In november liepen wij de Upper Mustang trekking in Nepal. Deze prachtige trektocht leidt je door een droog, rauw en verlaten woenstijnlandschap van Jomsom naar Lo Manthang, de hoofdstad van het laatste verboden koninkrijk. Welke route liepen we? Wat kost een trekking naar Upper Mustang? Wel/geen gids of drager? Wat is de beste reistijd? Hoe zit het met eten en drinken onderweg? En welke spullen neem je mee? In dit blog voorbereiding Upper Mustang.

Over Upper Mustang trekking

De Upper Mustang trekking brengt je in het noordelijke deel van de Mustang regio. Voorheen was dit het koninkrijk van Lo, dat pas in 1992 is opengesteld voor toerisme. Lange tijd was het een mysterie wat zich hier afspeelde, maar tegenwoordig zijn er mooie trektochten te maken. De Tibetaanse cultuur in dit gebied is goed bewaard gebleven. Het voelt er zelfs meer Tibetaans dan in Tibet zelf en het merendeel van de bevolking spreekt traditionele Tibetaanse talen. Helaas is de aanbouw van wegen in volle gang en kan dit gebied de komende jaren zomaar zijn unieke karakter verliezen. Wil je Upper Mustang bezoeken, doe dit nu het nog kan.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Grotten Nepal Mustang

Upper Mustang trekking: reisroute

De Upper Mustang trekking is een trektocht door het Tibet in Nepal. In zo’n 10 dagen wandel je van Jomsom en Kagbeni, de toegangspoort tot de Upper Mustang regio, naar Lo Manthang en terug. De trekking duurt zo’n 10 dagen en brengt je door onherbergzame woestijnlandschappen langs schitterende rotsformaties en eeuwenoude chorten, gompa’s, forten en manimuren. Onze reisroute was als volgt:

 • Dag 01: Kathmandu naar Pokhara (820m)
 • Dag 02: Pokhara naar Kagbeni (2.810m)
 • Dag 03: Kagbeni naar Chele (3.050m)
 • Dag 04: Chele naar Syanboche (3.800m)
 • Dag 05: Syanboche naar Ghami (3.520m)
 • Dag 06: Ghami naar Tsarang (3.560m)
 • Dag 07: Tsarang naar Lo Manthang (3.820m)
 • Dag 08: Lo Manthang (3.820m)
 • Dag 09: Lo Manthang naar Dhakmar (3.820m)
 • Dag 10: Dhakmar naar Ghiling (3.570m)
 • Dag 11: Ghiling naar Chhuksang (2.980m)
 • Dag 12: Chhuksang naar Jomsom (2.720m)
 • Dag 13: Jomsom naar Pokhara (822m)

Upper Mustang: tea house trekking

Upper Mustang staat synoniem voor tea houses. Dit zijn eenvoudige accommodaties waar je voor het broodnodige terecht kunt: eten/drinken, slapen, douchen en elektriciteit (voor warm water en het opladen van je apparatuur betaal je vaak extra). Hoewel accommodaties in Upper Mustang vaak een stuk comfortabeler zijn dan tijdens andere trektochten, is het goed om geen luxe te verwachten. Kamers zijn houten hokjes, bedden klein en douche en toilet gedeeld. Ook is het er over het algemeen koud. Dekens zijn soms aanwezig maar breng zeker je eigen slaapzak mee en een hoofdlampje om ’s nachts het toilet te kunnen vinden. 😉

Voorbereiding Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking Nepal

Kosten Upper Mustang trekking

De kosten voor de Upper Mustang trekking zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trektocht organiseert. Er zijn er twee opties:

1.) Zelfstandig met gids (en drager)
2.) Met een groep 

Wil je goed voorbereid op pad met een gids (en drager) die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, volg dan Happy Hiker. Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest. 🙂 Jaarlijks organiseer ik kleinschalige groepsreizen met trekking op verschillende niveau’s (BeginnerNext Level en Ultimate). Lees hier het verschil tussen de trektochten.

Wil je weten of Upper Mustang trekking bij je past? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat aansluit op jouw wensen. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

Upper Mustang, Kagbeni sculpture

Wel of geen gids of drager?

Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van gidsen voor trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken die gebeuren en reddingsacties die moesten plaatsvinden. Maar het gebruik van gidsen heeft meer voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s te maken of tóch even dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.

Beste reistijd Upper Mustang trekking

In tegenstelling tot de meeste andere trektochten, ligt Upper Mustang volledig in de regenschaduw van de Himalaya. Dit betekent dat het beste seizoen voor trekking de maanden mei tot oktober zijn. Er valt in deze periode weinig neerslag. In de winterperiode is Upper Mustang niet de beste keuze. Passen kunnen vanwege sneeuwval onbegaanbaar zijn, tea houses gesloten en dorpen en steden verlaten omdat bewoners in deze koude periode de warmere lager gelegen gebieden opzoeken. 

Ben je benieuwd welke trektochten je nog meer kunt lopen in het Mustang berggebied? Dit zijn de mooiste trektochten in de Mustang regio. De mooiste Annapurna, Everest, Dhaulagiri, Langtang en Manaslu trekkingen vind je hier.

Trekking in Nepal, mooiste Upper Mustang trektochten, Upper Mustang regio

Upper Mustang trektocht: eten en drinken

Wanneer je overnacht in een tea house wordt verwacht dat je daar ook eet en drinkt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. Het eten onderweg is eenvoudig maar goed: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, Tibetaans brood en pannenkoek etc. De prijzen van eten en drinken stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan een rolletje toiletpapier. Die kost boven op de berg drie keer zoveel.

Eten, drinken en hoogteziekte

Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens Upper Mustang trekking veel water (4 liter per dag is niet overbodig). Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee draag je ook bij aan het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.

Trekking in Nepal, mooiste Upper Mustang trektochten, Upper Mustang regio, Lo Manthang

Meeneemlijst Upper Mustang bergtrekking

Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog deel ik mijn volledige Paklijst trekking Nepal.

Tips voorbereiding Upper Mustang

Wil je de Upper Mustang trekking doen? Deze tips helpen je verder.

Plan je reis

 • Boek je vliegticket, bijvoorbeeld via Skyscanner, Qatar Airways of KLM.
 • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons en ga op pad met de beste gidsen
 • Vraag je visum op tijd aan.
 • Sluit een goede reis- en reddingsverzekering af. (Let op dat je medische kosten meeverzekert).
 • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie (tot 3.820+m) dekt.
 • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt
 • All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee
Upper Mustang trekking Nepal

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.