten en voetproblemen. Ik had echter niet aan zien komen, dat een gebroken nachtrust door darmproblemen de grootste uitdaging zou worden. Bij eerdere tochten in de geweldige Himalaya waren havermout en dal bhat wekenlang de standaard ingrediënten en daar ging ik wat betreft energie heel goed op. Onze kok, J.B. heeft kennelijk gedacht dat wij westerlingen ons volproppen met op bloem en tarwemeel gebaseerde gerechten, zoals pizza, dumplings, chapati, pannenkoek, brood en andere zwaar op de maag liggende etenswaren. Mijn lichaam is door deze drastische verandering van eetstijl na een paar dagen compleet van slag, wat zich uit in een verre van goed slaappatroon. Er is echter geen tijd om hier te lang bij stil te staan en het is volledig aan mij om met deze ‘tegenslag’ om te gaan. 

Mierzoete vruchten

Waar ik in het verleden zou verzanden in een negatieve klaagzang (alsof het daar allemaal beter van wordt) heb ik de afgelopen jaren door schade en schande geleerd om te trachten een positieve invalshoek te hanteren voor welk probleem dan ook. Ik word hierin gesterkt door de kracht en energie die de machtig mooie omgeving hier geeft, maar bovenal door de geweldige groep mensen waarmee ik op pad mag zijn. Het is een stelletje omdenkers van de bovenste plank, waar ik dankbaar op meelift. We gaan deze tocht met z’n allen volbrengen, blijven onderweg maximaal genieten, om uiteindelijk in onze verdere levens de mierzoete vruchten van dit avontuur hopelijk oneindig te kunnen blijven plukken. Wellicht klinkt een en ander zweverig, maar ik kan jullie verzekeren dat elk woord ervan klopt en niet wordt gevoed door welke vorm van hoogteziekte dan ook.

Paula Himalaya trekking Nepal Dhaulagiri
Dhaulagiri Circuit dag 8, acclimatisatiedag Italian Base Camp, eten in zon

Acclimatisatiehike

Terug naar deze dag. In het kader van hike high, sleep low maken we na het ontbijt een wandeling naar een hoger gelegen deel. Omdat het voor de porters ook allemaal nieuw is gaat een deel van hen enthousiast met ons mee, evenals gidsen Ganesh en Sunny. Het is een bij vlagen bruut steile klim, maar zoals altijd is het de inspanning meer dan waard. We worden vorstelijk beloond met een nieuwe kijk op Italian Base Camp en vergapen ons ruim een uur lang aan de magische wereld om ons heen. Wie denkt dat dit het enige hoogtepunt van de dag is, komt bedrogen uit. Paula en Lonneke spotten op de terugweg een mooi bassin in een driftig, vanuit de sneeuw stromend, riviertje. Een unieke locatie voor een ijsbadsessie. Ik denk er het mijne van en Jacobyn wil heel verstandig geen risico’s nemen met het oog op de inspanningen die we nog moeten leveren.

IJsbadje in de Himalaya

Wanneer ik me installeer aan de rand van het stroompje om een en ander op foto en video vast te leggen en het water met de hand voel, zegt iets in me om het toch ook te proberen. Om de stressreactie van een warm lichaam in ijskoud water voor de dip reeds te simuleren doen we gedrieën een Wim Hof ademhalingsoefening. Ik ben nog maar amper op de helft wanneer Paula en Lonneke zich, onder toeziend oog van alle meegelopen porters, al hebben overgegeven aan de sensatie van een ijzige dip op 4000 meter hoogte. Ik volg kort daarna, maar  houd het zeker niet zo lang vol als de die hard dames, maar hee, afvinken die handel. De bewering dat je daarna geen kou meer voelt is waar, al ben ik wel blij dat ik bij terugkomst in Italian Base Camp mijn natte sokken en onderbroek kan omwisselen tegen droge exemplaren. 

Yoga in de zon

Het laatste toefje zon gebruiken we voor een heerlijke hatha/yin yoga by Paula, waarna er in de eettent nog uren ruimte is voor spontane gesprekken, met als fijne bijkomstigheid, behoorlijke diepgang.

Wandelen in de wolken

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.